Tragično umrla še dva hrvaška pilota

Med rednim urjenjem je strmoglavilo šolsko vojaško letalo. Marko Novković izkušen pilot, Luka Jagatić odličen kadet.
Fotografija: Bila sta na rednem urjenju. FOTO: MORH
Odpri galerijo
Bila sta na rednem urjenju. FOTO: MORH

Vzroki za strmoglavljenje šolskega letala hrvaškega vojaškega letalstva še niso znani, ugotavljali jih bosta dve preiskovalni komisiji, je že nekaj ur po tragediji naznanil načelnik glavnega štaba hrvaških oboroženih sil admiral Robert Hranj.
Vzrok nesreče še ni znan. FOTO: Cropix
Vzrok nesreče še ni znan. FOTO: Cropix

Strmoglavljenje letala zlin 242-l med rednim urjenjem je bilo usodno za 31-letnega nadporočnika Marka Novkovića in 25-letnega poročnika Luko Jagatića, so potrdile oblasti, sožalje pa je strtima družinama izrekel tudi minister za obrambo in podpredsednik hrvaške vlade Damir Krstičević, ki je premierju ponudil tudi odstop. Poudaril je, da je tragedija velikanska izguba za hrvaško vojsko, povrhu pa je to bila druga nesreča v hrvaškem letalstvu v zadnjih mesecih, spomnimo, januarja sta pri otoku Zlarin blizu Šibenika umrla pilota vojaškega helikopterja kiowa warrior OH-58 D. Strmoglavila sta prav tako med urjenjem, ko je posadka opravljala navigacijski polet nizko nad morjem in iz neznanega razloga treščila ob morsko gladino.


Tokratna nesreča se je zgodila pri vasi Bliljani Donji blizu Zadra. Letalo je strmoglavilo tik ob družinski hiši in eksplodiralo; gasilci so hitro prispeli na prizorišče in pogasili ogenj, a pilotoma ni bilo več pomoči. Hrvaški mediji poročajo, da je bil Novković izkušen pilot z več kot 800 urami letenja, bil je tudi član akrobatske vojaške letalske skupine Krila oluje (Krila nevihte). Rojen v Avstraliji se je v domovino Hrvaško z družino preselil z dvanajstimi leti, v srednji šoli pa se je zaljubil v letalstvo.

»To je najboljši poklic na svetu. Starši niso bili navdušeni, ko sem se odločil zanj, a želel sem si uresničiti sanje in okusiti ta adrenalin,« je pred leti zaupal v intervjuju na youtubu. Tik za petami mu je bil mlajši Jagatić: veljal je za enega najboljših kadetov, prve polete je opravil marca letos in tudi že samostojno letel. Njuno letalo, ki je bilo v sestavi hrvaške vojske od leta 2007 in je veljalo za varno ter zanesljivo, je strmoglavilo pol ure po vzletu iz vojaške baze v Zemuniku, kot rečeno, ozadje nesreče še preiskujejo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije