Novice
NA OKO
Objavljeno 17. marec 2020 10.13 | Posodobljeno 17. marec 2020 10.13

Kolumna Miše Terček: Korupcija, politika in umor

Maske bodo padle, zlikovci bodo za zapahi in vse bo spet lepo in prav v naši državi. No, seveda zgolj na televiziji.

Prizor iz nadaljevanke FOTOGRAFIJI: RTV SLOVENIJA/MANGART
V času epidemije novega koronavirusa, ko je večina prebivalstva doma v karanteni oziroma samoizolaciji, imamo znova več časa za sedenje pred televizijskimi, računalniškimi in telefonskimi zasloni. Številni ponudniki TV-storitev so v tem našli priložnost, da svoje naročnike nagradijo z dodatnimi brezplačnimi vsebinami. Telekomunikacijski operaterji Telekom Slovenije, Telemach, T-2 in A1 so uporabnikom brezplačno nadgradili dostop do nekaterih programov. Telekom Slovenije jm je za mesec dni brezplačno nadgradil vse televizijske programske sheme z otroškimi, dokumentarnimi, poljudnoznanstvenimi, filmskimi in športnimi vsebinami v slovenskem jeziku, so sporočili iz podjetja. Odločitev je sledila odločitvi o zaprtju šol po vsej državi. Brezplačen dostop je omogočen do kanalov Nickelodeon, Jim Jam, Minimax, Da Vinci Learning in aplikacije Da Vinci Learning, vsebine pa so namenjene otrokom od 6. do 12. leta. V vse programske sheme so dodali še številne programe poučnih, raziskovalnih, potovalnih in sorodnih vsebin, namenjenih tudi odrasli populaciji. Do konca meseca so na voljo tudi vsi programi Šport TV.
Dodatne programe bo do 4. maja odklenil tudi Telemach; brezplačno bo na voljo njihova storitev Video klub, kjer bodo na voljo vsi katalogi in programi, za katere je podjetje lahko pridobilo soglasje za odklepanje. Družba T-2 bo vsem naročnikom za nedoločen čas brezplačno ponudila celotno programsko shemo XL HD, pri A1 (nekdanji Simobil) pa bodo za nedoločen čas brezplačno ponudili programsko shemo L.

Za podoben korak so se odločile tudi številne produkcijske hiše doma in po svetu, tako lahko zdaj brezplačno dostopate do številnih spletnih knjižnic filmov in serij. Solidarnost je vedno dobra reklama.

Tudi pri TV Slovenija so se odločili, da bodo v svoj internetni arhiv 4D vrnili vse epizode odmevne TV-serije Jezero, o kateri smo v tej kolumni že pisali. Tako boste lahko podoživljali dogodivščine inšpektorja Tarasa Birse, nekateri od vas pa se bodo morda ponovno spomnili slabega zvoka in momljanja osrednjega lika, čeprav avtorji nanizanke, ki je bila posneta po vzoru skandinavskih noir serij, trdijo, da so zvok kasneje oziroma naknadno popravili, ojačali.

Trenutno pa na slovenski nacionalni televiziji gledalce navdušuje (no, nekatere navdušuje, druge ne) naslednica Jezera, ki nosi ime V imenu ljudstva. Slednja je pred težko nalogo, saj je bila serija Jezero v marsikaterem pogledu (še posebno za slovenske razmere) izjemno dovršena. Domači TV-produkciji je postavila nove visoke standarde, primerljive celo z nekaterimi sodobnimi skandinavskimi serijami, ki v zadnjih letih veljajo za najboljše v Evropi. Do ameriških in britanskih je sicer še dolga pot, a še posebno s prvimi je skoraj nemogoče tekmovati, saj niti Evropa niti Slovenija nima stomilijonskih proračunov za snemanje zgolj ene televizijske nadaljevanke. Obenem za sabo nima milijardnih produkcijskih koncernov, kot so Netflix, HBO in drugi.
A ne moremo reči, da se domači ustvarjalci ne trudijo. Serija V imenu ljudstva, ki jo TV Slovenija predvaja ob nedeljah zvečer, ni vrhunska, je pa povsem okej. Zgodba je dovolj napeta in ima precej zanimivih in nepričakovanih preobratov. Ta sodno-kriminalna drama ima sicer vse adute, da bi vas utegnila zanimati, saj obravnava (večno) aktualne tematike, kot so korupcija, umazani politični in gospodarski posli, skrite agende nekaterih medijev, obenem pa vzporedno prikazuje družinsko tragedijo, ljubezenski trikotnik in še marsikaj drugega. Sliši se veliko, celo preveč vsebine, a scenarij je v resnici napisan kar spretno in razumljivo, epizode lepo tečejo druga v drugo, bolj zmoti neprepričljiva igra nekaterih igralcev oziroma igralk, a jih zdaj ne bomo poimensko izpostavljali. Ajda Smrekar v naslovni vlogi odvetniške pripravnice Nike Oven, ki raziskuje ozadje povezav v svoji družini, recimo svojo nalogo opravi odlično.

Naj še izdamo, da Nika izve, da je njen oče Edo Glavan (igra ga Ivo Ban) vpleten v nečedne posle, ki ga povezujejo z znanim in vplivnim tajkunom. No, kasneje se izkaže, da Edo sploh ni njen biološki oče, slednji namreč že 27 let gnije v zaporu zaradi umora, ki ga ni zagrešil. Za rešetke ga je strpal prav Edo Glavan. Zgodba se še bolj zaplete, saj se izkaže, da je direktor zapora v resnici brat Nikinega fanta, ki je obenem sin vplivnega tajkuna ... še sledite? Morda res vse skupaj deluje kot Santa Barbara. O tem pišemo, ker bo v nedeljo na sporedu zadnji (osmi) del. In vse uganke bodo končno rešene. Maske bodo padle, zlikovci bodo za zapahi in vse bo spet lepo in prav v naši državi. No, seveda zgolj na televiziji. V resnici te sreče nimamo, saj v Sloveniji pravna država nemalokrat zataji. Naivnih in pravičnih junakinj, kot je Nika, pa je v resničnem življenju vse manj, še posebno v svetu odvetniških pisarn.

Da tudi slovenska televizija končno doživlja preporod, kar se tiče igranih kriminalnih serij, nas navdaja z navdušenjem in optimizmom.
Deli s prijatelji