Kmetje nasrkali zaradi ilegalcev

Krajani Tunišev ujetniki neživljenjskega mejnega režima. Več ur prisiljeni čakati na varuha reda s ključi.
Fotografija: Pred vrati je bilo treba včasih čakati tudi več ur. FOTO: Simon Markežič
Odpri galerijo
Pred vrati je bilo treba včasih čakati tudi več ur. FOTO: Simon Markežič

Prebivalci, ki živijo ob slovenski južni meji, so se v zadnjih letih že povsem navadili na panelne ograje, ki so tam nameščene zaradi preprečevanja nezakonitih prehodov slovensko-hrvaške državne meje, in tudi z velikim razumevanjem gledajo nanje.
Domačini bi radi dobili ključ, da bi lahko brez omejitev hodili na Hrvaško in nazaj. FOTO: Simon Markežič
Domačini bi radi dobili ključ, da bi lahko brez omejitev hodili na Hrvaško in nazaj. FOTO: Simon Markežič

Med njimi so tisti iz kraja Tuniši pri Pregari v slovenski Istri, kjer je država šele pred par tedni na kolovozu proti hrvaški vasi Kluni postavila kovinski porton oziroma vrata, skozi katera gredo lahko tisti kmetje, ki imajo zemljo na obeh straneh meje. A, bi lahko rekli, hudič se skriva v podrobnostih.
 

Policijski ključarji


Ta ista vrata namreč lahko odpre le policija, a ker ni bila ves čas prisotna, so morali nekateri kmetje, da so sploh lahko stopili na hrvaško stran ali se vrnili v domovino, včasih tudi skoraj uro čakati nanje. »Ta rešitev je povsem neživljenjska,« je pred časom opozoril predsednik sveta KS Gradin Simon Markežič in razložil, da vrata uporablja od 40 do 45 krajanov, ki morajo skoznja večkrat na dan. Vsakič so morali čakati, da jim jih kdo odkleni.

Da jim je režim zelo oteževal premikanje z ene strani državne meje na drugo, nam je potrdil eden od domačinov, a ni želel biti imenovan. Povedal je, da je bil časovni odziv pri odklepanju vrat zelo različen. Vse od 10 do 45 minut, lahko pa celo dve uri. Opisal je izkušnjo soseda, ki je nekoč kar trikrat klical na vratih izpisano telefonsko številko, pa se ni nihče oglasil.


»Nič nimamo proti tem vratom, ampak naj nam dajo ključ, da lahko normalno hodimo skoznja,« poudarja domačin. Dodaja, da mora včasih večkrat na dan tja in nazaj: »Na primer, če mi zmanjka bencina v kosilnici, moram nazaj v Slovenijo na črpalko.« Opozarja, da so v kraju tudi starejši ljudje, in si ne predstavlja, da bi poleti pod vročim soncem več minut čakali pred vrati, da jim jih policist odklene.
 

Režim ostaja nespremenjen


Na PU Koper pravijo, da se seveda zavedajo, da se je s panelnimi vrati na prehodnih mestih otežilo prehajanje državne meje upravičencem po SOPS, tako državljanom Slovenije kot državljanom Hrvaške, ki imajo v obmejnih prepustnicah evidentirano eno od omenjenih prehodnih mest. »Panelna vrata so zaprta in zaklenjena. Iz operativnih razlogov ključev vsaj do nadaljnjega ne bomo razdelili med upravičence, ampak jih bodo imeli policisti,« razložijo na PU Koper in dodajajo, da bo upravičencem še naprej omogočeno prehajanje meje.


Po klicu na izobešeno telefonsko številko koprske policijske postaje bo dežurni preveril, kje je oseba in ali ima upravičen razlog za prehajanje državne meje (upoštevaje ukrepe za preprečevanje covida-19). Tja se bo nato napotilo patruljo, ki bo upravičenim osebam omogočila prehod, hkrati se bodo dogovorili za vrnitev. »Ta ukrep je namenjen preprečevanju ileganih migracij.«

Na Mestni občini Koper so za Novice povedali, da so s to problematiko seznanjeni, saj so z občino Buzet in Policijsko upravo Koper iskali načine, kako dvolastnikom/obdelovalcem kmetijskih površin na območju Mlinov in Tunišev omogočiti nemoten dostop do kmetijskih površin, ki so na drugi strani meje. »Možnost, da bi dvolastnikom dodelili ključe v primeru Mlinov in Tunišev, za zdaj ne pride v poštev, saj se panelna vrata (ovira) odpirajo samo s slovenske strani, kar pomeni, da bi se pri vrnitvi v Slovenijo morali za pomoč pri vstopu ponovno obrniti na policijo,« pravijo na občini in dodajajo, da so se zato s koprsko policijo dogovorili, da tam namestijo njihovo telefonsko številko.


No, čez par dni so domačini in odgovorni spet sedli skupaj in le našli rešitev, s katero so zdaj, kot smo še izvedeli, zadovoljni vsi. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije