Komentar Bojana Budje: Naša ona

Naša ona je v poprečju visoka 165 centimetrov in tehta nekaj manj kot 68 kilogramov.
Fotografija:
Odpri galerijo

Jutri je 8. marec. Dan, ko se je v Rusiji davnega leta 1917 začela februarska revolucija, dan, ko je pred šestimi leti nekje nad Indijskim oceanom skrivnostno izginilo letalo Malaysia Airlines z 239 potniki in člani posadke, dan, ko je umrl nemški graditelj zrakoplovov Ferdinand von Zeppelin, dan, ko se je rodil znameniti skladatelj Emanuel Bach. In še bi lahko našteval. Tudi dan, ki ga po svetu namenjamo ženam. Že stodevetič. Slovenke kajpak niso izjema.

Kakšna je danes slovenska ona? Manj jih je kot moških, štetje se ustavi pri milijonu in 45 tisoč, med njimi jih je 5 odstotkov Marij, povprečna starost je 45 let; tri več od povprečne starosti dedcev. Kajti Slovenke živijo bistveno dlje, v povprečju dočakajo 81,6 leta, moški pod Alpami umiramo kar 7 let in pol prej. Nič čudnega, če je ni v deželi, ki svojega ne bi vsaj dvakrat vprašala po oporoki. V domala osmih letih vdovstva je pač moč zapraviti še veliko tega.


Tudi izobražene so čedalje bolj, med sto jih ima 28 vsaj višješolsko izobrazbo, moških je takih natanko dve desetniji. Državni statistični urad nam na predvečer tega medgalaktičnega dneva sporoča tudi naslednje: naša ona je v poprečju visoka 165 centimetrov, tehta nekaj manj kot 68 kilogramov, rekreira se dve uri na teden, polovica je normalno hranjenih, tretjina rahlo zaobljenih, debela desetina pa zavaljenih. Če si upate in drznete, jo postavite na tehtnico ter izmerite z metrom; da kajpak vidite, ali imate povprečno, nadpovprečno ali podpovprečno. V vsakem primeru pa ji zaupajte, da je ravno pravšnja. Spodobi se zaradi praznika in zavoljo lastne varnosti. Pa tudi ker bi vse ostalo lahko razumela po svoje. Po žensko.

Ni kaj, naše so pod okriljem boja za emancipacijo in po zaslugi spočetnice praznika Klare Zetkin dosegle vse in še veliko več. Pred petnajstimi leti so denimo njihove plače za moškimi zaostajale za okroglih 10 odstotkov, danes so njihovi povprečni mesečni prejemki nižji še za vsega 127 evrov. Ali nekaj buteljk. Da ne omenjam stoletnic. Med življem s trocifrno starostjo jih je domala 90 odstotkov s kiklami, med prebivalci, starejšimi od 103 leta, pa so baje sploh samo še one. Nič čudnega, da so zadovoljstvo s svojim življenjem ocenile z visokih 7,3 točke od desetih možnih; moška ocena je komajda zadostna.

Res je čas za oporoko.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije