PIŠKOTI Z DODATKI

Dijaki so se s kukiji zadeli na duhovnem dnevu

Objavljeno 24. januar 2019 07.49 | Posodobljeno 24. januar 2019 07.49 | Piše: Aleš Andlovič

Profesorji mariborske škofijske gimnazije v bolnišnico odpeljali tri dijake. Policija preiskuje, kako je njihova sošolka prišla do konoplje.

Kukiji so med mladimi priljubljeni, a so tudi precej nevarni. FOTO: Aleš Andlovič
MARIBOR – »Delo na Škofijski gimnaziji Antona Martina Slomška temelji na klasični judovsko-krščanski in grško-rimski kulturi ter na njih gradi sodobne dosežke evropske civilizacije.« To so vrednote, s katerimi v časih tik pred informativnimi dnevi devetošolcev potencialne dijake v svoje vrste vabijo na mariborski škofijski gimnaziji. Toda po dogodkih med dijaki te gimnazije bo njen ugled zagotovo nekoliko omadeževan. Minuli petek zvečer so trojico dijakov škofijske gimnazije pripeljali na pregled v bolnišnico, saj so tožili nad slabostjo. Prva misel je bila, da so se zastrupili s hrano. In sum naj bi se potrdil, a ne s kakršno koli hrano, ampak s piškoti, ki naj bi med drugim vsebovali prepovedano drogo konopljo.

V domačo nego

Trojico so v bolnišnico sprejeli zvečer. Zdravniško osebje je bilo zatem, ko so se dokopali do diagnoze, primorano o dogodku obvestiti tudi policiste. »Po oskrbi v bolnišnici so jih napotili v domačo nego. Policisti so ugotovili, da jim je mladoletnica iz okolice Maribora omogočila uživanje piškotov, v katerih je bila domnevno tudi prepovedana droga konoplja,« o nevsakdanjem dogodku pravi Miran Šadl z mariborske policijske uprave. Kot smo izvedeli, preiskava še traja, a naj bi policisti preiskali tudi stanovanje mladoletnice, ki je na srečanje s svojimi sošolci s seboj prinesla »začinjene« piškote.

Neprostovoljno
Če so bili dijaki obveščeni, kaj je v piškotih, ki jih je na duhovne dneve prinesla njihova sošolka in so jih zaužili povsem prostovoljno, pa tega ne moremo trditi za trojico, ki se je predlani zastrupila v Slaščičarni Štekar v Hočah. Lastnik Niko Štekar si je privoščil neslano šalo in znancem, ki so k njemu prišli kot gostje, na mizo postavil škatlo s keksi. Nikomur se ni niti sanjalo, da so bili prepojeni s THC. Zadeva je romala v preiskavo, napovedane pa so tudi zasebne tožbe proti lastniku slaščičarne.

Kot smo izvedeli, imajo dijaki mariborske škofijske gimnazije večkrat na leto tako imenovana duhovna srečanja. Gre za čas, ki ga člani posameznih razredov preživijo zase v enem od centrov šolskih in obšolskih dejavnosti. To je priložnost za graditev razredne skupnosti in medsebojnih odnosov. Ob vodilni temi, ki je v vsakem letniku drugačna, dijaki utrjujejo prijateljske vezi ter razmišljajo o svoji osebnosti in enkratnosti. Duhovna srečanja običajno zaključijo z razredno sveto mašo, v katero dijaki vključijo svoja spoznanja in doživetja s skupnega druženja.

image
Dijaki so bili na duhovnem srečanju v domu Škorpijon na Sv. Duhu na Ostrem Vrhu. FOTO: Aleš Andlovič
Kot smo izvedeli, se je razred minuli petek podal na svoje duhovno srečanje v dom Škorpijon v Sv. Duhu na Ostrem Vrhu. Toda srečanje, ki naj bi se zaključilo v soboto, je potekalo drugače, kot so načrtovali. Petkovo popoldne je sicer minilo v razgretem vzdušju, dijaki in dijakinje so se zabavali v zimskih radostih, toda večer je prinesel nenačrtovan dogodek. Ena od mladoletnih dijakinj je namreč od doma prinesla piškote, v katere je bila zraven običajnih sestavin primešana snov THC. Gre za (še) prepovedano opojno substanco, ki je običajno prisotna v marihuani. Predvsem piškoti so tudi med slovensko mladino zelo popularni, a hkrati nevarni, saj je nemogoče določiti odmerek THC, ki ga konzumenti zaužijejo s piškoti. Kot smo izvedeli, se je z začinjenimi keksi mastilo več dijakov in dijakinj. Trije so po 21. uri začeli tožiti nad slabostjo. Ker so učiteljem, ki so jih spremljali na duhovnem srečanju, naposled vendarle priznali, da so se posladkali s piškoti (med uporabniki poznanimi kot kukiji), so profesorji nemudoma ukrepali in vse tri dijake odpeljali na pregled v mariborsko bolnišnico.

Pogovori z dijaki in starši

image
Vodstvo mariborske škofijske gimnazije je zoper dijake uvedlo ukrepe.
Na škofijski gimnaziji so bili o dogodku obveščeni že med vikendom. Včeraj smo poskušali priklicati ravnatelja škofijske gimnazije dr. Sama Repoluska, a je njegov telefon večkrat zvonil v prazno. Smo pa izvedeli, da so na šoli že reagirali, in to z vzgojnimi ukrepi, a v igri po naših zanesljivih informacijah naj ne bi bile izključitve iz šole. Poleg vsega so se odgovorni zadeve lotili tudi drugače – s pogovorom tako s starši kot tudi z dijaki. Ravnatelj šole Samo Repolusk se je za tak korak odločil, češ da so dijaki vedeli, kaj je v piškotih, in četudi so v teoriji seznanjeni s posledicami učinka drog, jih je v praksi presenetilo. Ko jim je postalo slabo, so se obrnili na učitelje, ti pa so storili edino pravilno in jih poslali na zdravljenje v bolnišnico. Še sreča, da se je izkazalo, da je bila koncentracija zaužitega THC nizka in so lahko brez posledic zapustili bolnišnico.

Od kod mladoletnici droga, ki jo je sama ali s pomočjo koga drugega primešala v maso za peko keksov (kukijev), pa ne zanima samo policistov. Na to informacijo čaka tudi vodstvo škofijske gimnazije z njenim ravnateljem na čelu. Po dogodku so si vsi oddahnili, saj bi se zgodba lahko končala veliko huje. Če posebno če bi se to zgodilo v nenadzorovanem okolju in pri roki ne bi bilo učiteljev, ki so se odzvali na tarnanje nekaterih dijakov o nenadni slabosti. 
Deli s prijatelji