KRIV SRNJAK?

Janez vso noč pil, zjutraj ubil moškega in žensko (FOTO)

Objavljeno 22. november 2019 21.56 | Posodobljeno 22. november 2019 22.22 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Povzročitelj prometne nesreče trdi, da mu je pred avto skočil srnjak. Tožilstvo na predobravnavnem naroku zahtevalo 8 let in pol zapora.

Janez Trunkelj. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
»Ko sem se peljal od Trebnjega proti Velikemu Gabru, je na cesto nenadoma skočil srnjak. Odreagiral sem instinktivno, sunkovito sem zavil, takrat pa me je zaneslo in avta nisem mogel več obvladati. Trčil sem v kolesarja. Nesreča me je močno prizadela in jo obžalujem, to sem pojasnil v pismih svojcem, sem pa zaradi psihičnih težav moral tudi jaz poiskati pomoč psihiatra.«

image
Prizorišče hude nesreče FOTO: Drago Perko

To je vse, kar smo izvedeli od 28-letnega Janeza Trunklja iz Zagorice pri Dobrniču. Pravzaprav je vse, kar je povedal na novomeškem okrožnem sodišču pred tričlanskim senatom, ki mu je predsedovala sodnica Betka Šimc, to, da vztraja pri pisnem zagovoru, ki ga je podal pred preiskovalno sodnico slaba dva meseca po nesreči, v kateri je pijan ubil dva kolesarja, 46-letno Andrejo Križaj iz Preddvora in 57-letnega Bojana Udoviča s Prebačevega, našega nekdanjega olimpijca, ki sta z Gorenjske kolesarila v skupini prijateljev, za cilj so si tisto lepo poletno soboto izbrali Belo krajino.

Tragedija se je zgodila 11. julija 2015 nekaj pred deseto uro dopoldne na nekdanji hitri cesti med Trebnjem in Velikim Gabrom pri Korenitki. Takrat 24-letni Janez Trunkelj je noč preživel na veselici v Dobrniču, zjutraj pa je bil namenjen do prijatelja v Velikem Gabru. Njegova vožnja je bila nevarna, bil je prehiter, za volan je sedel močno pijan, po nesreči je napihal kar 1,9 promila! Pa ne le to.

image
Pokojni olimpijec Bojan Udovič

Tik pred tragedijo je povzročil še eno prometno nesrečo z gmotno škodo, ko je izsilil prednost pred drugim avtomobilom in pobegnil. V tistem času je skupina kolesarjev, prijateljev, premagovala kilometre z Gorenjske do Bele krajine. Bili so v strnjeni skupini, ko so se začeli vzpenjati proti Pljuski pri Trebnjem. Med njimi je bila Križajeva, ki naj bi malce zaostala za njimi, zato jo je počakal Udovič, takrat pa je vanju z meganom trčil Trunkelj.

Kot so ugotovili policisti, je ta najprej zapeljal čez desni robnik zunaj vozišča na travo, nato pa je sunkovito zavil na levo in zapeljal na levi vozni pas, kjer ga je zaneslo in začel je bočno drseti v smeri vožnje, na levem robu levega voznega pasu pa je z zadnjim levim bočnim delom silovito trčil v kolesarja. Trčenje je bilo tako silovito, da sta bila oba zaradi hudih poškodb takoj mrtva.

image
Andreja Križaj

Po oceni izvedenca prof. dr. Ivana Prebila je Trunkelj tik pred nesrečo peljal s hitrostjo 122 km/h, na tej cesti je sicer hitrost omejitev 90 km/h. A tudi če bi vozil po predpisih, nesreče ne bi mogel preprečiti, bi pa bile posledice zagotovo manjše. »Lahko bi jo preprečil z umikanjem in zaviranjem,« je v izvedenskem mnenju zapisal Prebil in zaključil, da kolesarja, ki sta peljala Trunklju nasproti, nista imela nobenega vpliva na prometno nesrečo, vozila sta previdno in po predpisih, na desno pa se nista mogla umakniti, saj je ob cesti jeklena varnostna ograja. Izvedenec se do trditve obtoženca, ali je na cesto lahko skočila divjad, ni mogel opredeliti, so pa že policisti na kraju dogodka ocenili, da je vzrok za prometno nesrečo neprilagojena hitrost.
 

Kar trije predobravnavni naroki


Čeprav so minila več kot štiri leta, se je sojenje Trunklju šele začelo. Obtoženi je sicer prvič sedel na zatožno klop dobro leto po nesreči, ko je tožilka Renata Brodarič Trentelj zaradi kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu, za kar je po kazenskem zakoniku zagrožena kazen do 12 let zapora, predlagala osem let in pol zapora. A že takrat sta ob predlagani kazni onemela tako Trunkelj kot njegov zagovornik Benjamin Peternelj, predlog se jima je namreč zdel absolutno previsok.

Sledili so pravniški manevri obrambe. Izpeljani so bili kar trije predobravnavni naroki, a brez priznanja ali dogovora o višini kazni. Je pa že na prvem odvetnik Peternelj predlagal izločitev listin in predsednice senata. Potem je bil spis dodeljen novi sodnici. Šestega marca 2018 je bil opravljen nov predobravnavni narok, na katerem je zagovornik obdolženca podal predlog za izločitev predsednice senata.
Nesreča me je močno prizadela in jo obžalujem, to sem pojasnil v pismih svojcem, sem pa zaradi psihičnih težav moral tudi jaz poiskati pomoč psihiatra.


Ta predlog je bil zavrnjen, po nadaljevanju predobravnavnega naroka 16. avgusta lani, na katerem so bile zaslišane priče v zvezi z okoliščinami pridobivanja dokazov oziroma njihovo zakonitostjo, je zagovornik podal ponovni predlog za izločitev dokazov. Po pravnomočnosti sklepa o izločitvi dela listin je zagovornik ponovno predlagal izločitev predsednice senata. Predlog je bil marca letos zavrnjen, zato se je zdaj začelo sojenje, na prvi obravnavi pa je svoj zagovor, in še to sila skromen, podal le Trunkelj.

V Novo mesto je prišel oče pokojne Andreje Križaj Andrej Krč, razočaran nad sodnim sistemom in manevri obtoženega ter obrambe, hkrati pa potrt, saj so za njim peklenska štiri leta. »Andreja se je res veselila tega izleta v Belo krajino. Da je nabirala kondicijo, je kar dva meseca vsak dan kolesarila v službo iz Preddvora v Ljubljano. A ne na izlet, šla je v smrt,« je zavzdihnil Andrejin oče. Trunkelj se je Krču po obravnavi opravičil, znova pa bo sedel za zatožno klop 7. januarja, ko bodo zaslišane priče. 
Povezane vsebine
Deli s prijatelji