Umorjenega Mirka iščejo z mednarodno tiralico

Goljufa Mirka Biščaka iz Suhadol razglasili za mrtvega. Svojci so prepričani, da so ga ubili in nekam zagrebli.
Fotografija: Mirka Biščaka naj bi svojci nazadnje videli davnega leta 2005.
Odpri galerijo
Mirka Biščaka naj bi svojci nazadnje videli davnega leta 2005.

Pravosodje je v zadnjem desetletju vložilo nemalo naporov v to, da bi odkrilo in na zatožno klop posadilo goljufa Mirka Biščaka iz Suhadol pri Komendi. Še junija lani so z okrožnega sodišča v Ljubljani policiste zaprosili, naj ga poskušajo izbrskati, odgovor pa je bil enak vsem prejšnjim: »Obdolženec ni bil izsleden in ne vemo, kje je.« Zdaj pa je le znano, kje Biščak najverjetneje je: v grobu, a zagotovo ne družinskem.​

Obljubljal bajne zaslužke

Aktualna objava na spletni strani policija.si
Aktualna objava na spletni strani policija.si
Rojen je bil leta 1963, iskan je od 14. aprila 2007. Podatke o njem razkriva spletna stran slovenske policije, kjer rubriko Iskane osebe krasi tudi njegova fotografija.

Organi pregona ga bremenijo nadaljevanega kaznivega dejanja goljufije, ki naj bi ga zagrešil skupaj s Tomažem Mubijem. Biščak naj bi v letih 2002 in 2003 sam in prek Mubija, ki je za njega iskal vlagatelje, lažno prikazoval, da je uspešen borzni posrednik. Z deviznim poslovanjem z gotovino naj bi ustvarjal visoke donose, bodočim vlagateljem pa obljubljal, da bo njihov denar vložil prek finančne ustanove Global Forex na ameriški devizni trg. V resnici pa sploh ni imel dovoljenja za opravljanje poslov borznega posrednika ter je vlagatelje z obljubami o visokih donosih zapeljal v zmoto, povzemamo tožilske očitke.
Na limanice jima je uspelo dobiti nekaj Slovencev, ki so podpisali pogodbe o poslovnem sodelovanju ter izgubili pravo bogastvo. Cifre so več kot pomenljive: Franc M. jima je v gotovini izročil ali na bančni račun nakazal 584.280 evrov, Zvonko K. 232.000, Darko S. 35.000, Mihael N. in Mirjana K. pa po 10.000 evrov.

Biščak je sicer nekaterim vlagateljem pozneje del vložka vrnil, najvelikodušnejšemu Francu M. celo 40.000 evrov in 280.000 dolarjev, vendar pa zgolj zato, ker mu je ta povedal, da denar potrebuje za pridobitev še večjega zneska, ki ga bo potem vložil nazaj v njegove posle, je prepričano tožilstvo.

Vlagateljem naj bi obljubljal bajne donose. FOTO: Guliver/Getty Images
Vlagateljem naj bi obljubljal bajne donose. FOTO: Guliver/Getty Images
Biščak in Mubi pa naj bi imela že od vsega začetka namen ogoljufati vlagatelje in njihov denar zadržati zase, saj ga Biščak ni položil na svoj trgovalni devizni račun, ki naj bi ga imel odprtega pri neznani ameriški banki. In koliko naj bi ostala dolžna naivnim ljudem? Več kot 310.000 evrov.

Razglasili so ga za mrtvega

Pristojni so začeli preiskovati sum kaznivega dejanja in spisali obtožbo o goljufiji, ki jim jo je uspelo vročiti Mubiju leta 2011. Biščak pa je bil tedaj že nedosegljiv. Z ljubljanskega okrožnega sodišča so mu na domači naslov pošiljali obtožbo, pošta pa se jim je vračala z oznako »ni dvignil«. Toda trmasti kazenski sodniki se niso vdali v usodo. Za obdolženca so odredili trajno odredbo za privedbo zaradi vročitve obtožnice, ki pa tudi ni bila realizirana.

»Sektor kriminalistične policije je v dopisu 27. oktobra 2011 sodišču sporočil, da obdolženec dejansko ne prebiva na naslovu prijavljenega prebivališča in da je evidentiran v evidenci iskanih oseb na podlagi več odredb sodišča. V nadaljevanju je bil 8. maja 2015 zoper obdolženega Mirka Biščaka odrejen pripor, 12. junija 2015 pa je sodišče izdalo tudi evropski nalog za prijetje in predajo ter odredilo razpis tiralice. Na podlagi več poizvedb sodišča o realizaciji ukrepov je PU Ljubljana v dopisih s 16. junija 2018, 14. februarja 2019 in 12. junija 2019 navedla, da obdolženec še ni bil izsleden ter da ne vedo, kje je,« izvemo iz enega od sodnih dokumentov.

Mirka Biščaka naj bi svojci nazadnje videli davnega leta 2005.
Mirka Biščaka naj bi svojci nazadnje videli davnega leta 2005.
Konec lanskega leta pa se je na temo te iskane osebe sestal senat treh okrožnih sodnikov. Kolegica, ki ji je bil primer dodeljen v obravnavo, jim je namreč predlagala, »naj se postopek zoper obdolženega Mirka Biščaka izloči in dokonča posebej«.
Ne bo se izločil, je sporočil senat, ampak se bo kar končal oziroma ustavil. Pa ne zaradi morebitnega zastaranja zadeve; gre za obvezen sklep, »če se med kazenskim postopkom ugotovi, da je obdolženec umrl. Iz podatkov Centralnega registra prebivalstva pa izhaja, da je Mirko Biščak umrl 31. maja 2010.«

So torej na ljubljanski sodniji potrebovali desetletje, da ugotovijo, da je oseba, ki jo neumorno iščejo, mrtva? Če bi to bilo res, bi bila tudi zgodba o njihovem pošiljanju policistov v Suhadole več kot bizarna. Vendar pa informacija z nekega drugega sodišča razkriva, da je Biščak še pred kratkim veljal za živega. Pred okrajnim sodiščem v Kamniku se je namreč sklenil postopek njegove razglasitve za mrtvega. Predlagali so jo svojci, saj ga že leta ni videl nihče. In to se je tudi zgodilo, nam je povedal odvetnik Lado Arčon, ki je v tem postopku zastopal predlagatelje. Mirko Biščak zdaj uradno velja za mrtvega, le policija očitno še ni bila obveščena, da objava tiralice ni več aktualna.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije