V ZRAK POGNAL BLOK

V zaporu ga nočejo, sosedje se ga bojijo

52-letnik, ki je v Mariboru v zrak pognal blok, je okreval. V bloku se bojijo, da bi dejanje ponovil.
Fotografija: Blok je razdejala eksplozija. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Blok je razdejala eksplozija. FOTO: Tadej Regent

MARIBOR – Slabe tri mesece po uničujoči eksploziji v stanovanjskem bloku v Ulici bratov Greifov na Pobrežju so vsa uničena stanovanja znova primerna za bivanje. No, skoraj vsa, kajti tisto, v katerem je 7. novembra lani silovito eksplodiralo, ni. To je v tretjem nadstropju in še vedno brez oken, odprtine so zapolnjene z lesom. In vprašanje je, kdaj, če sploh, bo povsem obnovljeno in primerno za bivanje. Nesporno je, da se 52-letnik, ki je zakrivil eksplozijo, še nekaj časa ne bo vrnil tja.


Legel v kad

Klara Rihtarčič in Martin Krofič sta komaj ušla smti. FOTO: Aleš Andlovič
Klara Rihtarčič in Martin Krofič sta komaj ušla smti. FOTO: Aleš Andlovič
Tistega sredinega popoldneva se bodo prebivalci blokov na Pobrežju še dolgo spominjali. Predvsem Klara Rihtarčič in njen fant Martin Krofič sta za las ušla smrti: »Če bi stena popustila, bi bila oba mrtva. Bila sva v jedru eksplozije. Postelja, v kateri sva spala, je prislonjena ob steno, ki loči stanovanji. S fantom sva bila ponoči v službi; ker sva se domov vrnila šele dopoldne, sva legla k počitku. Ko je odjeknilo, naju je oba vrglo v zrak. Najino stanovanje, v katero sva se preselila pred kakšnimi tremi leti, meji na stanovanje, v katerem je eksplodiralo.«


Večina prebivalcev bloka je še danes, skoraj tri mesece po dogodku, jezna na soseda. Zakaj natančno je možakar, ki je imel že dlje psihične težave, prerezal cev plinske napeljave in legel v kad v kopalnici, še vedno ni povsem jasno, nedvomno pa je, da so preiskovalci ugotovili, da je poskušal storiti samomor. Toda dejstvo, da je legel v kad, ki ga je med eksplozijo ščitila, kljub vsemu vzbuja sum, da je želel s svojim dejanjem bolj vzbujati pozornost.

Gasilci so ga našli v kadi povsem opečenega. Plinska eksplozija je dodobra načela njegovo zdravje, takoj so ga odpeljali na zdravljenje v mariborsko bolnišnico. Kot smo izvedeli, je njegovo življenje nekaj dni viselo na nitki, a ga je zdravnikom uspelo rešiti. Moškega, ki se je že dva meseca pred eksplozijo sam tako hudo ranil, da so ga morali odpeljati v bolnišnico, so zatem premestili le čez železniške tire, na psihiatrijo. In tam naj bi bil še danes, pravijo naši viri. Toda glede na njegovo psihofizično stanje naj bi se zdaj pojavljala dilema, kam z njim: strokovnjaki ga ocenjujejo kot človeka, ki mu lastno življenje ni dobrina in bi ga v vsakem trenutku lahko postavil na kocko.

Policisti so svojo nalogo opravili in zoper njega vložili kazensko ovadbo zaradi povzročitve splošne nevarnosti, so nam potrdili na mariborskem okrožnem tožilstvu. »Seznanjamo vas, da smo 15. januarja zoper osumljenca na Okrožno sodišče v Mariboru vložili zahtevo za preiskavo zaradi kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti po 1. odstavku 314. člena kazenskega zakonika (KZ-1),« nam je sporočil vodja mariborskega tožilstva Darko Simonič. In na povpraševanje, kje je trenutno osumljeni, odvrnil: »Oseba se trenutno ne nahaja v priporu, temveč je obravnavana v drugi ustanovi.«

Čaka na sojenje

Predmeti so leteli po zraku. FOTO: Tadej Regent
Predmeti so leteli po zraku. FOTO: Tadej Regent
Kot smo neuradno izvedeli, je bil 52-letnik do minulega tedna nastanjen na zaprtem oddelku psihiatrije. Njegovo zdravje je bilo dovolj stabilno, da so ga odpustili. Ker je tožilstvo zanj pred preiskovalnim sodnikom zahtevalo pripor, bi moral za rešetke mariborskega zapora. A ker ga tam ne želijo (roko na srce, nimajo primerne nastanitve), je pristal na oddelku za forenzično psihiatrijo mariborske bolnišnice in čaka na začetek sojenja. Kot so nam dejali pravni strokovnjaki, ga tako ali tako po vsej verjetnosti čakata kratko sojenje in ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja.

Njegovi sosedje pa se bojijo, da bi se nekega dne vrnil domov. »Kdo pa nam daje zagotovilo, da dejanja ne bo ponovil? Edino, kar nas tolaži, je, da nima sredstev, da bi obnovil stanovanje in ga naredil primernega za bivanje,« nam je potarnala ena od stanovalk nesrečnega bloka. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije