STRAH IN TREPET

Tolpa roparjev seje strah med premožnimi Štajerci

Med Celjem in Velenjem od konca novembra štirje ropi premožnejših družin. V roparski tolpi je tudi ženska, do denarja in zlata pa pridejo z nasiljem in grožnjami, podkrepljenimi s streljanjem.
Fotografija: Policija išče roparje, ki so od konca novembra plenili po štirih hišah na Celjskem. Foto: Leon Vidic
Odpri galerijo
Policija išče roparje, ki so od konca novembra plenili po štirih hišah na Celjskem. Foto: Leon Vidic

V sredinem večeru minulega tedna se je zgodil rop v Veliki Pirešici, ki se bere kot scenarij kriminalnega filma: v hišo, v kateri živi dedinja pokojnega Zdenka Piliha, ki je na noge postavil betonarno Pilih, je vstopila četverica oboroženih roparjev. »Trije moški in ena ženska so nekaj po 20. uri prišli do stanovanjske hiše. Ko jim je lastnica odprla, so nasilno vstopili v hišo, ranili psa in z orožjem zagrozili stanovalcem ter zahtevali denar,« je dogodke nekaj dni zatem opisovala Milena Trbulin s celjske policijske uprave.

Dva strela naj bi poletela proti psu, en naboj naj bi celo poletel nad glavo podjetnice; po ustrahovanju stanovalcev so roparji na koncu iz hiše po naših informacijah odnesli vsaj za okoli 50.000 evrov denarja in zlatnikov. Nato so od hiše, ki stoji nedaleč od avtocestnega izvoza za Žalec, izginili neznano kam. Ob tem je treba dodati, da je oropana ženska dobila nekaj klofut, vendar naj ne bi bila pretepena tako, kot so bili nekateri poprejšnji oropanci, ki jih je v nočnih urah obiskala predvidoma ista banda ter z orožjem, silo in strahom od njih izvabila njihove dragocenosti.

Pištola na čelo, udarci vsepovsod


Prvi tovrstni rop, ki ima podobne značilnosti kot tisti minuli teden, se je zgodil v zadnjih dneh novembra lani. Nekaj čez dvajseto uro so roparji udarili v Gorici pri Šmartnem, ki leži na drugi strani celjskega avtocestnega počivališča in izvoza Lopata. Trije zamaskirani nepridipravi, opravljeni v temna oblačila, so vdrli v hišo ter, kot pravi policijski zaznamek, »z uporabo fizične sile lastnika pripravili do tega, da jim je izročil denar«. Trojica jo je mahnila v bližnji gozd, nato pa se je za njimi izgubila sleherna sled.

Predvidoma isti storilci so potem znova udarili 23. januarja na Lavi v Celju, kjer živi družina, ki se ukvarja z gostinstvom. Podrobnosti tega ropa niso znane, je pa bila toliko bolj odmevna kriminalna akcija, ki je bila konec januarja izpeljana v Gorici pri Šmartnem – in to zaradi tega, ker so napadli gospodarstvenika in nekdanjega člana državnega sveta Boruta Meha. Pri slednjem je na vrata hiše nekaj pred pol enajsto zvečer pozvonil mlajši moški, na 64-letnega Meha, ki je odklenil vrata, pa sta takrat iz mraka skočila še moški in ženska. Trojica ga je zbila in začela pretepati.

Pri tem ropu naj bi Mehu, medtem ko je ležal z zlepljenimi rokami in nogami, celo prislonili pištolo na čelo ter grozili, da bodo ubili njega in njegovo ženo; prav slednja pa naj bi prišla domov kakšno uro za roparji in ob njenem prihodu naj bi pobegnili v gozd. Meh jo je odnesel s poškodbami, oskrbeli so jih reševalci, tolpa pa je z zlatnino iz hiše znova pobegnila neznano kam.
 

Preiskava še traja


Serija dogodkov kaže na povezanost tudi glede na profil žrtev: ob zadnji dedinji podjetnika in poprejšnjem gospodarstveniku naj bi bil po naših virih decembrski rop na Lavi izveden pri družini Lamovšek, katere člani so lastniki nočnega kluba Rubin v Žalcu, prvi rop pa domnevno pri možakarju, ki vodi priljubljeni gostinski lokal Pri Križu v Petrovčah. Celotno območje teh ropov se razteza na celjski policijski upravi, kjer pa podrobnosti preiskave oziroma preiskav štirih ropov še ne delijo. Javnost niti ni bila obveščena o vseh ropih, še najmanj pa je javnosti znanega o storilcih.

Ob nasilju, ki je sestavni del pohodov omenjene bande, je nevsakdanje tudi dejstvo, da je med njihovimi roparskimi pohodi vselej prisotna ženska. Značilnost tolpe je še nasilje, s katerim obvladujejo žrtve oziroma pridejo do denarja in dragocenosti. Verjetno ima nekaj več spoznanj o tolpi policija, a ta sredi preiskave ne razkriva podrobnosti iskanja storilcev, ki so nagnali strah v kosti premožnejšim prebivalcem zahodne Štajerske. »Preiskava še poteka,« so kratko sporočili s celjske policijske uprave, kjer iščejo tolpo povezanih roparjev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije