DRZNA TATVINA

Drzna tatvina na Vrhniki, storilec je nosil kirurško masko

Zamotil je starejšo žensko in jo okradel.
Fotografija: V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja priporočajo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo.  FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja priporočajo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo.  FOTO: Jure Eržen, Delo

V torek so Policijsko upravo Ljubljana obvestili o drzni tatvini do katere je prišlo okoli 10. ure pri Vrhniki. Neznani storilec je na domu zamotil starejšo oškodovanko s pogovorom o izvedbi telekomunikacijskih storitev. Med tem je drugi storilec iz hiše odtujil denar in lastnico oškodoval za nekaj sto evrov. S kraja sta se storilca odpeljala z vozilom sive.

Opis enega storilca: moški star okoli 50  let, visok 175 cm, močnejše postave, oblečen v temna oblačila, obut v rdeče superge, nosil je modro kirurško masko. Policisti glede okoliščin kaznivega dejanja nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

 

Na pretkan način

Drzne tatvine iz stanovanjskih hiš, storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali tudi v medijih, vendar policisti opažajo da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

 

Bodite pozorni

Občanom policija svetuje, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi stopijo samo za vogal. Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila). V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja priporočajo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo. 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije