NA EKS

Dejan Vodovnik: Ta (kruti) svet mode

Nekatere manekenke, ki so zapustile modne vode, ta poklic opisujejo kot industrijo, prepojeno s prepovedanimi drogami, prostitucijo, prisiljeno anoreksijo ter duševnimi in telesnimi zlorabami.
Fotografija: Najstarejša manekenka na svetu. FOTO: Instagram
Odpri galerijo
Najstarejša manekenka na svetu. FOTO: Instagram

Čestitke v stilu »Vse najboljše moji vzornici!« ali »Ko bom velika, želim živeti tako navdihujoče kot vi!« so po tednu dni vendarle nekoliko usahnile, izginili so tudi ostanki trinadstropne torte v odtenkih vijolične in z napisom »Za Daphne, mlado 90 let«. Daphne nosi priimek Selfe in je najstarejša manekenka na svetu, ki se v svetu mode vrti že od leta 1949, a mama treh otrok in babica za zdaj še ni pokazala nobene želje, da bi to tudi prenehala.

Resnici na ljubo je za največje – Dolce and Gabbano, Niveo, Olay ... – začela delati šele po svojem sedemdesetem letu, čeprav je v posel stopila že pri 21 letih, ko je zmagala na enem od lokalnih lepotnih tekmovanj. Odtlej je delala pri zelo raznolikih projektih – modne revije, oglasi za vsemogoče: od oblačil, žitaric za zajtrk do džina. Leta 1954 se je poročila s TV-producentom Jimom Smithom in kmalu zatem kariero za dolga leta prekinila zavoljo starševstva. Pozneje je mož hudo zbolel; Daphne je skrbela zanj vse do njegove smrti leta 1997. Nato, pri 70 letih, jo je modni svet znova odkril. Prelomna je bila njena fotografija, objavljena v reviji Vogue, in številni so si zaželeli njene zrele lepote, čarobnega sija iz oči.

Takrat je podpisala tudi pogodbo z eno največjih manekenskih agencij Models 1 in dela ji ne (z)manjka.

Ja, tako je s to najstarejšo manekenko na svetu. Manekenski svet je krut in temačen. In po svoje zanimiv. Marsikaj je slišati o njem pa tudi iz njega. Nekaj o mamilih, nekaj o prostituciji, nekaj o zlorabah … Mah, zgodb nikoli ne zmanjka.

Tudi tista zgodba, stara 54 let, ko se je po modni brvi prvič sprehodila temnopolta manekenka, kar si je zamislil dizajner Paco Rabanne, je zanimiva. Zgodil se je škandal. Rabanne je pozneje povedal, da so ameriški modni novinarji pridrveli v zakulisje in ga skoraj pljunili: »Rekli so mi, da je visoka moda rezervirana za bele punce.« Več kot štiri desetletja pozneje je živobarvna oblikovalka Vivienne Westwood jokala, ker urednik revije na naslovnici ni hotel objaviti fotografije temnopolte manekenke – češ da se bo prodaja razpolovila. Med redkimi oblikovalci, ki so najemali tudi temnopolte, sta bila Yves Saint Laurent in Gianni Versace. Za njiju je delala tudi Naomi, ki ves čas trdi, da so temnopolte diskriminirane, razkrila pa je, da so njen obraz na naslovni strani francoskega Voguea objavili šele, ko je pokojni Saint Laurent zagrozil, da z revijo ne bo več delal.

Pred kakimi sedmimi leti je modni svet zapustila 28-letna francoska manekenka in igralka Isabelle Caro, ki se ni znala iztrgati iz krempljev anoreksije. Čeprav si je močno želela ozdraveti, je bila njena želja po vitkem telesu tako globoko zakoreninjena v njeni glavi, da ji očitno ni bila kos. Bila je mlado in lepo dekle, ki se je želela preizkusiti v vlogi manekenke. Odšla je na casting, kjer pa so ji rekli, da mora za to, da bo dovolj dobra v manekenskih vodah, shujšati za deset kilogramov. Ker je resnično želela, da ji uspe, je začela stradati, po izgubi desetih kilogramov pa ni znala več prenehati, zdelo se ji je, da je še vedno predebela. Zbolela je za anoreksijo. To je zgodba, ki vsako leto doleti vse preveč mladih deklet.

Modni svet in številne znane osebnosti so se pred časom na družabnih omrežjih v presežnikih poslavljali od Kate Spade, svetovno znane modne oblikovalke, ki je pri 55 letih naredila samomor. Mnogi kar niso mogli verjeti, da se je ravno ženska, ki je mnoge razveseljevala s torbicami živahnih barv in pisanim tekstilom, odločila za tako temačen konec. Kot se rado dogaja, se tudi njena javna podoba, ki je vedno izžarevala veselo osebnost, ne sklada z odločitvijo, da si vzame življenje.
Vedno obstaja kopica priložnosti, da čudovito dekle zasluži denar s tem, da v imenu modnih hiš razkazuje na sebi njihove kreacije, ki zdaj bolj, zdaj manj razkrivajo tudi golo kožo. Vendar nekatere manekenke, ki so zapustile modne vode, ta poklic opisujejo kot prevečkrat umazan in podel. Šlo naj bi za industrijo, prepojeno s prepovedanimi drogami, prostitucijo, prisiljeno anoreksijo ter duševnimi in telesnimi zlorabami.

Modna industrija rada pomete te dogodke pod preprogo in niti ugledne modne revije si ne drznejo govoriti o tem, kaj umazanega se vsakodnevno dogaja.
Ta kruti svet mode, pač!

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije