NA GLAVO JI JE PADEL KAMEN

Reševanje jamarke se nadaljuje: ta je nezavestna, pri njej zdravniška ekipa

Stopnjasto brezno je polno ožin, ki jih morajo pred varnim prenosom ponesrečenke razširiti.
Fotografija: Pri ponesrečeni je zdravniška ekipa, brezno bo treba širiti. FOTO: Jrs
Odpri galerijo
Pri ponesrečeni je zdravniška ekipa, brezno bo treba širiti. FOTO: Jrs

Reševanje ponesrečene jamarke, ki ji je v soboto okoli 18.30 pri raziskovanju nove jame blizu Cerknice na glavo padel kamen, še vedno poteka, je za STA danes povedal vodja Jamarske reševalne službe pri Jamarski zvezi Slovenije Walter Zakrajšek. Stopnjasto brezno je polno ožin, ki jih morajo pred varnim prenosom ponesrečenke razširiti.

Ekipa za širjenje ožin jamarskih reševalcev je na delu vse od druge ure zjutraj.

Zakrajšek je povedal še, da je ponesrečenka nezavestna, vendar stabilna in odzivna na dražljaje, pri njej je medicinska ekipa in spremlja njeno stanje.

Iz jame so prišli preostali štirje jamarji Jamarskega društva Rakek, ki so skupaj s ponesrečeno jamarko raziskovali novo jamo. Eden med njimi je jamarskim reševalcem narisal načrt jame ter jih opozoril na številne ožine in podore, ki bi že ob nekoliko močnejših vibracijah lahko povzročili nove težave.

Kako je prišlo do nesreče?

Do nesreče je prišlo pri raziskovanju nove jame v bližini Dolenje vasi pri Cerknici. V jamo je odšlo šest jamarjev. Ko se je na globini okoli 100 metrov zgodila nesreča, je eden med njimi prišel iz jame in obvestil reševalne službe, štirje pa so ostali pri poškodovanki. Ostali jamarji niso bili poškodovani.

Na reševalnju sodeluje trenutno 57 jamarskih reševalcev iz vseh slovenskih reševalnih centrov. V jami je ekipa 20 jamarjev in medicinske ekipe, v kateri je zdravnica in dva zdravstvena tehnika. Na kraj nesreče pa prihajajo nove ekipe jamarskih reševalcev, ki bodo zamenjale tiste, ki so delali celo noč.

Kot je za STA davi povedal vodja regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk, pripravljajo novinarsko konferenco, katere pa ura in lokacija še nista znani.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije