RAZBITA TIHOTAPSKA MREŽA

Za pot skozi Slovenijo do Italije računali po pet tisočakov

Dobro organizirana družba je zaslužila najmanj 68 tisočakov.
Fotografija: Policija je opravila dve hišni priskavi (simbolična fotografija). FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Policija je opravila dve hišni priskavi (simbolična fotografija). FOTO: Voranc Vogel

Kriminalisti sektorja kriminalistične policije koprske policijske uprave so 4. avgusta izvedli zaključno akcijo v daljši kriminalistični preiskavi, ki jo je usmerjalo okrožno državno tožilstvo v Kopru. Preiskovali so kriminalno združbo, ki se je dlje časa ukvarjala s tihotapljenjem nelegalnih prebežnikov z območja BiH prek Hrvaške in Slovenije v Italijo, in pri tem sodelovali z italijanskimi in s hrvaškimi varnostnimi organi. Tako je bila razbita kriminalna združba, katere člani so delovali na območju Slovenije.

Ugotovljeno je bilo, da so kriminalno združbo, z različno dodeljenimi vlogami, na ozemlju Slovenije sestavljali:
  • 31-letni državljan Slovenije z območja Ljubljane, ki je bil organizator tihotapljenj in je tudi skrbel za najem vozil za tihotapljenje in električnih naprav za komuniciranje;
  • 33-letni državljan BiH z območja Ljubljane, ki je bil organizator tihotapljenj in najemnik vozil, s katerimi se je izvajalo tihotapljenje;
  • 21-letni državljan Slovenije z območja Ljubljane, ki je bil prevoznik nelegalnih prebežnikov;
  • 20-letni državljan Slovenije z območja Kranja, ki je deloval kot t. i. predhodnica vozilom, s katerimi se je izvajalo tihotapljenje, dostavljal je tudi hrano in oblačila;
  • 21-letni državljan Slovenije z območja Ljubljane, ki je deloval kot t. i. predhodnica vozilom, s katerimi se je izvajalo tihotapljenje, dostavljal je tudi hrano in oblačila;
  • 43-letni državljan Kosova z območja Italije, ki je bil prevoznik nelegalnih prebežnikov, ki je tudi uporabljal ponarejene dokumente.

Organizatorja iz Slovenije in BiH


V zaključni akciji sta bili izvedeni dve hišni preiskavi na območju Ljubljane in prijeta dva osumljenca organizatorja tihotapljenj nelegalnih prebežnikov na območju Slovenije, in sicer 31-letni državljan Slovenije in 33-letni državljan BiH, ki je bil že več let aktiven na področju izvrševanja teh dejanj, prav tako je bil v letu 2019 pravnomočno obsojen za tovrstno kaznivo dejanje. Po izpustitvi iz zapora je izvrševanje teh dejanj nadaljeval kljub pogojnemu izpustu. Pri hišnih preiskavah so kriminalisti našli več elektronskih naprav, manjši zavitek prepovedane droge in ostalih predmetov, pomembnih za kazenski postopek.

Člani kriminalne združbe so tako v kriminalistični preiskavi izvršili tri kazniva dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, uveden je bil tudi prekrškovni postopek z izdajo odločbe o prekršku zaradi kršitve 33. člena zakona o proizvodnji prepovedanih drog in prometa z njimi.


Pred tihotapci t. i. predhodnica


Za izvrševanje kaznivih dejanj tihotapljenja nelegalnih prebežnikov so člani združbe uporabljali vozila, ki so jih najeli pri različnih podjetjih z območja Ljubljane in okolice, vedno pa je vozilo, s katerim so tihotapili nelegalne prebežnike, spremljala t. i. predhodnica. Prav tako so člani združbe nelegalnim prebežnikov na točke prevzema dostavljali hrano, pijačo in sveža oblačila. Za prevoze so bila uporabljena tovorna kombinirana vozila. V enem primeru je prevoznik nelegalnih prebežnikov ob ustavitvi italijanske policije po naročilu organizatorja tudi bežal pred policijskimi patruljami in pri tem zapeljal s cestišča in poškodoval najeto vozilo. V nadaljevanju je bil prijet, italijanski varnostni organi pa so ugotovili, da je uporabljal ponarejene dokumente. Nezakoniti prestopi državne meje so bili izvršeni na območju Podgorja (PU Koper), Cerknice (PU Ljubljana) in Velike Doline (PU Novo mesto).

Združba je v obdobju preiskave pretihotapila oziroma poskušala pretihotapiti prek ozemlja Slovenije na ozemlje Italije najmanj 17 nelegalnih prebežnikov, državljanov Bangladeša, Iraka, Irana in Afganistana. Ocenjuje se, da je kriminalna združba pridobila med 68.000 in 85.000 evri protipravne premoženjske koristi, pri čemer so člani združbe zaslužek delili glede na vlogo v kriminalni združbi. Cena tihotapljenja od BiH do Italije je namreč znašala od 4.000 pa do 5.000 evrov na osebo, medtem ko je cena prevoza od meje s Hrvaško prek ozemlja Slovenije do Italije znašala približno 350 evrov na osebo, zato je točen znesek premoženjske koristi težko opredeliti. Italijanski varnostni organi so ob tem obravnavali eno kaznivo dejanje navedenih organizatorjev z območja Ljubljane, prijet pa je bil državljan Kosova s ponarejenimi dokumenti.


Zagroženih do 15 let zapora


Prijeta osumljenca sta bila 5. avgusta privedena na zaslišanje k preiskovalnem sodniku OS Koper. Po zaslišanju je bil obema odrejen pripor v zaporih Koper.

Kriminalisti PU Koper v konkretni zadevi nadaljujejo pregledovanje in vrednotenje zavarovanih podatkov iz zaseženih elektronskih naprav in bodo o vseh novih ugotovitvah obveščali ODT Koper.

V Sloveniji je za storitev kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države (po čl. 308/III-VI KZ) zagrožena zaporna kazen v trajanju od treh do 15 let in denarna kazen.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije