MIGRANT

Policija razkrila: omenjal Alaha, policistoma grozil s smrtjo

Objavljeno 08. julij 2019 13.24 | Posodobljeno 08. julij 2019 14.53 | Piše: N. K.

Ni imel dokumentov, denarja ali telefona, temveč samo torbico, v kateri je bilo dotrajano sadje.

Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images/istockphoto
NOVA GORICA – Policisti PU Nova Gorica so v izjavi za javnost posredovali več informacij o incidentu pri Vogrskem, v katerem je migrant z nožem najprej taksista, nato pa še policista. Vodja sektorja uniformirane policije Evgen Govekar je natančneje opisal napad na taksista in policista.

Neka ženska je okoli 17.30 ob cesti pri izvozu Vogrsko opazila okrvavljenega moškega, ki je dajal videz, da potrebuje pomoč, zato je poklicala policijo. Takoj zatem so policisti prejeli še klic druge ženske, nakar je stekla policijska intervencija. Taksist, ki mu je uspelo pobegniti, je ob prihodu policistov nakazal, da je napadalec še v avtomobilu.

Ko je taksist pobegnil, je migrant želel odpeljati avto

Napadalec je pod volanskim sistemom stikal žice, da bi spravil vozilo v pogon. Policista sta ga tedaj pozvala, naj odvrže nevarne predmete in se uleže na tla. Vmes sta ugotovila, da ne razume slovensko in poziv ponovila v angleščini, na kar se je migrant odzval z grožnjami s smrtjo. »Osumljenec je v angleščini izrekel besede v smislu: 'Če ne boste vi ubili mene, bom jaz vas', omenil je tudi Alaha,« je dejal Govekar. 

Po neuradnih ugotovitvah policije sta policista strelno orožje uporabila strokovno in zakonito. Policist, ki je streljal, je na ta način odvrnil napad na drugega policista. 

Ko je izstopil iz vozila, je krenil proti enemu izmed policistov in z univerzalnim nožem (olfa) napadel policista. Ta je najprej izstrelil opozorilni strel, nato pa ga je ustrelil v spodnji del desne noge. Napadalec je tedaj obstal, policista pa sta mu vzela nož in ga vklenila.

Eden od policistov poškodovan

Pri intervenciji se je lažje poškodoval tudi napadeni policist, saj je utrpel zvin gležnja. Zdaj je v domači oskrbi, nekaj dni pa bo na bolniškem dopustu.

image
Evgen Govekar. FOTO: Zaslonski posnetek.

Napadalec se je po besedah policistov zadrževal na MMP Vrtojba neposredno na državni črti. Tam je od trgovke v Kompas Shopu zahteval, naj mu pokliče taksi. Odzval se je taksist iz Nove Gorice. Kmalu po začetku vožnje je ugotovil, da potnik nima denarja, zato je želel vožnjo prekiniti, ta pa ga napadel z nožem. »Ni imel dokumentov, ni imel denarja, telefona, imel je samo torbico, v kateri je bilo dotrajano sadje.«

Bival v Nemčiji in Franciji

Policija je ugotovila, da je napadalec 26-letni državljan Iraka. Preiskali so tudi njegov status v EU. Podatki kažejo, da je v nekaterih evropskih državah bival že nekaj časa. Med drugim je v Nemčiji zaprosil za azil, a so ga zavrnili. Leta 2017 je bil evidentiran v Franciji. Policija upravičeno domneva, da je v Slovenijo vstopil iz Italije. Zakaj je bil namenjen v Ljubljano, policisti še niso ugotovili. 

Migrant je še vedno v šempetrski bolnišnici. Odstranili so mu naboj iz mišice noge. Policisti ga bodo danes zaslišali, pri čemer  pričakujejo, da bodo izvedeli, zakaj je prišel v Slovenijo in kam je bil namenjen. Ni izključena njegova privedba pred preiskovalnega sodnika že danes ali jutri dopoldne.
 
Deli s prijatelji