UMOR

FOTO: Po letih nasilja in prepirov ga je Barbara zabodla

Objavljeno 11. februar 2019 07.16 | Posodobljeno 12. februar 2019 07.16 | Piše: Moni Černe

Barbara Filipčič je smrtno ranila Ilijo Zvijerca. Za njim je zaprla vrata, zgrudil se je in umrl.

Preiskovalna sodnica jo je po zaslišanju poslala v pripor. FOTO: Moni Černe
POSTOJNA – Šestletna zveza med 35-letno Postojnčanko Barbaro Filipčič in 57-letnim Ilijo Zvijercem, rojenim na vzhodu Bosne in Hercegovine, se je po letih prepirov in nasilja v noči na petek končala z ubojem. Po še enem od prepirov, ki so bili stalnica v njuni zvezi, med katerim naj bi jo s čelom udaril v glavo, naj bi ga po neuradnih informacijah z nožem, oblečenega v
image
Ilija Zvijerac FOTO: Facebook
puhovko, zabodla v predel srca, nato pa zahtevala, da zapusti stanovanje. Da ga je smrtno ranila, bojda ni vedela. Misleč, da ga je le »piknila« in da je odšel, je zaklenila vrata, začela pospravljati stanovanje, potem se je odpravila spat. Zbudili so jo reševalci oziroma policisti. Ko je dojela, da ga je ubila, je bila vsa iz sebe, pregledala jo je zdravnica in prinesli so ji pomirjevala. Govorila je v šoku, o prepiru, posodi in nožu.

»Ilija je spet siten«

Na večer uboja je Barbara mladoletno hčerko odpeljala k svoji družini, naslednji dan naj bi deklica odšla s sorodniki na smučanje. Barbara pa bi morala v petek popoldne delati. Zadnjih 16 let si je kruh služila kot natakarica v bližnjem gostinskem lokalu Pod smreko, zbirališču nekaterih domačinov in tamkajšnjih lovcev. Medtem ko je bila s svojimi bližnjimi, jo je Ilija nenehno klical. Tako naj bi počel vselej, kadar mu ni dvignila telefona. »Ilija je spet siten,« naj bi še dejala pred odhodom. Bala se ga je, vedo povedati poznavalci družinske tragedije in njunih neprestanih prepirov. »Imela ga je rada, ni vedela, kako iz te zveze ...« še povedo sogovorniki, ki želijo ostati neimenovani.

image
Tragedija se je zgodila v bloku v Ulici prekomorskih brigad 2. FOTO: Moni Černe

Domov naj bi prispela med pol deseto in deseto zvečer, kjer jo je partner čakal v kletnem dvosobnem stanovanju, katerega najemnica je bila Barbara. V njem sta preživela približno pet let, z njima pa vsak drugi dan tudi njena hčerka in njena mačka. Deklica je bila en dan pri materi, drugi dan pri očetu, s katerim si je Barbara delila skrbništvo. Zvijerac je imel svoje stanovanje 500 metrov od Barbarinega na Volaričevi 32, vendar ga je oddajal, kar nam je v petek potrdil prav njegov podnajemnik.
Ko je torej zvečer stopila v stanovanje, se je med njima spet vnel prepir. Po naših podatkih se mu je Barbara sicer hotela ogniti in je odšla ven in dve uri hodila po Postojni, čakala je, da Ilija zaspi. Vrnila se je okoli polnoči, kjer pa jo je pričakal buden. Po neuradnih informacijah z dvema nožema, ki ju je tudi fotografiral z mobilnim telefonom. Sledil je spor, za nož pa je po neuradnih podatkih pograbila ona.

Vso noč v mlaki krvi ležal pred vrati

V petek okoli pol desetih zjutraj sta soseda, ki živita v pritličju, odprla vrata svojega doma in pred kletnim stanovanjem zagledala, da nekdo pred vhodnimi vrati nepremično leži v mlaki krvi, s kapo na glavi. Tretja soseda je poklicala reševalce, slednji pa policiste. Tiskovna predstavnica koprske policijske uprave Anita Leskovec je potrdila, da so bili o najdbi 57-letnega pokojnika obveščeni ob 9.44. »Eni osebi so odvzeli prostost in trenutno je v policijskem pridržanju,« je še sporočila.

Ilija naj bi v preteklosti dobil najmanj eno prepoved približevanja Barbari, saj jo je pretepel in ji grozil. Potem ko jo je prepričal, da se bo spremenil, ga je vzela nazaj.

Več ljudi nam je povedalo, da naj bi bil Zvijerac fizično in psihično nasilen že do svoje žene, s katero ima odraslo hčerko in sina, pred približno desetimi leti pa ga je zabodla že nekdanja, zdaj že pokojna partnerka. »Rad je globoko pogledal v kozarec,« dodajajo sosedje. Pred pol leta ali nekaj več je Ilija izgubil tudi vozniški izpit, a se je klub temu vozil. Poleg tega je znal biti nasilen in izjemno ljubosumen. »Vse se je še poslabšalo, ko je pred tremi meseci odšel na čakanje. Do upokojitve mu je manjkalo še nekaj mesecev, pripovedujejo, a odkar ni delal, je Ilija Barbarine izmene preživel z njo v gostilni, na drugi strani šanka. »Ni mu bilo prav, da se je pogovarjala s strankami,« smo izvedeli. In še, da se je na noč čarovnic našemila, prav tako
image
Policija je zapečatila stanovanje. FOTO: Moni Černe
njena nečaka. Ko jih je gost lokala fotografiral, so Iliji popustili živci, češ, kaj jo fotografira. Da bi peljala na sprehod psa svojih sorodnikov, ni prišlo v poštev, raje je šel on. »Ga bom peljal jaz, kdo ve, kam bo šla z njim Barbara,« naj bi dejal. Medtem pa o Barbari sosedje in sosede, gostje, prijatelji, znanci pa tudi sorodniki umrlega govorijo zelo lepo.

Družina Zvijerac iz Jelićev je zaradi tragedije v popolnem šoku. Povedali so nam, da so Ilijevi starši in brat umrli, imel je še sestro. »Januarja sta bila z Barbaro pri nas, bila sta videti srečna. Ilije ne poznamo kot nasilnega, ampak kot dobrega, prijaznega. Barbara je bila mila, prisrčna, gostoljubna, ljubiteljica živali in narave,« so nam povedali, obenem pa pripomnili, da je krivec po njihovem alkohol. Pokojnikov sorodnik Miljan Zvijerac, ki živi v Nemčiji, pa je za Slovenske novice dejal, da je bil Ilija »velik človek«.

Borila se je za življenje

Kot nam je povedal tožilec Slavko Ožbolt, je zaslišanje zaradi kaznivega dejanja uboja trajalo dobre tri ure. Zagovornik po uradni dolžnosti, odvetnik Ivan Ravbar, pa je za Slovenske novice dejal, da se je osumljenka samo branila in da gre za dejanje, storjeno v silobranu. Kot je dodal, Filipčičeva dejanje obžaluje, a se je borila za lastno življenje.

Bližnji njenega partnerja niso dobro sprejeli. Fizično in psihično naj bi jo maltretiral pred vsemi, jo zmerjal, žalil in zaničeval. »Dva dni pred tragedijo je dejala, da bi se preselila k svoji materi, njega pa zapustila,« smo izvedeli. A selitve ni dočakala, njuna skupna zgodba se je končala tragično.
Deli s prijatelji