V Moravčah bo stal nov kip, pogleje iz česa bo narejen

Župana Milana Balažica je prizadelo, da so vandali uničili lesen kip.
Fotografija: V Moravčah so zažgali leseno skulpturo, ki spominja na Trumpa FOTO: Občina Moravče
Odpri galerijo
V Moravčah so zažgali leseno skulpturo, ki spominja na Trumpa FOTO: Občina Moravče

Vandali so zjutraj do tal požgali leseno skulpturo Kip svobode, ki spominja na ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Župan občine Moravče Milan Balažic je razočaran, da je prišlo do takšnega grobega vandalskega dejanja, ob pogorišču pa je napovedal novi kip.


Namesto kipa svobode bo stal kip strpnosti


Župan Milan Balažic. FOTO: Občina Moravče
Župan Milan Balažic. FOTO: Občina Moravče
»Na tem pogorišču bo kmalu stal nov kip, v spomin na to dejanje in opomin, da se moramo vsi bolj potruditi za več strpnosti v občini in širše v družbi,« je povedal Balažic. Novi kip, 'kip strpnosti', bo narejen iz kamna in ga tisti, ki so se odločili uničiti leseno Scheglovo skulpturo, ne bodo mogli zažgati, je povedal Balažic in dodal, da bo imel močnejšo sporočilno vrednost, saj bo izražal podporo pomembnim vrednotam, kot sta svoboda in strpnost.
Preberite tudi: Jutranja drama: Kip svobode v plemenih, Trump zgorel (FOTO)
»V srednjem veku so zažigali čarovnice, nacisti so zažigali knjige, danes pa smo prišli tako daleč, da nekateri zažigajo kipe,« je poudaril Balažic. Povedal je, da bo občina še naprej zagovarjala civilizacijske dosežke, med katere zanesljivo sodita svoboda in strpnost, čeprav je slednje žal vedno premalo.

Skulpturo, ki je delo avtorja Tomaža Schlegla, so v središče Moravč konec decembra pripeljali iz Sel pri Kamniku, še v noči pred uradno slovesnostjo pa je bila prvič tarča vandalov. Kip je občino stal 1500 evrov, Balažic pa je na slovesnosti ob postavitvi pojasnil, da gre za investicijo v moravški turizem.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije