POŽAR

Živali rešili pred ognjem

V Občini Šmarje to poletje zagorelo že na četrti kmetiji. Objekt je uničen, škoda velika.
Fotografija: Ostrešje je uničeno. FOTOGRAFIJI: Pgd Kristan Vrh
Odpri galerijo
Ostrešje je uničeno. FOTOGRAFIJI: Pgd Kristan Vrh

ŠMARJE PRI JELŠAH – V občini Šmarje pri Jelšah imajo letos gasilci polne roke dela. V ponedeljek malo po poldnevu so dobili poziv, da gori lesen objekt na eni od kmetij v Senovici. Zagorelo je pri Bračunovih. Z ognjem se je spopadlo okoli 55 gasilcev iz štirih prostovoljnih gasilskih društev, poleg Šmarja pri Jelšah še iz Šentvida pri Grobelnem, Mestinja in Kristan Vrha.

Tokrat je ogenj zajel večji lesen kozolec pri Bračunovih v Sotenskem.
Tokrat je ogenj zajel večji lesen kozolec pri Bračunovih v Sotenskem.
Kot smo izvedeli, je ogenj zajel večji lesen kozolec, ob katerem je bila zgrajena še strojna lopa, vse skupaj v velikosti 20 krat 20 metrov. »Poziv, da gori, smo prejeli ob 12.20, in ko smo prispeli, smo najprej začeli reševati živali iz hleva, nato pa gasili. Uspelo nam je rešiti vseh 30 prašičev iz objekta, prav tako smo rešili še nekaj orodja, lastniku pa je že pred našim prihodom iz objekta uspelo umakniti nekaj delovnih strojev in drugih naprav. Je pa bila intervencija precej zahtevna, saj je le pet metrov od tega objekta še en hlev, v katerem je še več živali, a nam ga je uspelo obraniti pred ognjem. Z intervencije smo se vrnili šele po sedmih urah, saj smo požarišče pred tem tudi počistili,« je za Slovenske novice povedal poveljnik PGD Šmarje pri Jelšah Miha Šket.


Žal je ogenj povsem uničil ostrešje in leseni del objekta, zgoreli pa so tudi okoli 150 kubičnih metrov sena, puhalnik in nekaj orodja. Kot je povedala Milena Trbulin, tiskovna predstavnica Policijske uprave Celje, je preiskava pokazala, da je bil za požar najverjetneje kriv samovžig sena. »Po prvih nestrokovnih ocenah je nastalo za okoli 30.000 evrov materialne škode,« so še sporočili s policije. Kot je še povedal poveljnik PGD Šmarje, so letos gasilci posredovali že na štirih večjih požarih v občini. Najprej, že januarja, je zagorela hiša Juršetovih, julija je zagorelo pri Guzejevih, avgusta pri Škorjakovih, zdaj pa še pri Bračunovih.


»Poleg tega smo imeli že dve do tri poplave, pri katerih smo tudi posredovali, skupaj pa smo imeli letos že okoli 39 intervencij. Če bo šlo s takšnim tempom naprej, se bojim, da bomo do konca leta število intervencij, v primerjavi s prejšnjimi leti, presegli,« še pove Šket. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije