GROZLJIVO

Policistu nalašč povozili goske in se smejal (VIDEO)

Objavljeno 23. junij 2020 07.10 | Posodobljeno 23. junij 2020 07.35 | Piše: Tomica Šuljić

Trojica se je posnela, ko je zapeljala prek živali, in se objavila na facebooku. Niso pa vedeli, da lastnik nosi uniformo.

Profil na facebooku je izginil. FOTO: Facebook
Včasih niso potrebni pretirano dolgi posnetki, da razburijo javnost. V nedeljskem popoldnevu je vsega 20-sekundni video, najverjetneje narejen s kamero starejšega mobilnega telefona in prvotno objavljen na facebooku, sprožil ogorčenje in iskalno akcijo njegovega avtorja.

Zbij eno, zbij, zbij ...

Glavni junaki razmeroma nekakovostnega posnetka so trije mladi fantje v rdečem avtu; ob desni strani ceste se pojavita goski. »Zbij eno, zbij, zbij …« se sliši spodbujanje enega izmed trojice pa tudi smeh drugega. Nato sovoznik stegne roko proti volanu, rdeč volkswagen – pozneje so vozilo s posnetka identificirali kot polo – pa se namerno zapelje v gosi, zasliši se nenavaden pok okoli sprednjega desnega kolesa, ki ga prekrijeta smejanje in hihitanje trojice.

Snemalec na zadnjem sedežu se nato obrne in skozi zadnje steklo še enkrat fokus usmeri na zbito žival ter zadovoljno izusti: »Pa ne me jebat',« nato avto zapolni smeh. Ves čas odmeva vesela pesem, katere prevod se glasi: »Imam občutek, da bo nocoj dobra noč.« Kot je bila gos žrtev človeške objestnosti, pa se je ost usode zatem obrnila proti tistemu, ki je objavil posnetek, ter preostalima vpletenima.


image
Ena je odnesla celo kožo, druga je staknila hujše poškodbe. Fotografija je simbolična. FOTO: Uroš Hočevar

Čeprav je bil profil na facebooku ​izbrisan kmalu po začetku spletne hajke, se je vnovič potrdilo sodobno pravilo: ko so zadeve enkrat na spletu, jih po navadi ni moč izbrisati. Še posebno ne takih, ki jih ljudje skopirajo in objavijo drugje: omenjeni posnetek vnovič naložen na facebook stran skupine Lajka, društva za zaščito in pomoč živalim v stiski, s pripisom: »Danes smo bili obveščeni o 'veseli druščini' na posnetku, ki je namerno povozila dve goski, ob tem pa so še sadistično uživali!« Ob posnetku, ki si ga je v 19 urah urah ogledalo dobrih 182.000 ljudi, so prosili za podatke o storilcih.

Opravičili so se mu

image
Profil na facebooku je izginil. FOTO: Facebook
»Gre za primitivno in sadistično dejanje, groza. In to počnejo mlajši ljudje, pri tem se še snemajo in dajejo na facebook,« dogodek komentira Melita Trbovšek iz Lajke. Pri njih so bili »zelo prijetno presenečeni nad ogromnim odzivom ljudi, ki so posredovali informacije, da smo lahko storilce in kraj dejanja identificirali in naredili prijavo na policijo ter na veterinarsko inšpekcijo,« pojasnjuje Trbovškova. Ovadba je bila najprej vložena v Rogaški Slatini, pozneje so jih obvestili, da so primer predali policistom iz Šmarij pri Jelšah. Ti trenutno preiskujejo nastanek posnetka; po navedbah naših virov na bi nastal v okolici Virštanja (Podčetrtek).

Po navedbah Milene Trbulin s celjske policijske uprave so policisti tudi sami zaznali dogodek, se odzvali in nato prejeli omenjeno ovadbo iz Lajke: »Zadeva je v fazi zbiranja obvestil v smeri suma storitve kaznivega dejanja mučenja živali. Ko bo preiskava zaključena, vas bomo obvestili.« Veterinarska inšpekcija pa navaja, da so na območni celjski upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin včeraj prejeli »več prijav oziroma povezav na posnetek,« nakar so zagnali svoj postopek: »Pristojni uradni veterinar je že začel preiskavo dogodka in se tudi povezal s policijo.« Ker je inšpekcijski postopek še v fazi preiskave, več informacij ni na voljo. Trbovškova pa ob dogodku opozarja, da je do takih dejanj »tako nad ljudmi kot nad živalmi« treba imeti ničelno toleranco: »Zavržno in nedopustno je, da se lahko kaj takega sploh zgodi.«

182 tisoč ogledov je imel video v 19 urah od objave.

Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah pa ima zgodba dodaten neprijeten obrat za tri šaljivce iz rdečega pola, ki so prav z objavo na facebooku pokopali sami sebe: »Nespoštovani gospodje s posnetka, zaradi moderne tehnologije boste za svoja dejanja odgovarjali,« so bili že v prvi objavi Lajke opozorjeni na napako.

Kot smo namreč izvedeli, sta nesrečni goski po naključju last policista, ki živi prav tam, kjer je trojica posnela svoj ostudni navdih. Po navedbah naših virov naj bi se ekipa iz rdečega volkswagna že opravičila policistu, a se bodo lahko še dolgo spraševali, koliko neželene pozornosti policije in drugih državnih organov so si sami privozili z objavo, ki jo nedvomno obžalujejo. Škodoželjnega smeha bo pri trojici te dni manj, kot ga je slišati na posnetku. In še dobra novica za konec: povožena goska naj bi težko poškodovana vseeno preživela srečanje z avtom. 

image
Profil na facebooku je izginil. FOTO: Facebook
Deli s prijatelji