Kolumna Bojana Budje: Buteljni

Nam pa se na Kočevskem še vedno prikazujejo zgolj in edinole medvedi.
Fotografija:
Odpri galerijo

Kratica SURS pomeni Statistični urad Republike Slovenije. Torej tisti urad, kjer je bil pred dnevi zamenjan bojda politično nastavljeni direktor in ustoličen novi, po zagotovilih oblasti prepoznan kot statistični strokovnjak s 30-letnimi izkušnjami. Vlada je celo tako prepričana o svojem prav, da je Janša evropskega komisarja za gospodarstvo, potem ko je ta zahteval pojasnilo zapisane kadrovske poteze, okrcal z besedami: »Upam, da tokrat zadnjič igrate politično igro za slovensko levico.« Ni kaj, Janez Janša ima jajca, lahko ga torej brez slabe vesti pišemo tudi kot JJJ.

Kakor koli že, taisti statistični urad je Slovence te dni osrečil s podatkom, da se je število v deželici pod Alpami udomljenega življa povečalo na natanko 2,095.861 osebkov, živečih v 5978 naseljih. Slovenk in Slovencev je torej nekaj več, le naselja izumirajo, lani se je na seznam takih brez enega samega prebivalca vpisala še štajerska Rogla. Smučarska Rogla. Svojevrsten spomenik tovrstnemu izumrtju pa je zagotovo kočevski Trnovec, koder najdemo enega človeka na neverjetnih 21 kvadratnih kilometrov. Če bi bila po tem vzorcu poseljena celotna Slovenija, bi naša država štela slabih 950 prebivalcev. Stavim pa, da bi jih od teh še vedno 90 sedelo v poslanskih klopeh.

No, na srečo pa naša mala državica premore tudi nekaj hektolitrov morja, kamor bi vsi. Ali vsaj velika večina. Daleč najpogosteje naseljeni kraj je že vrsto let Piran, kjer na občinski kvadratni kilometer domuje 5360 priobalnih srečnežev. Ako bi hoteli tako gosto naseliti vse ozemlje med Koprom in Lendavo, bi Slovenija – če verjamete ali ne – štela domala dve Italiji ali 109 milijonov prebivalcev. Težko zapišem Slovencev. Priimki na piranskih poštnih nabiralnikih kažejo, da je domorodcev bolj za vzorec. Za nataliteto skrbijo priseljenci. Tako ali drugače. Le na Kočevsko jih ne vleče, zdaj, kot kaže, tudi ne na Štajersko.

Prisile ni, svoboda gibanja je ena temeljnih človekovih svobod. A izhod obstaja, več kot zasilnega so denimo izumili Hercegovci na začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja. Njihovo Medžugorje je umiralo enako kot naše Kočevsko. Pa so se genialno spomnili Jezusove mame, brezmadežne Marije, ki da se jokajoča prikazuje v tistih krajih. Medžugorje je danes eden najgosteje naseljenih krajev. Romarska meka.

Nam pa se na Kočevskem še vedno prikazujejo zgolj in edinole medvedi. Res smo buteljni.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije