GOLJUFI NA POHODU

Želeli hitri zaslužek, ostali z dolgim nosom

Ena goljufija je povezana z denarjem, druga z zlatom.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Ljubo Vukelič, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Ljubo Vukelič, Delo

NOVO MESTO – Policisti so prejeli več prijav opeharjenih oškodovancev, ki so v želji po hitrem zaslužku nasedli prevarantom. Omenjajo dva (nova) načina, s katerima so ljudi uspešno prepričali, da je mogoče na lahek način zaslužiti večjo vsoto denarja.

Pranje denarja

V zameno za posojanje gotovine, s katero naj bi »oprali umazani denar« iz Italije, naj bi dobili denar vrnjen z visokimi obrestmi. Ko so oškodovanci izročili manjše zneske, so dejansko prejeli vloženi denar z visokimi obrestmi in se na ta način prepričal o »resnosti« posla. Ko pa so izročili večje količine denarja, tega niso dobili povrnjenega, prav tako ne obresti. Izgovor storilcev je bil, da so njihovega glavnega pajdaša prijeli policisti, da denarja ni več, saj je bil ob begu pred policijo odvržen in podobno. Storilci so oškodovance celo pozivali, naj o tem ne obveščajo policistov, saj naj bi v tem primeru policija kazensko preganjala tudi njih.

Ni vse zlato, kar se sveti

Za podoben način gre tudi pri goljufijah s prodajo zlata, ki naj bi izviralo iz »sumljivih poslov«. Oškodovancem so tako na začetku za nizko ceno prodali manjšo količino pravega zlata. Oškodovanci so pristnost oziroma kakovost zlata preverili v zlatarnah, kjer so pristnost potrdili in odkupili zlato po tržni ceni, ki je bila v tem primeru precej višja od njihove nabavne. Oškodovance je tak zaslužek prepričal, da so nabavili večje količine zlata. Ob tem pa niso vedeli, da so jim storilci ob izročilu večje količine denarja v zameno dali barvno kovino, ki je le na videz podobna zlatu. Oškodovanci so take ponaredke hranili doma in šele, ko so želeli to kupljeno »zlato« prodati, so izvedeli, da so bili ogoljufani.

Novomeški kriminalisti občane pozivajo, naj v želji po hitrem zaslužku ne nasedajo prevarantom. V primeru, da postanejo žrtev goljufije ali pa jim kdo ponuja tovrstne zaslužke, naj takoj obvestijo policiste.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije