SIMONOV ZALIV

Kopalko (75) potegnili iz vode, policija vse opozarja

V Simonovem zalivu uspešno reanimirali 75-letno državljanko Avstrije. Policisti opozarjajo, da budno pazite na otroke, ki se igrajo ob vodi.
Fotografija: Kjer so organizirane službe za reševanje iz vode, je varneje. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Kjer so organizirane službe za reševanje iz vode, je varneje. FOTO: Marko Feist

V soboto ob 16.27 so občani v morju v Simonovem zalivu opazili negibno osebo. Trije so jo potegnili iz vode in jo takoj začeli oživljati. Na kraj dogodka so napotili tudi reševalce, ti so žensko uspešno reanimirali. »Policisti so ugotovili, da gre za 75-letno državljanko Avstrije, ki jo je med plavanjem obšla slabost. Oseba je bila odpeljana na nadaljnje zdravljenje v izolsko bolnišnico,« je pojasnila Anita Leskovec, tiskovna predstavnica PU Koper.

Pazite na otroke. FOTO: Leon Vidic
Pazite na otroke. FOTO: Leon Vidic

Ta zgodba se je končala srečno, vsako leto pa je na žalost veliko tragičnih primerov. Naj se nasveti za varno kopanje slišijo še tako izpeto, vam lahko rešijo življenje. Tako denimo velja, da ne skačite v vodo, ko ste vroči in potni: telo se mora namreč postopno privaditi na temperaturo vode. Ne puščajte otrok brez varstva pri obali ali bregovih jezer, rek, še manj v vodi: otroci ne poznajo nevarnosti.

»Starše in vzgojitelje opozarjamo, naj budno pazijo na otroke, ki se igrajo ob vodi, pa čeprav plitvi. Vodne blazine in drugi pripomočki za plavanje ne zagotavljajo popolne varnosti v globoki vodi, tam ne nudijo nobene varnosti,« opozarjajo policisti. Velja tudi, da nikoli ne plavajte s polnim, a tudi ne s popolnoma praznim želodcem, po obilnem obroku počakajte najmanj dve uri, izogibajte se alkoholni pijači. Ne skačite v motno vodo, v plitvine ali na neznanih mestih: neznane situacije so zelo nevarne. Upoštevajte vremenske razmere. Ne plavajte sami na daljših razdaljah, saj lahko tudi zelo dobro utrjeno in izurjeno telo premaga trenutna slabost. Vzvalovljeno morje in morski tokovi praviloma odnašajo kopalce od obale.

Previdno na divjih kopališčih

Ne pozabimo na varnost na t. i. črnih ali divjih kopališčih, v gramoznicah, jezerih, rekah, kjer se kopamo na lastno odgovornost. »Ob lepem vremenu pritegnejo številne kopalce, vendar pa nimajo organiziranih služb za reševanje iz vode niti upravljavcev. Žal niti reševalci ob takojšnjem ukrepanju na urejenih kopališčih ne morejo vedno rešiti življenja. Zaradi različnih ravni gladine in vodnih vrtincev so ta divja kopališča lahko za kopalce zelo nevarna,« opozarjajo policisti in dodajajo, da na žalost številni kopalci opozorilnih tabel, ki so postavljene ponekod, ne upoštevajo. Izredno nevarne so zapuščene gramoznice, napolnjene z vodo, ki predstavljajo nevarnost za utopitve in jih nihče ne nadzira. Ponekod namreč seže voda tudi do 15 metrov globoko.

»Tam se ne potapljamo in ne skačemo v vodo, saj je motna! Na to opozarjamo otroke,« dodajajo.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas