NOVE PODROBNOSTI

Prijatelj hotel seksati, on pa ga je razkosal

Kako je Stefan Cakić odgovoril na vprašanje, kaj je storil Gašperju Tiču. Na nadaljevanje sojenja prišlo veliko igralčevih stanovskih prijateljev.
Fotografija: Sojenje Stefanu Cakiću za umor Gašperja Tiča FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Sojenje Stefanu Cakiću za umor Gašperja Tiča FOTO: Marko Feist

LJUBLJANA – Trgovec je 18. junija 2017 okrog devetih poklical policiste, da se je k njemu iz sosednje hiše na Trubarjevi 24 zatekel okrvavljen moški, ki pravi, da ga je v enem od stanovanj nekdo napadel. Z operativno-komunikacijskega centra so na kraj prijave napotili tričlansko patruljo in policist Simon P. je prvi vzpostavil stik z 20-letnim Stefanom Cakićem. »Živčno je postopal pred vhodom, malo je mežikal, malo se je smehljal, ta njegov smehljaj mi je zares ostal v spominu,« so policistove besede.

Pogreb Gašperja Tiča FOTO: Igor Mali
Pogreb Gašperja Tiča FOTO: Igor Mali

Policist: Bil je že mrtev

Na njem je opazil madeže krvi »in videl sem, da ima za pasom neki predmet, ki se svetlika. Rekel je, da je to nož. Vzel sem mu ga in vklenili smo ga. Vprašal sem ga, kaj je bilo, pa je odvrnil, da je hotel prijatelj seksati z njim, on pa ga je razkosal,« je dejal Simon.

Šli so do stanovanja igralca Gašperja Tiča. V veži je policist Elvis L. čuval Cakića, Simon pa je s policijskim pripravnikom Lukom K. preiskal prostore. Veliko je bilo madežev krvi, v eno od sob sta komaj vstopila, saj je tik za vrati nekdo ležal na tleh. »Bil je to zelo krvav moški.« Luka je preveril utrip: »Nisem ga zaznal, oseba ni dihala, zdravnik pa je le potrdil smrt te osebe.« Tudi Luki se je glede Stefana Cakića nekaj vtisnilo v spomin. »Bil je živčen, prestopal se je sem in tja, izrazito je mežikal z očmi, zategoval je usta.« In ko se je torej izkazalo, da je moški, na katerem sta policista videla vsaj pet vbodnih ran, žrtev kaznivega dejanja, se je policist Simon vrnil v vežo: »Osumljencu sem odvzel prostost.«

Zdaj Cakiću na kazenskem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča sodijo, da je 18. junija v jutranjih urah s kuhinjskim nožem, katerega rezilo je bilo dolgo 33 centimetrov, Tiča večkrat zabodel v vitalne dele telesa ter mu prizadejal 17 vbodnih ran in obrambnih ureznin. Zaradi uboja mu preti od pet do 15 let zapora.

Sojenje Stefanu Cakiću za umor Gašperja Tiča, Ljubljana FOTO: Marko Feist
Sojenje Stefanu Cakiću za umor Gašperja Tiča, Ljubljana FOTO: Marko Feist

Kaj je mislil z »ubil me bo«?

Že na eno prejšnjih obravnav je Cakiću v podporo prišlo več njegovih prijateljev, na včerajšnjem nadaljevanju sojenja pa smo v nabito polni eni večjih sodnih dvoran v palači pravice opazili tudi več kot ducat prijateljev Gašperja Tiča iz igralskih krogov.

Proces se zdaj vrti okrog tega, ali je Tič v stanovanju zares spolno in z nožem napadel Cakića, ki naj bi mu ga ta nato iztrgal iz rok ter ga večkrat zabodel. Obtoženec se bojda večine dogajanja ne spominja, odvetnik Gorazd Fišer pa popolnoma verjame njegovim besedam. »Zbudil sem se v nekem prostoru, gol in z občutkom nemoči, velike bolezni, mučenja, spolnega zlorabljanja. Imel sem občutek, da me je slekel in da me spolno nadleguje ... Tič je bil z nožem obrnjen proti meni,« je v preiskavi govoril mladenič iz Zaloga.

Sojenje Stefanu Cakiću za umor Gašperja Tiča, Ljubljana FOTO: Marko Feist
Sojenje Stefanu Cakiću za umor Gašperja Tiča, Ljubljana FOTO: Marko Feist

Včeraj so zasliševali natakarja iz lokala v Mestnem gledališču ljubljanskem in Tičevega prijatelja Nejca K. Odgovoriti je moral na kar precej neprijetnih vprašanj, odgovori pa naj bi bili v prid prepričanju tožilke Tamare Gregorčič, da zlorabe pred ubojem ni bilo.

Je Tič kdaj pripovedoval Nejcu, kako je iskal istospolne partnerje, kakšna je bila njegova vloga v teh zvezah? »Gašper je bil biseksualec. Bil je nežna duša, zelo čustven človek. Od partnerja je pričakoval nežnost, pozornost in ljubezen, toda nikogar ni silil v odnos, ni prenesel nasilja, nikoli ne bi kar koli ... Rekel bi, da je imel bolj žensko vlogo, da je bil torej bolj pasiven.«

Pred zločinom so bili vsi trije v lokalu Box bar, iz katerega sta se nato Cakić in Tič s taksijem odpeljala do igralčevega stanovanja, v katerem se je zgodila tragedija. V danem trenutku sta bila Cakić in Tič skupaj na stranišču, slednji se je nato prvi vrnil do mize. »Bil je vzhičen, z navdušenjem je rekel, da ga je Stefan prijel za spolovilo,« se spominja Nejc.

Tik preden sta vstopila v taksi, pa je Tič o Cakiću povedal: »Ta me bo še ubil.« In ta stavek je Nejc, ki vztraja, da je Stefan Cakić nagovarjal Gašperja Tiča, da gresta v njegovo stanovanje, razumel takole: »V seksualnem smislu, da bosta seksala. Da bo Stefan prevzel moško vlogo.«

Proces se bo nadaljeval 3. aprila. 

Sojenje Stefanu Cakiću za umor Gašperja Tiča, Ljubljana FOTO: Marko Feist
Sojenje Stefanu Cakiću za umor Gašperja Tiča, Ljubljana FOTO: Marko Feist


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije