NA OKO

Kolumna Miše Terček: Španski Beverly Hills

Elite je španski Beverly Hills 90210, prirejen za sodobni čas, torej obdobje internetnih družabnih omrežij.
Fotografija: Osrednji liki v TV-seriji Elite FOTOGRAFIJI: NETFLIX
Odpri galerijo
Osrednji liki v TV-seriji Elite FOTOGRAFIJI: NETFLIX

Ni prav veliko televizijskih nanizank oziroma limonad, ki vas prilepijo pred zaslon. Med temi je še manj takšnih, ki bi jih lahko v prvi vrsti okategorizirali za najstniške, ter v tem izboru še manj tistih, ki niso ameriške. A serija Elite ima očitno prav vse te oznake, pa je tako rekoč postala fenomen, ki se lahko ponaša tako s prepričljivimi liki, napetim scenarijem in izvrstno produkcijo kot tudi odpira tabuje in jih obravnava povsem korektno in vključujoče.


Kako je mogoče, da ta Netflixova španska »telenovela« ni nastala v Hollywoodu, temveč so jo morali nato (zaradi izjemnega povpraševanja in priljubljenosti) sinhronizirati v angleščino?
Nanizanko Elite bi sicer žanrsko težko dali v zgolj en predalček, saj prehaja od klasične limonade in tragikomedije k trilerju in kriminalki in vse to lahko spoji v le eni epizodi. Skeptiki boste morda sumničavi, kako je lahko najstniška serija tako dobra, poleg tega pa je še španska (slednje namreč ne slovijo po svojih kakovostnih produkcijah, kaj šele scenarijih). A če vas ne bo prepričal ta zapis, si boste morali zadevo enostavno ogledati. Elite je na sporedu od oktobra lani, do danes pa ponuja dve sezoni po osem epizod.
Osrednji liki v TV-seriji Elite FOTOGRAFIJI: NETFLIX
Osrednji liki v TV-seriji Elite FOTOGRAFIJI: NETFLIX

Zgodba, ki na prvi pogled deluje površinsko in se osredotoča na odnose znotraj skupine srednješolcev, kaj hitro postane kompleksna, težave, ki jih obravnava, pa so prav tako večplastne. Da se ne slepimo, je treba poudariti, da so osnovni zapleti, ki jih scenarij potrebuje za zagon kriminalke, sicer povsem klasični – nekaj umorov, izginotij, prevar in sumničavih poslov. Obvezni so tudi ljubezenski trikotniki, ki pa so v Elite posodobljeni in prilagojeni za mlade v 21. stoletju, torej se ne ukvarjajo zgolj s tradicionalnimi odnosi in v pretežno heteroseksualno družbi osvetlijo tudi homoseksualne in biseksualne ter jih (v nasprotju s številnimi ameriškimi serijami) nazorno prikažejo brez cenzure. A niti teh ne obravnavajo le površinsko, temveč se jim docela posvetijo, jih razvijajo in ne prikazujejo nič kaj stereotipno.

Serijo bi kljub na trenutke pretirani dramatičnosti lahko označili za premišljeno, saj je vsem svojim likom začrtala jasno pot. Rdeča nit je prepad med premožnimi in revnimi otroki, ki se znajdejo na isti elitni gimnaziji. Otroci iz revnejših predelov so tja prišli po naključju, saj so prejeli štipendijo, premožni jih zaradi tega sprva nočejo sprejeti medse, kar povzroča trenja med odnosi. V zgodbi je družbena neenakost prikazana brez olepšav, najbolj presenetljivo pri obravnavi likov pa je to, da so prav vsi (tako revni kot bogati) prikazani z obeh strani, torej da ne eni ne drugi niso zgolj dobri ali zgolj slabi, da imajo vsi šibkosti, minuse pa tudi pluse, saj so ne nazadnje le ljudje.
Ljubezenski trikotnik: Christian, Carla in Polo
Ljubezenski trikotnik: Christian, Carla in Polo

Tu sta osrednji alfa samec Guzman iz bogate družine, ki se zaljubi v revno muslimansko sošolko Nadio ter prevara svoje bogatunsko dekle Lu, pa vedno pravičniški Samuel, čigar brat je obtožen umora njegove sošolke Marine, potem sta tu ravnateljev sin Ander, ki ne skriva svoje istospolne usmerjenosti in se zaplete v razmerje z Nadijinim bratom Omarjem, pa hamletovski Polo, ki ima krvave roke in skozi izkušnje spoznava, da sta mu všeč oba spola, itd. V drugi sezoni se pojavi Lujin polbrat Valerio, ki živi za zabavo in v družbo vedno znova prinaša nove droge.

Noben lik sicer ne funkcionira nič kaj najstniško, temveč v njih vidimo elemente odraslih, ki se borijo za obstanek v nadvse tekmovalnem in krutem svetu. Vsak s svojimi skrivnostmi, obsedenostmi in bolečinami. V seriji Elite v obeh sezonah domala vsi iščejo odgovor na isto vprašanje, ali lahko denar kupi prav vse, tudi molk, ljubezen, prihodnost, prijateljstvo. Odgovor, seveda, ni tako preprost in v iskanju tega se zgodi marsikaj – prižigajo se ognji strasti, pojavljajo se nova trupla, širijo se nove laži in skrivajo se stare resnice.

Elite je španski Beverly Hills 90210, prirejen za sodobni čas, torej za obdobje internetnih družabnih omrežij. Najbrž je to ena redkih (če ne celo edina!) TV-serij, v kateri boste zaradi napete zgodbe popolnoma pozabili, da je sinhronizirana. Nikoli si ne bi mislili, da bi vam tako toplo priporočili tudi kakšno TV-limonado, kaj šele najstniško in kaj šele špansko, ampak očitno moramo priznati, da smo to pravkar storili! Da ne bo pomote – namenjena je vsem generacijam, tako staršem kot tudi dijakom in študentom, saj gre, če odštejemo nekaj za televizijo dodanih umorov, za dokaj realen vpogled v življenje in razmišljanje današnje zahodnjaške mladine.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije