ZA KUŽKA PREPOZNO

Gasilci nemočni, lesena hiša je gorela kot bakla

Objavljeno 19. januar 2019 11.14 | Posodobljeno 19. januar 2019 11.25 | Piše: Mojca Marot

Zbudila sta jo pokanje in dim, kužku ni bilo pomoči. Iz ognja je rešila vsaj moža.

Vlado, Majda in Kivi Jurše pred ožgano hišo, ko je ta še stala. Zdaj je že ni več. FOTO: Občina Šmarje
POLŽANSKA GORCA – Okoli druge ure v četrtek zjutraj je v Polžanski Gorci v občini Šmarje zagorela hiša družine Jurše. Kljub hitremu posredovanju gasilcev iz vseh bližnjih gasilskih društev je ogenj v celoti uničil starejšo hišo, ki pa je bila pred dvema letoma skoraj v celoti obnovljena. Gasilci iz PGD Sladka Gora, Šmarje pri Jelšah, Mestinje, Kristan Vrh, Zibika, Šentvid pri Grobelnem in Sveti Štefan so se z zublji borili do zgodnjih jutranjih ur, vso razsežnost silovitega požara pa je razkrilo šele jutro. Nastalo je za okoli 60.000 evrov škode, kriminalisti pa so ugotovili, da je zagorelo v kurilnici, vnela so se namreč drva, ki so bila ob dimniku. So pa gasilci preprečili, da bi se ogenj razširil še na bližnje gospodarsko poslopje in uto s kmetijskimi stroji. Najbolj žalostno spoznanje za petčlansko družino Jurše pa je bilo to, da hiša ne bo več primerna za bivanje. »Skoraj cela je bila lesena, vmes je bila še izolacija in zato je to gorelo kot bakla,« je dejal Miha Šket, poveljnik PGD Šmarje. In dodal, da so iz hiše zadnji hip odnesli pet plinskih jeklenk, da ne bi bilo še kakšne eksplozije.

image
Majda Jurše je že pet let predsednica celjske podružnice Slovenskega društva za celiakijo. FOTO: FB
Majdo Jurše ljudje, ne le v Šmarju, temveč po vsej Sloveniji, zelo dobro poznajo. Bila je tudi predsednica Turističnega društva Sladka Gora, zdaj pa je že pet let predsednica celjske podružnice Slovenskega društva za celiakijo. Majda, po poklicu inženirka živilstva in prehrane, tudi izobražuje mlade in odrasle o pravilni prehrani, ki je za bolnike s celiakijo še kako pomembna. Je tudi humanitarka in prostovoljka, zato je to, da je takšna nesreča doletela ravno njo in njeno družino, res krivično. »Vam povem, da me kličejo ljudje od vsepovsod, ker ne morejo verjeti, da se je to zgodilo nam. A nič se ne da pomagati. Je, kar je,« pravi Majda, ki ima doma moža, ki je hud sladkorni bolnik in mu napovedujejo amputacijo noge. »Nihče ne ve, kako dolgo jo bo še lahko obdržal, a za zdaj se je še vedno našla kakšna rešitev,« pravi Majda, ki ima tri otroke. Hčerko in sina ima z Vladom, še enega sina pa iz prejšnje zveze, a so vsi zelo povezani. Posebno ponosna je na svojo ta mlado iz Prekmurja, Petro, s katero je poročen mlajši sin Kivi. »Izjemno dobro se razumeva, med nama še ni bilo žal besede. Pridna je in vesela sem, da jo imamo,« jo pohvali Majda, ki pa je tudi že babica dva meseca staremu vnučku, ki ga imata Petra in njen sin Kivi.

Za njihovega kužka Cufija ni bilo več pomoči.

Hiša je bila Vladova rojstna hiša, ki pa je ni podedoval, ampak sta jo kupila in jo pred dvema letoma v celoti obnovila. »Novi so bili streha in okna, dozidala sva še prizidek,« pripoveduje Majda, ki jo je zbudilo nenavadno pokanje. »Morda sem se prebudila tudi zaradi dima, ne vem. A takrat je bila že cela hiša v ognju. Samo po moža sem tekla in vpila: 'Vlado, hitro se zbudi, greva, greva ...' Pa je kar trajalo, preden se je sploh zavedel. Rekla sem mu: 'Hitro si potegni gor hlače, ven morava, hiša je vsa v plamenih.' Tudi jaken si nisva oblekla, kaj šele nogavic, le prvi par čevljev, ki je bil pri roki, sva še obula,« nam je dramatično dogajanje opisala Majda. Sin Kivi z družinico je na srečo spal v njihovi gorci, saj v hiši ni bilo prostora za vse. »Od jutra do večera smo bili skupaj, le spat sta šla vedno v gorco,« pove Majda. In žalostno doda, da za njihovega kužka Cufija ni bilo več pomoči. »Nihče ni več mogel ponj, tako zelo je gorelo.«

Tudi jaken si nisva oblekla, kaj šele nogavic, le prvi par čevljev, ki je bil pri roki, sva obula.

Roko je Juršetovim še isti dan ponudila občina Šmarje pri Jelšah in jim nakazala 2000 evrov pomoči. Takoj so se lotili tudi čiščenja požarišča in včeraj že podrli hišo, da bodo na njenih temeljih lahko čim prej postavili novo. Poleg občine so Juršetovim ponudili pomoč Krajevna skupnost Sladka Gora, župnijska Karitas in Območno združenje Rdečega križa Šmarje pri Jelšah, kjer so že objavili transakcijski račun, na katerem zbirajo pomoč za družino. Transakcijski račun OZ Rdečega križa Šmarje pri Jelšah pri delavski hranilnici je SI56 6100 0001 6073 732, sklic SI00 17012019, s pripisom »POŽAR JURŠE«. Najbolj jim bo namreč prišel prav denar, ko bo treba plačati račune za material in opremo. Juršetovi pa se že zdaj zahvaljujejo vsem za vsakršno pomoč. 
Deli s prijatelji