NA KOŽO

Komentar Mihe Šimnovca: Kar seješ poleti, žanješ pozimi

Čeprav imajo nekateri pomisleke, da je Timi Zajc nemara že prezgodaj v vrhunski formi, je njihova zaskrbljenost načeloma odveč.
Fotografija:
Odpri galerijo

Smučarski skoki so seveda zimski šport; sezona tekmovanj za svetovni pokal v zadnjih letih traja od sredine novembra do konca marca. Trenira pa se pravzaprav vse leto. Po zaslugi plastične podlage se lahko že vrsto let skače tudi takrat, ko ni snega.
Pomladni in poletni meseci so torej namenjeni predvsem krepitvi telesne pripravljenosti, izboljšanju eksplozivnosti in piljenju tehnike, najrazličnejša tekmovanja pa v prvi vrsti služijo za (sprotno) preverjanje pripravljenosti. Na prireditvah za veliko nagrado Mednarodne smučarske zveze (FIS), poletni različici svetovnega pokala, tako skakalci ugotavljajo, koliko jim še manjka do (trenutno) najboljših in kaj vse morajo še storiti, da bodo pozimi tam, kjer si želijo biti.

Kdor je uspešen že v tem pripravljalnem obdobju, dobiva potrditev dobrega (dosedanjega) dela. Uspehi mu kažejo, da je na pravi poti, z njimi pa si krepi tako zelo potrebno samozavest. Za nameček daje z dolgimi skoki misliti svojim najhujšim tekmecem, ki se – eni bolj, drugi manj – sprašujejo, kaj počne drugače, da skače dlje od njih. Vse to je del (psihološke) igre, ki tudi v skokih igra določeno in ne tako nezanemarljivo vlogo.

V vodilnih tujih taborih so si začeli zdaj skoraj zagotovo vsaj malo razbijati glavo zaradi slovenskega prvaka Timija Zajca, ki je v tem trenutku najboljši skakalec na svetu. Obe tekmi za veliko nagrado FIS, ki se ju je udeležil v letošnjem poletju (Visla in Courchevel), je namreč odločil v svojo korist, tako da ima tačas povsem zasluženo na sebi rumeno majico vodilnega v skupni razvrstitvi tega tekmovanja svetovne elite.

Čeprav imajo nekateri pomisleke, da je nemara že prezgodaj v vrhunski formi, zaradi katere imajo – mimogrede – znotraj reprezentance vrhunsko primerjavo in z njo korist tudi drugi slovenski skakalci, pa je njihova zaskrbljenost načeloma odveč. Seveda so tudi (temne) izjeme, toda v preteklosti je bilo kljub vsemu dosti več svetlih primerov. Ali z drugimi besedami: tisti, ki so že poleti skakali daleč, so bili praviloma v ospredju tudi pozimi. Zato so Timijevi zdajšnji zmagoviti skoki, ki se jim s svojimi nastopi približujejo tudi reprezentančni kolegi, vsekakor dobra napoved zime 2019/2020, katere vrhunec bo marčno svetovno prvenstvo v smučarskih poletih v Planici.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije