KOMENTAR

Kolumna Tomaža Miheliča: Klinc, pa taki trendi

Med sprehodom po ljubljanskih ulicah si zelo rad napasem radovednost z opazovanjem ljudi in njihovega načina oblačenja. Niti približno nisem neki poznavalec trendov, zase bi prej rekel, da nimam pojma o stilu, saj se najbolj udobno počutim v trenirki in belih nogavicah.
Fotografija: Narobe svet, ko je v modi raztrgano in prekratko. FOTO: MIČNA
Odpri galerijo
Narobe svet, ko je v modi raztrgano in prekratko. FOTO: MIČNA

Pred kakšnimi petnajstimi leti nisem imel niti enega para od omenjenih kosov v svoji omari, a okusi se spreminjajo, nekateri na bolje, drugi na slabše. Jaz nedvomno spadam v slednjo skupino. K temu je veliko pripomoglo zavedanje, da je moda in z njo povezani trendi ena najbolj dobičkonosnih panog v sodobni industriji. Prepričan sem, da se rodiš s stilskim genom in si preprosto nadarjen s smislom za slog, čeprav ga lahko vsaj malce izuriš, ampak talent je pač talent. Vendar na tem področju sem raje neuki debil kakor ujetnik vsega, kar nam nekdo servira.

Nekaj osnovnih prvin že obvladam, da se ne morem osmešiti, kot sta se tista dva slovenska politična bizgeca Picko in Packo, ko sta se na Trumpovo inavguracijo odpravila v kravatah namesto z metuljčkom, četudi jima je tako veleval protokol. Sta pa izstopala in si prislužila vsesplošno osmešenje. Ampak primerkom, ki vrh ledene gore zamenjajo z ledeno dobo, tega res ne smemo zameriti. Bolj patetični se mi zdijo tisti z namenom kljubovati in ki nočejo upoštevati zaželene kode oblačenja na določeni prireditvi. Potem naj raje ostanejo doma, kajti s svojo ignoranco sporočajo gostitelju, da se požvižgajo na njegovo vizijo, ali pa želijo preprosto izstopati in se pojavijo v snežno beli podobi, medtem ko bi morali priti v črnini.

Obleka sicer naredi človeka, a ni nam treba dobesedno kopirati vsega, kar vidimo na drugih, in slepo verjeti, da bomo popravili svoj statusni simbol, če se našemimo po vzorih z zahoda.

Največje tri zablode preteklih sezon so brez dvoma prekratke oprijete hlače brez nogavic, ogabno raztrgane kavbojke in moške torbice. Pojdimo lepo po vrsti in se posvetimo prvemu primeru. Ne glede na obliko nog, moški in ženske so obsedeni s hlačami, ki jim ne segajo niti do gležnjev in se tesno oprijemajo njihove kože. Figo jim je mar, da jim tovrstni kroji popačijo proporce in jim skrajšajo spodnje okončine, pomembno je, da so in, čeprav so v resnici out, saj spominjajo na pajace iz risanih serij. Praviloma si poleg tega obujejo še nevidne nogavice, pa naj bo sredi poletja ali zime, figo jim je mar za podhladitev, bolj je pomembno, da ugajajo drugim in se tako lažje vklopijo med sebi enake. Če so bili naši dedki in babice zasmehovani zaradi strganih hlač, je zdaj v modi čim večja razcapanost. Tudi ta trend ni omejen z letnimi časi, temveč s tem, kako se oblači tvoj glasbeni ali športni idol. In še največji modni greh 21. stoletja, moške torbice, ki so jih kleni mačistično šovinistični heteroseksualci poimenovali pedertaška.

Oprostite, ampak za vse pa res ne morejo biti krivi predstavniki LGBTQ-populacije, še najmanj pa za tako neokusne stvari. Stereotipna miselnost vendarle pravi, da imajo geji izostren okus za estetiko, in tovrstni usnjeni izdelki so daleč od lepega. Poleg tega se z njimi v glavnem kitijo potomci naših jugoslovanskih republik, ko si čez svoje napihnjene pivovske trebuhe obešajo majhne torbice, da bi z njimi vsaj delno prikrili realnost njihovega obsega. Če bo šlo tako naprej, bo snovalcem počasi zmanjkalo idej in vrnili se bomo v čase, ko je bilo moderno biti odet le v figov list.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije