GROZLJIVKA POD VELIKO PLANINO

FOTO: S kamni so pobili štiriletno Rezko

V kamniškem Eco resortu ogorčeni zaradi napada na njihovo maskoto. Po objavi slik na facebooku grozijo Robinu Majniku, ta pa vpletenost zanika.
Fotografija: »Kakšen človek s kamni pobije brejo ovco?« se sprašuje lastnik Eco resorta. FOTO: Matjaž Zorman
Odpri galerijo
»Kakšen človek s kamni pobije brejo ovco?« se sprašuje lastnik Eco resorta. FOTO: Matjaž Zorman

GODIČ – »Kakšna notranja bolečina, gnev in sovraštvo pripeljeta človeka do tega, da s kamenjem pokonča nič krivo ovčko? Ali gre za nedotakljivost posameznikov, ki lahko v prostem času delajo, kar jih je volja? Ali morda za preprost odklon od normalnega odnosa do okolice, ljudi in živali? Morda za provokacijo ali strašenje? Tokrat je človeško nizkost in blaznost z življenjem plačala ovca, ampak kje pa so meje za nedotakljive,« je na facebook zapisal Matjaž Zorman, lastnik Eco resorta pod Veliko planino, potem ko je v četrtek zjutraj tik ob ograji naletel na svojo brejo ovco, do smrti pobito s kamenjem.

Zorman nam je povedal, da so v priljubljenem turističnem naselju uredili manjši živalski vrt z osli, ovcami, kozami, racami, goskami in zajci in da njihov pastir vsako jutro popelje otroke na hranjenje živali. A tistega jutra ni bilo njihove najstarejše in prve ovce, ki se je skotila pri njih, štiriletne Rezke, ljubljenke resorta, pravzaprav kar maskote.

Matjaž Zorman ne more verjeti, da se je nekdo spravil nad maskoto njihovega živalskega vrta. FOTO: Jože Suhadolnik
Matjaž Zorman ne more verjeti, da se je nekdo spravil nad maskoto njihovega živalskega vrta. FOTO: Jože Suhadolnik

»S pašnika so me poklicali, da ena manjka, zato sem šel pogledat, kje je. Nato sem jo zagledal, pobita je bila z velikimi, okoli štirikilskimi kamni,« je pripovedoval še vedno pretresen zaradi krvoločnega dejanja. »Nisem šokiran zaradi izgube ene ovce, nadomestili jo bomo z novo. A način, kako je končala, je grozljiv. Kakšen je to človek, da s kamni pobije brejo ovco? Kdo lahko naredi kaj takšnega?« se sprašuje.

Plaz groženj po objavi

Ker je pri svoji objavi, ki je zakrožila po družabnih omrežjih, Zorman navedel, da je bila ovca ubita tik ob meji z največjim nasprotnikom resorta, se je po družabnih omrežjih kmalu na veliko začelo govoriti o domnevnem krivcu. To naj bi bil Robin Majnik, ki je pred dobrima dvema letoma s kamni odganjal Zormanove race in gosi, pri tem so ga posneli s kamero, videoposnetek o tem pa je postal pravi internetni hit.

»Glede na to, da je bila ovca tik ob meji in da so zraven nje ležali kamni z njegovega vrta, lahko seveda domnevam, kdo je to storil. Nimam pa nobenih dokazov, prav tako se mi zdi, da je policija pri takih dogodkih ponavadi neučinkovita, zato tega nisem prijavil na policijo. Tudi takrat, ko je bil Majnik posnet, kako je kamenjal race, ni bilo nobenega epiloga. Nasprotno, Majnik je celo sprožil tožbeni zahtevek proti tistemu, ki je video posnel in ga dal na splet. A pri tem se je spravil na napačno osebo, ki ni imela nič s snemanjem. V Sloveniji so posledice, samo ko završi po medijih,« nam je Zorman obrazložil, zakaj dogodka ni prijavil.


Je pa na policijo stopil Robert Majnik in na policijski postaji Kamnik vložil ustno ovadbo in predlagal pregon zaradi objave na facebooku, v kateri je nakazano, da naj bi bil nesrečen konec ovce povezan z njim. Po objavi se je nanj namreč vsul plaz groženj. »To, da se je to gnusno dejanje naprtilo meni, je nesprejemljivo. Zaradi objave na facebooku so si ljudje ustvarili mnenje, da sem to storil jaz in celo, da je treba tistega, ki je to storil, kamenjati. Nobene ovce nisem ubil, saj nisem nor. Že vsa ta leta me hoče diskreditirati in pri tem zavaja javnost, a tokrat je šel predaleč. To je bolno, da nekdo s kamnom ubije ovco, tega nisem storil,« zatrjuje Majnik, ki se zaradi izrečenih groženj počuti močno ogroženega.

Nobene race ni zadel

Pri tem nam razkrije, kako sam gleda na grozljivi dogodek. »Na posnetku ni videti nobene krvi, poleg tega je na ovci vse polno žaganja. To verjetno pomeni, da je poginila v hlevu, potem pa jo je nekdo prinesel k ograji. Moji sosedje, ki se zaradi groženj nočejo izpostavljati, so omenili, da je ovca menda več dni dolgo in mučno umirala, saj ni mogla skotiti mladiča, nihče pa ni poklical veterinarja oziroma strokovne pomoči. Zanimivo bi bilo vedeti, kje je v tem primeru jagenjček, ker je bila breja,« je povedal Majnik. Zatrdil je, da v Eco resortu izvajajo nasilje nad njim in ga ves čas snemajo s kamerami. »Če bi ubil ovco, bi zagotovo imeli posnetek,« je prepričan.

Pred dvema letoma je zakrožil posnetek, kako je Majnik s kamenjem preganjal Zormanove race. FOTO: Youtube
Pred dvema letoma je zakrožil posnetek, kako je Majnik s kamenjem preganjal Zormanove race. FOTO: Youtube

Kaj pa pravi o kamenjanju rac pred tedni, pri čemer ga je posnel gost turističnega naselja? »Kakšno kamenjanje rac, saj nisem nobene zadel. Jaz sem jih samo pojal stran, ker so mi v dveh mesecih pojedle vso solato. Mi hočemo samo imeti mir in normalno živeti, ne pa da se vozijo mimo in povsod parkirajo, večkrat pijani tulijo in bruhajo naokoli.« Majnik poudarja, da ni edini, ki že vsa ta leta nasprotuje Eco resortu pod Veliko planino in se zavzema za rušenje. A kljub 42 podpisom so vaščani menda nemočni.

Po drugi strani nam je lastnik Eco resorta zagotovil, da je vse legalno in da turistično naselje deluje po vseh predpisih. Po večletni bitki Majnika in drugih vaščanov za rušenje stavb zaradi domnevne črne gradnje je namreč Zorman februarja letos dosegel petletno premirje z inšpekcijami in odlog rušenja do uveljavitve prostorskega akta.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas