SMRT NA ROGLI

Ratrak povozil učiteljico Gogo

Objavljeno 08. januar 2020 09.52 | Posodobljeno 14. januar 2020 08.46 | Piše: Aleš Andlovič

Vsega dobre pol ure pred tragedijo je 50-letna Gordana Knez na družabnih omrežjih objavila slike smučarskega dneva na Rogli. Rušanka je bila velika ljubiteljica narave in glasbe.

Gordana Knez je bila strastna glasbenica. FOTO: Facebook
Tragedija na smučišču na Rogli, v kateri se je smrtno ponesrečila 50-letna smučarka z mariborskega konca, je še zmeraj zavita v tančico skrivnosti. Kot smo izvedeli včeraj, policisti še vedno ugotavljajo posamezne podrobnosti nesreče na priljubljeni smučarski progi Planja. Neuradno, a iz dobro obveščenih virov se je usodno poškodovala Gordana Knez, pedagoginja na eni od ruških osnovnih šol.

image
Na smučeh le par ur pred usodno nesrečo FOTO: Facebook
Kot smo izvedeli od poznavalcev razmer, je bila Rušanka velika ljubiteljica narave, vsako prosto minuto si je želela preživeti v njenem objemu. Če je še v leto 2019 vstopila na smučišču, ji to ob vstopu v prihodnje leto ni uspelo. A že tretji dan v letošnjem letu se je odpravila na Roglo. Na svojem profilu na družabnih omrežjih je okoli poldneva objavila fotografijo s pohorskega smučišča. Le 20 minut pred peto uro je nesrečna Goga, kot so jo klicali prijatelji, naložila še sedem dodatnih slik, ki so zaznamovale dan.

image
Teptalec je opravljal redno vsakodnevno vzdrževanje proge po koncu obratovanja. FOTO: Brane Piano
Nihče niti pomislil ni, da so bile to njene zadnje fotografije. Komaj 37 minut pozneje so jo delavci na progi Planja našli hudo ranjeno ležati v snegu, in to na delu, ki ga je le malo pred tem poteptal ratrak. »Smučala je po progi Planja v času, ko je bila ta zaradi urejanja s teptalniki snega zaprta. Po do zdaj zbranih podatkih je smučarka padla za teptalnikom snega, ta je vozil vzvratno, zato jo je najverjetneje prevozil,« je podrobnosti nesreče razložila predstavnica za stike z javnostmi na celjski policijski upravi Milena Trbulin.
 

Muzicirala z bratom


»Nesreča se je zgodila zunaj obratovalnega časa. Proga se ni tehnično zasneževala, temveč je teptalec opravljal redno vsakodnevno vzdrževanje proge po koncu obratovanja in pripravljal smučišče za naslednji dan,« so pojasnili iz podjetja Unitur, ki upravlja smučišča na Rogli. Čeprav smo neuradno izvedeli, da voznik teptalnika sploh ni zaznal, da je zapeljal čez nesrečno Gordano, preiskovalci na osnovi poškodb domnevajo, da se je zgodilo prav to. Delavci na progi so na snegu ležeči smučarki prihiteli na pomoč, takrat naj bi bila še celo pri zavesti, reševalci so jo odpeljali na zdravljenje v celjsko bolnišnico.

3. januarja se je zgodila tragedija.

Zdravniki so poskušali vse, kar je bilo v njihovi moči, a so bile notranje poškodbe očitno prehude. Pozno zvečer je iz bolnišnice prišla žalostna vest, da je Gordana Knez zaradi (pre)hudih poškodb umrla. Preiskovalci se še vedno ubadajo tudi z vprašanjem, na katero pa verjetno nikoli ne bo pravega odgovora, zakaj se je Gordana krepko uro po koncu obratovanja vlečnic spustila po progi, ki so jo delavci pripravljali za smuko naslednjega dne.

Kot smo izvedeli od njenih prijateljev, je bila glasbenica z dušo in telesom. Pred leti je s svojim bratom Damirjem Knezom nastopala v duetu po klubih na Štajerskem. Zadnja leta je bila zaposlena kot učiteljica glasbe na Osnovni šoli Janka Glazerja v Rušah. Ni jih malo, ki jih je novica o tragediji na Rogli šokirala. To kažejo tudi komentarji pod njenimi zadnjimi objavljenimi fotografijami na družabnem omrežju facebook, kot je: »Odšla je čudovita oseba, ki je vlivala pogum in znanje mojim vnukom v vrtcu in šoli ... Bila je odlična pedagoginja in prijateljica. Zakaj, le zakaj usoda vzame najboljše?«

Povsem šokirani so tudi drugi prijatelji, ki so Gordano poznali v najboljši luči. Še en komentar: »Ne morem verjeti, da sta zaspala tvoj nasmeh in prijazna beseda.« Številni se bodo s cmokom v grlu spominjali prvega petka letošnjega leta, ko je za večno odšla njihova ljubljena in draga Gordana. Pri Uniturju zatrjujejo, da so tovrstne nesreče zares redke.

Tretja smrtna žrtev

Podobnih nesreč, kot se je zgodila v petek na Rogli, je bilo v slovenski zgodovini zares malo. Pred 11 leti je voznik teptalnega stroja na smučišču Stari vrh usodno poškodoval šestletno deklico. Tistega 11. januarja 2009 je s teptalnikom zapeljal na smučišče, čeprav je to obratovalo. Pripeljal je do linije vlečnice Zapreval, na kateri se je peljalo več smučarjev. Vlečnica se je pred tem samodejno ustavila. Upravljavec ratraka je zapeljal čez linijo vlečnice, ko je ta spet začela delovati. Zaradi sunka po začetku delovanja je deklica padla z vlečnice pod večtonski teptalnik snega in umrla na kraju nesreče. Pod teptalnikom pa je leta 2002 v Kranjski Gori umrl 47-letni delavec. Na mondenem slovenskem smučišču so takrat potekale priprave na novo sezono, ko sta se zaposlena odločila, da bosta preverila snežne topove. Voznik je zagnal teptalnik, a pred tem ni preveril kontrolne ročice stroja. Ob vžigu motorja je teptalnik nekontrolirano zapeljal naprej in pod seboj tragično pokopal 47-letnega sodelavca.

»Pri nas tovrstne nesreče na zaprti smučarski progi še nismo imeli. Smučišče Rogla obratuje v skladu z obratovalnim dovoljenjem, pri čemer dosledno upoštevamo zakon o varnosti na smučišču. Oba dokumenta natančno določata sistem urejenosti prog z vsemi varnostnimi blazinami, mrežami, trakovi ter označbami in signalizacijo kot tudi način zapiranja prog v času obratovanja smučišča in zunaj tega,« pravi Tina Tinta Kovačič iz Uniturja. A vse to ljubiteljice glasbe in narave ne bo vrnilo. Tega se zavedajo tudi njeni najbližji, prijatelji in znanci. 
Deli s prijatelji