POSREDOVANJE

Nor dan v gorah: reševali kar 5-krat. »To ni čas za ambiciozne podvige « (FOTO)

Opozarjajo na nevarnosti v gorah in apelirajo na resnično odgovorno ravnanje vsakega pohodnika in alpinistov.
Fotografija: Reševanje v gorah. FOTO: Pu Kranj
Odpri galerijo
Reševanje v gorah. FOTO: Pu Kranj

Letalska policijska enota je z dežurno GRZS ekipo na Brniku danes v gorah reševala kar 5-krat. Število intervencij se tako hitro vrača v pred-poplavno obdobje in nakazuje na hud avgustovski tempo reševanj v gorah.

Že zgodaj zjutraj je dežurna ekipa s policijskim helikopterjem na Črni prsti nad Bohinjem skupaj z bohinjskimi gorskimi reševalci opravila transport dveh onemoglih Nemcev z gore v dolino. Z gore je helikopter prepeljal tudi gorske reševalce.

V drugem reševanju na območju Velikega Špičja je ekipa rešila plezalko, ki je padla v alpinistični smeri in se poškodovala po nogi. Tretje reševanje je bilo opravljeno na Kobariškem Stolu, od koder so v zdravstveno ustanovo prepeljali moškega s hudimi zdravstvenimi težavami. Nato pa so se med vračanjem na Brnik še v zraku preusmerili še na območje Železnikov, kjer so na Ratitovcu zaradi zdrsa pomagali pohodnici s poškodbo noge. Odpeljali so jo v zdravstveno ustanovo.

Reševanje v gorah. FOTO: Pu Kranj
Reševanje v gorah. FOTO: Pu Kranj

Zadnje današnje reševanje v večernih urah pa je bilo opravljeno v Severni Triglavski steni, kjer se je na višini okoli 2.600 metrov poškodoval alpinist. Padel je v alpinistični smeri. Skupaj s soplezalcem je bil odpeljan v zdravstveno ustanovo. Gre za državljana Francije.

To ni čas za ambiciozne podvige v gorah

Podpredsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Klemen Belhar je v petek za Radio Slovenija v teh dneh odsvetoval obisk Kamniško-savinjskih Alp, Koroške, hribov okoli Jesenic in škofjeloškega hribovja. »Naj se ljudje usmerijo drugam,« je dejal in pozval še: »To ni čas za ambiciozne podvige v gorah, lotite se ciljev, ki predstavljajo manjše tveganje.«

Kot je pojasnil, je več planinskih poti odnesla voda, lahko so polne hudourniških nanosov. Planincem svetuje, naj se o tem informirajo na Planinski zvezi Slovenije. A možno je, da so uničene tudi druge poti, za katere še ne vedo. »Če naletijo na takšno pot, naj obrnejo. Nihče ne ve, kaj jih čaka višje na gori,« je svetoval.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije