VELIKI ROP

Bagrist s sekiro nad ure

Objavljeno 16. marec 2020 07.00 | Posodobljeno 16. marec 2020 07.05 | Piše: Boštjan Celec

Miljan Božilov v minuti do četrt milijona evrov. Oropal je Slowatch.

Trdi, da je v Slovenijo prišel s trebuhom za kruhom, ne pa zaradi kriminalnih dejanj. FOTO: MARKO FEIST
Srba Miljana Božilova so nadzorne kamere sredi slovenske prestolnice posnele, kako se suče okrog butika z ročnimi urami in nakitom Slowatch. V Čopovi ulici je bil v dneh pred ropom te prodajalne in tudi v dneh po njem. Ko so roparji 20. junija lani opustošili to prodajalno, so v njej pozabili eno od sekir, ki so jo uporabili za razbijanje vitrin, in Lidlovo vrečko. Na obeh so bile tudi biološke sledi Božilova. Kljub vsem dokazom pa obstaja verjetnost, da bo 33-letnik iz pripora in s sodnije odkorakal kot popolnoma svoboden človek. Naša kazenska zakonodaja namreč veleva, da je treba obtoženca oprostiti, tudi če obstaja le trohica dvoma o njegovi krivdi.

Kradli ure za bogataše

Včeraj je stopil pred sodnico kazenskega oddelka okrožnega sodišča Urško Zorko in jo ponižno nagovoril: »Sem le običajen delavec, ne pa kriminalec ali lopov.« Kaj pa ropar? »Ne priznavam krivde!«
Obtožen torej je, da je skupaj z rojakom Nebojšem Kurtešijem (na glavah sta imela motoristično čelado, v rokah pa sekiro) in s še enim neznanim sostorilcem ob 18.07 vkorakal v Slowatch, že minuto pozneje pa je bila o ropu obveščena policija. Vrata jim je odprl varnostnik Peter B., neznani sostorilec je v njega uperil pištolo in ga z ukazom »get down!« (na tla) spravil na tla, tja se je vrgla tudi prodajalka Maruša S.; gledala je ploščice, v naslednjih nekaj sekundah pa slišala le ropot in razbijanje stekla.
Božilov in Kurteši, za slednjim je razpisana mednarodna tiralica, sta namreč s sekirama razbijala vitrine s pregrešno dragimi urami. V torbo, ki so jo prinesli s seboj, sta spravila 17 hublotov in 31 breitlingov. Teh 48 ur je bilo vrednih natanko 260.163 evrov. Nikoli jih niso našli, zato je zavarovalnica Sava Slowatchu izplačala njihovo vrednost in zdaj zavarovalničarji od Božilova zahtevajo, naj jim ta denar vrne.
image
Ure so izginile z roparji. FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Kje pa naj bagrist vzame ta denar, če pa je v preiskavi potožil, da v domovini zasluži med 500 evri in tisočakom na mesec, »v Slovenijo pa sem prišel zaradi iskanja dela, saj je v Srbiji položaj težek«. A to je zdaj zanj še najmanjši problem, 20. marca mu bodo namreč začeli soditi in kot roparju mu bo pretila kazen do kar 15 let zapora.

260 tisočakov je bilo vrednih 48 ur.

Toda za boj proti proti trditvam tožilstva si je najel odvetnika Žigo Kluna, ta pa je med trosenjem dokaznih predlogov sodnici sporočil, da mu je znan primer Vostinić z iste sodnije. Zgodba je govorila o ropu ljubljanske draguljarne Malalan pred nekaj leti. Iz nje so trije storilci ukradli 78 ur prestižnih znamk v skupni vrednosti 448.962,63 evra. Na zatožno klop so posadili 29-letnega Srba Djordja Vostinića, njegove sledi DNK pa so odkrili na v bližini najdeni macoli, ki je bila po prepričanju tožilcev uporabljena med ropom. Pred meseci so na ljubljanski okrožni sodniji Vostinića v dvomu oprostili z obrazložitvijo, da sled na macoli sicer dokazuje, da jo je nekoč držal v roki, ne moremo pa trditi kdaj. Oprostilna sodba še ni pravnomočna.

Pričakovan predlog odvetnika v primeru Božilov se glasi: »Predlagam postavitev izvedenca kriminalistično-tehnične stroke ...« Ta naj ugotovi, kdaj so klientove DNK sledi prišle na ročaj sekire in Lidlovo vrečko. Pred ali med ropom? Se to sploh da ugotoviti? Se torej obeta še ena oprostilka v dvomu? 
Sem le običajen delavec, ne pa kriminalec ali lopov.
Deli s prijatelji