VPLETEN V PRETEP

Slovenski up gostu v klubu zlomil čeljust

Objavljeno 24. oktober 2020 07.33 | Posodobljeno 26. oktober 2020 12.47 | Piše: Moni Černe

Sodišče vložilo obtožnico zoper nogometaša Mure in mlade reprezentance. Renato Simić v Portorožu vpleten v pretep s hudimi poškodbami.

Kje je Renato Simić, ne vedo niti na sodišču niti v njegovem klubu.
Slovenski nogometni reprezentant U-19, 19-letni Renato Simić iz Ljubljane, je od januarja član nogometnega prvoligaša NŠ Mura. Potem ko je Mura z italijanskim prvoligašem Fiorentino sklenila dogovor o posoji z odkupom, je krilni napadalec Simić postal nov obraz na murskosoboškem stadionu Fazanerija. Pred odhodom v Fiorentino je bil Simić, ki mu napovedujejo svetlo nogometno prihodnost, član ljubljanske Olimpije in Domžal.

image
Sprožili bodo disciplinski postopek, je sporočil predsednik NŠ Mura Robert Kuzmič. FOTO: Uroš Hočevar
Nekaj mesecev pred prihodom v Mursko Soboto pa se je mladenič, za katerega stroka navaja, da je hiter in tehnično podkovan igralec, zapletel v hud incident. Takrat 18-letnik naj bi se v noči na 31. avgust lani zadrževal v Portorožu in se zapletel v incident z moškim, ki je v sporu potegnil krajši konec, saj naj bi mu športnik v portoroškem Clubu Pergola z enim udarcem zlomil čeljust. Posledice zloma pa da so bili zelo hude bolečine, popolna nabreklost in odrevenelost obraza. Žvečenje hrane je bilo za oškodovanca nemogoče, govor je postal težak, kri iz ust pa pri tovrstni poškodbi blokira dihalne poti, posledica je nelagodje pri dihanju.

O dogodku so policisti 2. septembra lani poročali: »Ponoči so se stepli v enem od lokalov v Portorožu, ob prihodu policistov pa so se razbežali. Z zbiranjem obvestil smo ugotovili, da je skupina napadalcev huje poškodovala 19-letnika (zlom čeljusti), ki je v SB Izola na zdravljenju. Vse okoliščine se še ugotavljajo.«

No, izkazalo se je, da naj bi poškodbo zadal Simić sam in ne v sostorilstvu. Kazensko je bil ovaden, koprsko okrožno državno tožilstvo pa je zbralo dovolj dokazov, da je zaradi povzročitve hude telesne poškodbe zoper njega vložilo obtožnico. Grozi mu do pet let zapora. »Kdor koga tako telesno poškoduje ali mu prizadene tako škodo na zdravju, da bi bilo lahko zaradi tega v nevarnosti življenje poškodovanca, ali je uničen ali za vselej in znatno oslabljen kakšen del njegovega telesa ali kak organ, ali je začasno in znatno oslabljen pomemben del telesa ali pomemben organ, ali je zaradi tega poškodovani začasno nezmožen za vsakršno delo ali je njegova zmožnost za delo za vselej zmanjšana ali je bila začasno precej zmanjšana, ali je bil začasno skažen, ali mu je začasno hudo ali za vselej v manjši meri okvarjeno zdravje, se kaznuje z zaporom od šestih mesecev do petih let,« narekuje kazenski zakonik.

Okrožni sodnik Julijan Glavina opravičila ni sprejel in odredil prisilno privedbo.

Nekaj mesecev po brutalnem obračunu in nekaj tednov po prihodu v Muro se je Simić februarja letos na treningu v Turčiji hudo poškodoval. Na pripravah si je strgal sprednjo križno vez desnega kolena, bil operiran in končal sezono.
 

Ni v karanteni


Predobravnavni narok, na katerem bi se reprezentant izjasnil o svoji krivdi ali nedolžnosti, je bil na koprskem okrožnem sodišču razpisan v sredo opoldne, a obtoženi ni prišel. Simić se je opravičil, toda okrožni sodnik Julijan Glavina opravičila ni sprejel in je odredil prisilno privedbo. Sodišče ga je pred narokom namreč pozvalo, naj sporoči naslov, kjer v resnici biva, a tega, je bilo slišati na koprskem okrožnem sodišču, ni storil. Zasebni detektiv je ugotovil, da živi na območju Murske Sobote.

Po elektronski pošti je nogometaš pojasnil, da ga ne bo, kot razlog pa navedel, »da je v preventivni karanteni«. Na ponovni poziv pravosodnih organov prek elektronske pošte, naj o tem dostavi potrdilo, tega ni storil niti ni sporočil naslova bivanja. »Njegovo opravičilo se zato šteje kot neopravičljivo,« je sklenil okrožni sodnik. Za naslednji narok, ki je razpisan za 17. november, je odredil prisilno privedbo, hkrati pa pojasnil, da ga bodo znova vabili, a bo privedba preklicana, če bo sodišču sporočil svoj naslov in se naslednjega predobravnavnega naroka tudi udeležil. S Simićem smo poskušali stopiti v stik, a je tudi za naš časopis nedosegljiv, sekretar NŠ Mura Jaka Maučec pa nam je povedal, da še vedno ne igra in da jim ni znano, da je na koprskem sodišču v kazenskem postopku.

5 let zapora mu grozi, če je storil, kar mu očitajo.

»V času storitve domnevnega kaznivega dejanja igralec ni bil član našega kluba. Ker smo se z zadevo seznanili šele po vašem povpraševanju, je vodstvo kluba zadevo že predalo disciplinski komisiji, ki bo skladno s pravili o predmetni zadevi sprožila postopek in kontaktirala igralca. Klub ima ničelno toleranco do vseh nešportnih ravnanj ali celo tistih, ki lahko predstavljajo kaznivo dejanje. Takšna dokazana dejanja bodo najstrožje sankcionirana tudi s strani kluba. Trenutno ni v karanteni nihče izmed igralcev ali osebja članske ekipe NŠ Mura,« je včeraj za Slovenske novice povedal predsednik NŠ Mura Robert Kuzmič.
Deli s prijatelji