KRVAVO

Brezdomec ubil 4 brezdomce

S kovinsko cevjo jih je pokončal 24-letnik, ki prav tako živi na ulici. Eden je še v kritičnem stanju.
Fotografija: Oblasti se bojijo, da bo brezdomcev v New Yorku še več. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Oblasti se bojijo, da bo brezdomcev v New Yorku še več. FOTO: Reuters

NEW YORK – Kaj je 24-letnika, ki je tudi sam živel na ulici, spodbodlo, da se je spravil nad pet drugih brezdomcev, policija še preiskuje. Osumljenec, ki naj bi s kovinsko cevjo ubil štiri moške – usodni so bili močni udarci v glavo –, petega pa tako hudo ranil, da je še vedno v kritičnem stanju, je v priporu, motiva za nasilna dejanja za zdaj ne poznajo.


Žrtve je izbiral naključno, sklepajo policisti, ki so se v nočnih urah konec tedna odzvali na anonimni klic in napadalca zasačili pri zadnjem dejanju. Brezdomec se je ob prihodu mož postave pognal v beg z orožjem v roki, a so ga kmalu ujeli in vklenili.

Krvavi obračuni so se zgodili v središču Chinatowna, kitajske četrti, kjer je brezdomcev, med katerimi je vse več odvisnih od droge in alkohola, iz leta v leto več, prav tako nasilja v nočnih urah. Brezdomci ostajajo najranljivejša skupina prebivalcev velikega jabolka. Vsako leto jih nasilne smrti umre sedem, zaradi vse višjih življenjskih stroškov pa se oblasti bojijo, da bo ljudi na ulicah še več.

Po zadnjih, avgustovskih podatkih jih je več kot 60.000 redno spalo v zavetiščih, nekaj tisoč pa jih spi na ulicah, na postajah podzemne železnice, parkih in drugih javnih površinah; brezdomcev je v New York Cityju za kar 142 odstotkov več kakor pred desetletjem.

Številke že dolgo niso bile tako visoke, nazadnje so bile tako skrb zbujajoče v 30. letih minulega stoletja med veliko gospodarsko krizo. Mnogo brezdomcev ima duševne ali druge zdravstvene težave, večina pa je Afroameričanov ali priseljencev iz držav Južne Amerike. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije