ZNESEL SE JE NAD NJIM

Osnovnošolec sošolcu razbil glavo

Objavljeno 20. junij 2019 07.08 | Posodobljeno 22. junij 2019 20.31 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Učenec pretepel vrstnika, ker ga je ta v šoli v naravi poškropil z vodo. Šola je takoj ukrepala, po napadalca so prišli starši.

Pretepenega učenca so peljali na urgenco. Fotografija je simbolična. FOTO: guliver/Getty Images
KRŠKO – »Desetletni deček je dobil pet udarcev s pestjo v obraz, dva v predel arkade in enega v ledja,« je med drugim zapisal zdravnik v urgentni ambulanti na Malem Lošinju, ko je pregledal učenca iz Krškega, ki je iskal prvo pomoč v spremstvu učitelja. Slikanje glave, tu pri nas, v Novem mestu, je pokazalo še hujše razsežnosti poškodbe: fantič iz Krškega ima celo zlom ličnice. Nadenj se je s pestmi spravil njegov vrstnik, 10- ali 11-letni sošolec, bili so namreč skupaj v šoli v naravi na Hrvaškem, v Nerezinah.

Učenci osnovne šole Jurija Dalmatina iz Krškega so z nestrpnostjo dočakali prve dni junija, ko so odpotovali na tako dolgo pričakovano in načrtovano šolo v naravi. V Nerezine, točneje v naselje Bučanje, so prispeli v četrtek, 6. junija, vračali so se naslednji torek. Preživeli so nekaj res čudovitih dni, njihovi učitelji so poskrbeli za pester program; obiskali so jih krški potapljači, vozili so se s kajaki in kanuji, streljali z lokom, se povzpeli na bližnji Televrin, se seveda kopali, družili in se imeli fino ... A v nedeljo popoldne se je zgodilo nekaj, kar je precej pokvarilo vzdušje v naselju.

Po zbadljivkah udarci

Kot nam je po pripovedovanju pretepenega sina povedala njegova mama, se je skupina fantov pred eno od hišk šalila, vmes so vsevprek padale zbadljivke in žaljivke. Ko pa je deček, ki je bil pozneje žrtev napada, vzel plastično pištolico, ki je bila na klopi,
image
V Osnovni šoli Jurija Dalmatina Krško so ukrepali, kot zahteva zakonodaja. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
in je z vodo poškropil sošolca, je ta znorel. Planil je v fanta, ki ga je pred tem poškropil, in ga dvakrat udaril. To je videla učiteljica, ki je bila nedaleč stran, in skočila vmes ter tako pomirila strasti, potem pa je šla k drugi skupini otrok. Napadeni deček se je umaknil v hišico in videti je bilo, da bo razburkano popoldne le minilo v miru, ko je fant, ki je že napadel, pritekel za svojo žrtvijo v hišico. Znova se je spravil nad sicer po postavi močnejšega fanta. Podrl ga je na tla, fant se ni upiral, ampak si je z rokami le pokril obraz. A udarci so padali. To sta videla dva sošolca in takoj stekla po učiteljico, ki je nekako spravila nasilneža z žrtve, pogled na pretepenega fanta pa je bil res grozljiv. Takoj je bil ves otečen v obraz, zato ga je razredničarka nemudoma začela hladiti z ledom, tudi namazala ga je proti oteklinam, še ponoči je bedela ob njem.

Učitelji so poskrbeli za prevoz do urgentnega centra na Malem Lošinju, še prej so obvestili tudi starše. Nasilnega fanta so morali starši odpeljati domov. Je pa že zdravstveno osebje na Malem Lošinju o incidentu obvestilo policijo. Pogovor z obema vpletenima je pokazal, da so fanta, ki se je tako grdo znesel nad sošolcem, prej zafrkavali tudi drugi, a tista voda iz pištolice je bila kaplja čez rob.

Brez opravičila

»Boli naju, da se po tem dogodku starši fanta, ki je pretepel najinega sina, sploh niso obrnili na nas, se morda opravičili in vprašali, kako je z njim,« pravi mamica pretepenega fanta, ki ima še zdaj, dober teden dni po incidentu, otekel obraz, tudi boli ga. »Že en tak udarec bi bil lahko usoden. Kaj če bi ga udaril v predel arkade? Saj ne rečem, tudi naš je nemiren, ima težave s koncentracijo, dobil je že ukrep zaradi zmanjšane koncentracije, a dobro je vedel, kje so meje. Niti braniti se ni hotel, ker se je zavedal, da bi moral še on domov,« sta povedala oče in mama pretepenega dečka in hkrati izpostavila še eno dejstvo današnje mladine: otroci so vse bolj razpuščeni, vse več si upajo, tudi zato, ker imamo takšno zakonodajo. »Če otroka samo po zadnji plati udariš, te takoj obravnavajo številne ustanove, otrok pa lahko počne vse? Če je že pri desetih ali enajstih zmožen narediti kaj takšnega, kaj bo šele pri 18?« se je spraševala mama pretepenega.

Pojasnilo šole

Za pojasnila, kaj se je dogajalo v Nerezinah, smo se obrnili na vodstvo šole, kjer konkretnih odgovorov, kaj točno se je dogajalo, nismo dobili. Je pa ravnateljica Valentina Gerjevič pojasnila, da v skladu z zakonom o osnovni šoli in letnem delovnem načrtu OŠ Jurija Dalmatina Krško izvajajo letno šolo v naravi. »Naš program šole v naravi temelji na športnih in naravoslovnih dejavnostih, usmerjen je k večanju socialno-integracijske vloge šole, zato spodbuja sodelovanje z okoljem, razvija nove oblike sodelovalnega učenja in skupinskega dela. Pri organizaciji smo upoštevali načela šole v naravi, vzgojno-izobraževalne cilje,
image
Otroci so v Nerezinah sicer zelo uživali.
didaktična priporočila, za zagotavljanje varnosti smo upoštevali vse normative in standarde. O celotni organizaciji, pravilih šolskega reda oz. reda v šoli v naravi smo seznanili učence in starše. Kljub vsemu se je med učencema zgodil neljubi dogodek. Strokovni delavci šole so takoj ukrepali in učencu, ki je dobil udarce, dali prvo pomoč, pozneje so pomoč poiskali tudi pri najbližjem zdravniku. Po posvetu pri zdravniku je učenec lahko nadaljeval bivanje v šoli v naravi,« je dejala ravnateljica.

Izpostavila je, da so strokovni delavci, ki so bili v šoli v naravi, ravnali v skladu z vzgojnim načrtom šole in pravili šolskega reda. »Opravili so razgovore z obema vpletenima učencema in z drugimi učenci. O dogodku so seznanili starše obeh. Ravno tako so o dogodku seznanili vodstvo šole in se posvetovali o nadaljnjem ukrepanju. Učenca, ki je napadel sošolca, so starši predčasno odpeljali domov,« je potrdila in dodala, da je osnovna šola vzgojno-izobraževalni zavod, kjer vsi zaposleni poleg znanja namenjajo veliko pozornosti vzgojnemu področju. Učence z različnimi aktivnostmi in vsebinami ozaveščajo o odgovornem ravnanju, medsebojnem spoštovanju, strpnosti in varnosti. 
Deli s prijatelji