Kolumna Tomaža Miheliča: Kdo je naslednji?!

Oprijeli so se znanega medicinskega načela, ki daje prednost preventivi pred kurativo, in za vsak slučaj udarili po grešniku.
Fotografija: FOTO: matej družnik
Odpri galerijo
FOTO: matej družnik

Vsi za enega, eden za vse, je zapisal Alexandre Dumas. Slogan je dobil svoj pravi pomen, ko so ga izrekli trije mušketirji in tako zakoreninili miselnost, da moramo v najtežjih trenutkih držati skupaj. Pri nas pa se zdi, da je eden proti vsem in skoraj vsi proti njemu, vsemogočnemu, čigar imena si skoraj nihče več ne upa izgovoriti na glas, kot da bi bil zloglasni lord Voldemort iz sage o Harryju Potterju. Sicer ne gre za enega najzlobnejših čarovnikov zadnjega stoletja, čeprav njegovi prijemi dobesedno uničujejo zdravo družbeno klimo ali vsaj ne pripomorejo, da bi si ta opomogla.

Obračunavanje z uspešnimi in priljubljenimi posamezniki je postalo gospodarjevo vsakodnevno opravilo in zdi se, da naravnost hlepi po tem, koga bo naslednjega nataknil na sramotilni steber. Bolj ko so mednarodno proslavljeni, bolj neusmiljeno se jih loteva. Prvi se je na rumeno-modrem tnalu znašel sam predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin, ker si je drznil opozoriti na črnogledost nekaterih političnih veljakov. Hlače so se jim zatresle in zbali so se za svoje stolčke, saj bi vodja ene največjih športnih multinacionalk sveta zlahka prevzel vajeti naše majhne, ustrahovane, z ideološko preteklostjo kontaminirane dežele. Zato so se oprijeli znanega medicinskega načela, ki daje prednost preventivi pred kurativo, in za vsak slučaj udarili po grešniku.

Vendar zaman, kajti prvi mož Uefe premore več razuma in ponosa, da bi si umazal ime ter ugled z drezanjem v slovenski politični gnoj, s katerim se je onečedil še vsakdo doslej. Ljudstvo sicer hrepeni po načelnem intelektualcu njegovega kova, ampak politika je kurba, kar vseskozi potrjuje besednjak vrhovnega zvodnika, ki dobro plačuje svoje odslužene strankarske prostitutke.

Če boste vprašali prodajalke ljubezni, vam bodo potrdile, da s tem ni nič narobe, saj je tudi pri nas že od leta 2003 dekriminalizirano, da ima lahko vsaka neodvisna prostitutka svojo stranko. Vzporednice med omenjenima panogama se vlečejo kar same. Tako kot se vleče neusmiljeno poniževanje uspešnih slovenskih umetnikov, med katerimi sta se nič hudega sluteča znašla tudi kuharska ekscelenca Ana Roš in glasbeni genij Robert Pešut - Magnifico.

Prva, ker je izrazila zaskrbljenost nad odnosom vladnih veljakov do slovenskega gospodarstva, turizma, gostinstva. Drugi pa je zbodel čivkača z elegantnim poziranjem za velikega trgovca, ki menda noče oglaševati v oblastniških medijih, in zato je kleni Šiškar postal kolateralna škoda užaljenega gospoda. In medtem ko se naveličani in vedno bolj besni državljani pripravljajo na še en krog s kolesom okoli vladne, predsedniške in parlamentarne palače, si shizofreni predator že ogleduje naslednjo žrtev.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije