Obupani oče: Instagram je pomagal ubiti mojo hčerko

Trdi, da je sokriv za samomor njegove hčere.
Fotografija: V spomin. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
V spomin. FOTO: Shutterstock

Štirinajstletnica iz Velike Britanije Molly Russell si je vzela življenje leta 2017. Ko so člani družine pregledali njene aktivne družbene profile, so našli vznemirljive vsebine. Mollyjin oče Ian meni, da je instagram delno odgovoren za smrt njegove hčerke.

»Lahko bi toliko dala svetu,« je povedal oče. Molly je bila najmlajša od treh sester in je imela običajno najstniško življenje. Stara je bila 14 let in je razmišljala o prihodnosti, pri tem pa bila vsa entuziastična.

»Tistega večera je naredila domačo nalogo, si pripravila šolsko torbo in se pripravila za šolo. Ko pa smo se naslednjega jutra zbudili, je bila mrtva,« je povedal žalostni oči. »Po njeni smrti smo pobrskali po njenih družbenih omrežjih. Objavljala je vsebine z drugih profilov, ki so pisali o samomoru in depresiji. Nekatere objave so bile sicer pozitivne, predvsem tiste, ki jih je delila skupina ljudi, ki so drug drugemu pomagali ustaviti željo po samopoškodovanju,« je povedal oče. Spet druge vsebine so samomor celo izpostavljale.

Novinarji BBC so v videoreportaži pokazali nekatere vsebine uporabnikov instagrama, ki so prikazovale, kako se režejo, krvavijo, skratka samopoškodujejo in tako spodbujajo k samomoru. 



»Statusi k samomoru nagnjenih uporabnikov na instagramu so pretežno črno-beli. So usodni. Govorijo o tem, da ni upanja in da si želijo, da se jim pridružiš. Ti si v depresiji, jaz sem v depresiji, v istem klubu sva. Sploh nismo vedeli, da kaj takega obstaja na instagramu. Tovrstne vsebine so še vedno prisotne in celo tako enostavno dostopne,« je razkril Ian.

Ged Flyn, vodja organizacije Papyrus, ki pomaga osebam s samomorilskimi nameni, meni, da algoritmi, ki jih instagram koristi, lahko spodbujajo uporabnike k samomorilnosti. »Če algoritem znotraj družbenega omrežja beleži, kaj vas zanima, in vam pri tem nudi dodatne, povezane vsebine, potem v tem primeru to postane velik in resen problem. V redu je, če vpišete cvetje in vam ponudi še druge vsebine s cvetjem, ne bi pa vas smel povezovati z nevarnimi vsebinami,« je pojasnil Flyn.

»Zakon je zelo jasen. Pomoč in spodbujanje k samomoru sta protizakonita. Menim, da bi instagram moral spremeniti svoje algoritme, če bi želel pomagati reševati življenja in jih ne jemati. In to mora storiti čim prej,« je dodal.

Britanska vlada je pozvala družbe, ki vodijo družbena omrežja, da prevzamejo večjo odgovornost za nevarne vsebine, ki spodbujajo k samomoru in samopoškodovanju.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije