BODITE PREVIDNI

Za vlomilce ni počitnic

Odsotnost delavnih ljudi večkrat izkoristijo tisti s slabimi nameni.
Fotografija: Vlomilci ne počivajo. FOTO: Roman Šipić/ Delo
Odpri galerijo
Vlomilci ne počivajo. FOTO: Roman Šipić/ Delo

LJUBLJANA – Že dolgo je znano, da če kdo, potem si v poletnih mesecih vlomilci počitnic gotovo ne privoščijo. Nasprotno, medtem ko se delavni narod odpravi na zaslužen oddih, ljudje s slabimi nameni to še kako izkoristijo.

Od vikenda do vozila

Možje v modrem na območju ljubljanske policijske uprave so samo v soboto obravnavali 11 vlomov, od tega so kriminalci namero trikrat opustili, zato je ostalo le pri poskusu.
V Črni vasi so neznanci vlomili v vikend in odtujili orodje. V Starem Logu pri Kočevju so vlomili v delavnico in odtujili indukcijski kuhalnik in rezalnik papirja. V Ziherlovi ulici v Ljubljani so vlomili v klet in odtujili kolo. V okolici Kočevja so vlomili še v dve hiši, iz ene so odnesli nakit, iz druge prazno manjšo kovinsko blagajno. Prav tako so vlomili v tri vozila, in sicer so na Gašperšičevi v prestolnici iz njega odtujili moško kolo, v Mengšu torbico z vsebino, na Litijski cesti v Ljubljani pa navigacijsko napravo.
Večina o povišani stopnji varovanja doma in drugega premoženja razmišlja šele, ko postanejo žrtev kaznivih dejanj. Ključ do varnejšega življenja sta preventiva in samozaščita, opozarjajo na policiji in v zasebnih družbah za varovanje.

Če ste žrtev

Še nasvet, kaj storiti, ko opazite, da so se po vašem stanovanju ali hiši potikali neznanci. V objekt ne vstopajte, temveč o tem takoj obvestite policijo, saj je storilec lahko še vedno notri – verjetnost, da boste vlomilca ali tatu zalotili, je namreč kar 25-odstotna –, prav tako lahko z nespretnimi potezami uničite sledi, ki so pomembne za preiskovanje kaznivega dejanja. Nikakor pa se ne podajte v merjenje moči z morebiti zalotenim nepovabljenim gostom v vašem stanovanju. Ukradene predmete, predvsem zlatnino in nakit, bodo preiskovalci lažje odkrili, če jih prej fotografirate, s tem boste tudi precej preprosto dokazovali lastništvo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije