PREVIDNO

Zbirajo denar za gluhoneme? Policija: Zavrnite plačilo humanitarnega prispevka

Ponovno opozarjajo, da je zbiranje prostovoljnih prispevkov brez ustreznega dovoljenja prekršek.
Fotografija: Policisti opozarjajo, da je zbiranje prostovoljnih prispevkov brez ustreznega dovoljenja prekršek. FOTO: Roman Šipić/delo
Odpri galerijo
Policisti opozarjajo, da je zbiranje prostovoljnih prispevkov brez ustreznega dovoljenja prekršek. FOTO: Roman Šipić/delo

Policisti PU Nova Gorica so bili obveščeni, da ženska pred večjim trgovskim centrom na območju Ajdovščine zbira prostovoljne prispevke za gluhoneme osebe. Podobno prijavo je Policija prejela tudi v ponedeljek, ko sta pred večjim trgovskim centrom v Kromberku pri Novi Gorici moški in ženska zbirala prostovoljne prispevke, domnevno naj bi šlo za gluhoneme osebe. Omenjenih oseb niso izsledili, okoliščine dogodka policija še preverja.

image_alt
Policija opozarja: Neznanci prosijo za denar!

V preteklem obdobju so se tudi na različnih območjih Severne Primorske tako kot drugod po državi pojavljali posamezniki oziroma skupine (predvsem tujcev), ki so nedovoljeno zbirali prostovoljne prispevke v gotovini (pogosto s pretvezo zbiranja za gluhoneme osebe).

Zavrnite plačilo humanitarnega prispevka

Policisti PU Nova Gorica zato ponovno opozarjajo občane, da so v takšnih primerih izredno previdni in zavrnejo plačilo humanitarnega prispevka. Ponovno opozarjajo, da je zbiranje prostovoljnih prispevkov brez ustreznega dovoljenja prekršek po določilu 17. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru. Zato občanom svetujejo, naj bodo v primerih pobiranja prostovoljnih prispevkov pozorni na to, ali imajo osebe, ki pobirajo prispevke, ustrezno dovoljenje.

image_alt
Na Goriškem tuja državljanka nedovoljeno zbirala prostovoljne prispevke

Prav tako svetujejo, da neznanih oseb ne spuščate v stanovanje, saj so v podobnih primerih pogoste tudi priložnostne tatvine. Če upravičenost pobiranja prispevkov ni upravičena ali izkazana, naj konkretno zadevo preverijo pri organizaciji, za predstavnike katere se osebe izkazujejo, oziroma obvestijo policiste najbližje policijske postaje ali policijo na številko 113.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije