VRSTNIŠKO NASILJE

Pred OŠ Velenje: 12-letnika udaril s kamnom v glavo

Objavljeno 15. oktober 2018 12.30 | Posodobljeno 15. oktober 2018 12.43 | Piše: M. M.

Policisti preiskujejo vrstniško nasilje pred velenjsko osnovno šolo.

Velenjski policisti na osnovnih šolah izvajajo projekt Leon, ki obravnava tudi vrstniško nasilje. FOTO: Brane Piano
VELENJE – »Ne morem verjeti, da živim v mestu, kjer je 12-letnemu fantu njegov vrstnik pred šolo s polnim šusom vrgel kamen direktno v čelo. Fant je močno prizadet in leži na pediatriji v slovenjgraški bolnišnici. Katastrofa!« je na znani spletni zapisal besni bralec ali bralka, morda kar mamica poškodovanega 12-letnika. »Bog ne daj, da je otrok priden in neproblematičen, da je tiho in uboga starše, učitelje, spoštuje starejše. Vsi se ukvarjajo običajno samo z dvema ali tremi problematičnimi mulci v razredu, ki so nesramni, celo hudobni, objestni, ne glede na etnično pripadnost! V šoli jim nihče nič ne more in nič ne sme! So s 'posebnimi potrebami', neskončnim katalogom pravic, učiteljem ukradejo ves dragoceni čas in se norčujejo iz pedagogov in psihologov. Ne nazadnje pa so ogledalo staršev in stanja doma, saj jih starši zagovarjajo kot največje angelčke, le učitelji, drugi otroci in njihovi starši jih ne razumejo!« je še pisalo. In na koncu vprašanje, ali bo moralo prileteti še veliko kamnov v glavo, da se bo kaj spremenilo.

Bog ne daj, da je otrok priden in neproblematičen, da je tiho in uboga starše, učitelje, spoštuje starejše.

Da so opisani dogodek obravnavali, potrjuje tudi Milena Trbulin, tiskovna predstavnica Policijske uprave Celje. »O tem, da je oskrbel poškodovanega otroka in ga napotil na slikanje v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec, je minuli petek velenjske policiste obvestil zdravnik iz velenjskega zdravstvenega doma,« pojasnjuje Trbulinova. In dodaja: »Velenjski policisti so z zbiranjem obvestil ugotovili, da je vrstnik poškodovanemu v glavo vrgel kamen. Poškodovani je pri tem, po do zdaj zbranih obvestilih, dobil lažje poškodbe, preventivno pa je ostal na opazovanju v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec,« pravi Trbulinova. Kot še dodajajo na PU Celje, policisti v omenjenem primeru obravnavajo sum storitve kaznivega dejanja povzročitve lahke telesne poškodbe (122. členu Kazenskega zakonika RS), dejanja pa je osumljen otrok. »Zato bodo policisti o dogodku obvestili tudi center za socialno delo v Velenju,« še povedo na policiji.

Da je vrstniškega nasilja, očitno pa sem spada tudi omenjeni primer, vse več, se na policiji zelo dobro zavedajo. Zato tudi velenjski policisti na vseh osnovnih šolah izvajajo projekt Leon, ki med drugim zajema temo vrstniškega nasilja. Pomembno je, da se mladostniki zavedajo, da nobena oblika nasilja ni sprejemljiva. Zato tudi policisti dopovedujejo mladostnikom, da v primeru, ko se kdo do njih vede nasilno ali od njih zahteva denar oziroma jim kako drugače grozi, to vedno povedo bodisi staršem bodisi učiteljem v šoli, ki jim bodo zagotovo pomagali.

Kritično leto 2013
Po podatkih Policijske postaje Velenje, ki deluje v sklopu Policijske uprave Celje, je bilo v zadnjih petih letih po številu kaznivih dejanj, ki so jih zakrivili mladoletniki, najbolj kritično leto 2013, sicer pa so do lani obravnavali 73 kaznivih dejanj, v katera je bilo vpletenih 142 mladoletnikov.
Deli s prijatelji