NAPAD

Slovenski nogometaš 18-letnemu študentu hudo zmaličil obraz

Objavljeno 30. oktober 2019 12.34 | Posodobljeno 30. oktober 2019 12.34 | Piše: Moni Černe

Bostian Podgajski in Edin Murić obsojena za povzročitev poškodb. Trdila sta, da žrtve še nikoli nista videla, a jima sodišče ni verjelo.

Obsojena Bostian Podgajski in Edin Murič FOTO: Moni Černe
KOPER – Pred tremi meseci smo poročali o težavah, v katere se zapletata nekoč obetavni piranski nogometaš, 27-letni Bostian Podgajski, sin nekdanjega nogometnega igralca in ustanovitelja ter predsednika nogometnega kluba Mladi asi Bogdana Podgajskega, in 25-letni Edin Murić.

image
Mladi Francozi so se ustavili na mestu, kjer ne bi smeli parkirati.

Koprsko okrožno sodišče je Podgajskega obsodilo zaradi povzročitve hude telesne poškodbe, ki jo je v sostorilstvu z najboljšim prijateljem Murićem prizadejal Koprčanu, zdaj 20-letnemu študentu informatike Niku Ivanoviču. Tedaj 18-letni Nik je bil v dobri telesni kondiciji, vešč tudi tajskega boksa, ki ga je treniral, a jo je skupil, ker sta omenjena uprizorila prepir, da bi se lahko nad nekom znesla.
 

Napadalca izsledil prek facebooka


Bilo je 19. julija 2017 pred priljubljenim portoroškim gostinskim lokalom. Nik je tam stal s svojimi prijatelji, ko sta se družbi začela približevati in neobičajno glasno pogovarjati neznanca. Ko sta pristopila do Nika, ju je ta vprašal, kaj se dogaja, in ju hotel pomiriti, v tistem trenutku pa je začelo padati po njem z natančno odmerjenimi udarci v glavo, kar je potrdil izvedenec medicinske stroke. Ni se imel časa ali priložnosti braniti, je v zaključni besedi povedal višji državni tožilec Slavko Ožbolt, ki je dodal, da je devet prič pretepa povedalo enako zgodbo, več jih je storilca v sodni dvorani tudi prepoznalo.

image
Podgajskemu očitajo, da je trčil v avtodom.

Nik je bil sprejet v Splošno bolnišnico Izola s poškodovanim obraznim skeletom, zlomljenimi ličnimi kostmi, premaknjenimi obraznimi kostmi, poškodovano očesno votlino, lobanjo, možganskim dnom in čeljustjo, imel je hematom, očesne veznične krvavitve, prestal je operacijo, v glavi pa ima še vedno ploščice. Oškodovani je maja za Slovenske novice povedal, da je ena hujših posledic tega dogodka ta, da je izgubil delovni spomin.

Morda napadalca niti ne bi našli, če ne bi ena od deklet, ki je videla napad, poznala storilca, Ivanovič pa ju je pozneje poiskal in izsledil prek njunih profilov na facebooku. Ugotovljeno je bilo, da je prvi udaril nogometaš, nato njegov prijatelj, potem sta ga brutalno mlatila v obraz in glavo, tako hudo, da bi ga lahko tudi ubila. Višji tožilec je za Murića, »ki mu tako vedenje ni tuje in je že bil predkaznovan, vendar vsi postopki in izvedene sankcije očitno niso pripomogli k temu, da bi ga od takih kaznivih dejanj odvrnili«, predlagal šest mesecev zapora.

image
Bostian Podgajski se je dan po eni obsodbi že zagovarjal za novo kaznivo dejanje. FOTO: Facebook

Glede Podgajskega je izpostavil, »da še ni bil kaznovan, kar pa ne more biti razlog, da bi ga sodišče oprostilo, saj je sodeloval in prispeval k posledicam, ki jih je utrpel oškodovani«. Zanj je predlagal trimesečno kazen zapora, kar je, kot je pojasnil, najkrajša možna kazen za storitev tega kaznivega dejanja. Ivanovičev odvetnik Janez Starman je predlagal, da jima sodišče naloži vse stroške tega postopka, zagovornica Monika Mavsar pa, da obtožena oprosti, saj nista imela motiva za tako ravnanje.

»Dejstvo je, da oškodovani obtoženih ni poznal, onadva pa ne njega, zato oškodovanemu ne gre verjeti.« Poudarila je tudi, da so se priče dogovorile, kako naj pričajo: »Praktično nihče ju ni poznal, kar naenkrat se je nekomu nekaj zazdelo, preverili so na facebooku, a obdolženca nista tista, ki sta pretepla oškodovanca. Odprto ostaja vprašanje, kdo je te poškodbe povzročil.«

image
Murić je od 7. oktobra zaradi nasilništva zaprt na Dobu. FOTO: Facebook

»Oškodovanca sva prvič videla na sodišču,« pa sta v svojem zagovoru dejala Murić in Podgajski, ki je sodišče v zaključnih stavkih nagovoril: »Nobenega od teh fantov in punc ne poznam, kaj šele, da bi koga udaril. Zgodba je smešna, z Murićem se nikoli nisva skregala ali stepla, ker sva najboljša prijatelja.« Sodišče temu ni verjelo, Murić je dobil šest mesecev zaporne kazni, Podgajski pa tri mesece pogojnega zapora s preizkusno dobo dveh let. Sodišče ju je kot prejemnika denarne socialne pomoči oprostilo stroškov postopka, pretepenega pa v zvezi z zahtevanimi 23.000 evri odškodnine zaradi skaženosti, duševnih bolečin, zmanjšanja telesne aktivnosti, dolgotrajnega zdravljenja in sekundarnega straha napotilo na pot pravde.
 

Očitkov kar ne zmanjka


Medtem ko je Murić že zaprt na Dobu zaradi poslov z drogo, dveh kaznivih dejanj nasilništva in povzročitve lahke telesne poškodbe, višje sodišče v Kopru mu je 13. junija potrdilo še kazen treh let in dveh mesecev zapora, se je Podgajski dan po izreku kazni moral izreči še o krivdi obtožbe zaradi nevarne vožnje v cestnem prometu.

Približno enajst mesecev po tem, ko je hudo poškodoval Ivanoviča, naj bi Podgajski namreč na počivališču na Belvederju nad Izolo hudo pijan treščil v avtodom treh francoskih državljanov. Zaradi neprilagojene hitrosti in vožnje preblizu roba je najprej zapeljal zunaj cestišča, oplazil drevo, nato pa s prednjim delom vozila, v katerem je bil tudi njegov brat, treščil v sredino stoječega avtodoma, v katerem so spali 26-letnik in 26-letnica, na sprednjih sedežih pa 19-letna Francozinja.

Nobenega od teh fantov in punc ne poznam, kaj šele, da bi koga udaril.

Trk je bil tako silovit, da je avtodom odneslo nekaj metrov naprej. Po poročilu policije Pirančan ni bil le hiter, bil je tudi vinjen, alkotest je pokazal 1,2 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. V hudi nesreči je bilo poškodovanih vseh pet ljudi, brata Podgajski lažje, ena od Francozinj je čutila bolečine v vratu in glavi, druga je imela poškodovan nos, najslabše pa jo je odnesel Francoz – po neuradnih podatkih z zlomljeno hrbtenico. Če bo Podgajski spoznan za krivega, mu grozi do pet let zapora in prepoved vožnje motornega vozila. Niti tokrat krivde ni priznal. 
Deli s prijatelji