LAŽNA ZVEZA

31 žensk iz Slovenije sklenilo lažno zakonsko zvezo

Ženini v Evropo, neveste na sodišče.
Fotografija: FOTO: Pexels
Odpri galerijo
FOTO: Pexels

KRŠKO – V enem dnevu redko pride v poročno dvorano toliko nevest, kot se jih je ondan zglasilo v sodni dvorani krškega okrožnega sodišča. Neveste, ki so že pred časom dahnile da, so zdaj ostale brez mož, saj so jo njihovi možički pobrisali v Evropo, one pa so se znašle na sodišču, kjer jim sodijo zaradi pomoči pri prepovedanem prehajanju meje.
Kar 31 slovenskih žensk in še šest drugih pomočnikov se je torej znašlo na sodišču, ker so z lažno poroko pomagale tujcem, da so prišli v Slovenijo in od tu nadaljevali v obljubljene dežele. Možje so zdaj že vsi v tujini, nepremišljene ženske, ki jim je organizator porok obljubljal čedno vsoto, a je potem niso dobile, pa bodo obsojene; 26 predobravnavnih narokov je že mimo, 20 jih je že priznalo krivdo ali pa s tožilstvom sklenilo sporazum, tečejo tudi postopki za razveljavitev zakonskih zvez.
FOTO:
FOTO:

Nezaposlena, preživljajo jo starši, mati samohranilka, brez zaposlitve, brez dohodka; tak je v glavnem opis slamnatih nevest na sodišču. Kazni pa pet, šest, sedem mesecev pogojno, 300 evrov denarne kazni, 400 evrov kazni ali pa osem mesecev zapora, ki ga bo nevesta oddelala z delom v družbeno korist, odvzame se jim 1500, 2000 evrov, ki so jih dobile kot plačilo za nezakonito zakonsko zvezo.
Glavni organizator fiktivnih porok med slovenskimi državljankami in predvsem državljani Črne gore pa tudi Srbije in Bosne in Hercegovine je 52-letni Hajradin Ličina iz Ljubljane. Ta naj bi od druge polovice leta 2013 pa do sredine leta 2015, takrat so ga tudi prijeli, s pomočjo 36 državljank in državljanov Republike Slovenije 31 tujcem z lažno poroko omogočil in organiziral preselitev iz tujine v Slovenijo.
FOTO:
FOTO:

Njegova ciljna skupina so bile državljanke Slovenije, ki so živele v slabih razmerah, brezposelne, matere samohranilke, ki so bile pripravljene v zameno za denarno nagrado skleniti zakonsko zvezo s tujcem. Tujcem je priskrbel dovoljenje za začasno prebivanje, nato pa na upravnih enotah Velenje, Logatec, Laško, Brežice, Radovljica, Metlika, Cerknica, Škofja Loka, Hrastnik in Mozirje organiziral lažne poroke. Po opravljenih porokah so tujci po navodilih organizatorja na Upravni enoti Ljubljana pridobili dovoljenje, da lahko kot družinski člani državljana Slovenije ali pa zaradi združitve družine bivajo v Sloveniji.
Ličina, ki je bil nekaj časa pridržan, pozneje pa zaradi poskusa vplivanja na priče spet aretiran, je za posamezno sklenitev zakonske zveze in za pridobitev dovoljenja tujcu zaračunal po 9000 evrov, slamnatim nevestam pa je obljubljal, da bodo dobile štiri tisočake, a besede menda ni držal. Ličina naj bi v slabih dveh letih zaslužil več kot 270.000 evrov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije