AVP

Med hojo odložite telefone

Na Agenciji za varnost prometa pešce pozivajo, naj poskrbijo za vidnost in varnost. Hkrati velja poudariti, da je uporaba pametnih telefonov tudi med hojo zelo nevarna.
Fotografija: Med hojo raje glejte pod noge kot v zaslon. FOTO: Guliver/getty Images
Odpri galerijo
Med hojo raje glejte pod noge kot v zaslon. FOTO: Guliver/getty Images

LJUBLJANA – Hoja je najbolj naravna oblika gibanja in pešci so najpogostejši udeleženci v prometu. Ne glede na to, ali živimo v mestu ali na deželi, nas v svet najpogosteje ponesejo noge. A pešci spadajo med ranljivejše udeležence v prometu, poudarjajo na Agenciji za varnost prometa (AVP), kjer so nacionalno akcijo za večjo varnost pešcev začeli 1. oktobra.
Opremite se z odsevnimi telesi.
Opremite se z odsevnimi telesi.

Prizori ljudi, ki zatopljeni v mobilni telefon hodijo po cestah in ne spremljajo dogajanja okoli sebe, so z vidika prometne varnosti še posebno tvegani, k temu pa veliko prispeva razširjena uporaba družabnih omrežij.
»Pozornost na cesti se med uporabo mobilnega telefona tudi pri pešcih lahko zmanjša za več kot 60 odstotkov, ugotavljajo različne raziskave, zato Agencija za varnost prometa priporoča: tudi med hojo uporabljajte pamet, ne pametnega telefona,« pešcem na srce polagajo pri AVP.


Največ nesreč z udeležbo pešcev se zgodi v jesenskih in zimskih mesecih, ko so dnevi krajši, vidljivost pa slabša. Temna oblačila in obutev, v dežju pa še črn dežnik nas postavljajo v položaj, ko smo slabše vidni. Poleg uporabe odsevnih teles zato Agencija svetuje svetlejša oblačila ter uporabo prometnih površin, ki so namenjene hoji.

»Odsevnih teles je na trgu veliko, od trakov, kresničk, baterij do označb na oblačilih in obutvi, zato svoje otroke in sebe dobro opremimo z njimi,« sporočajo z AVP, kjer bodo tudi letos poskrbeli za razdelitev čim več odsevnih teles po vsej Sloveniji. S kresničkami je že pred prvim šolskim dnem opremila vse prvošolčke, letos jih je bilo 20.840. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije