TEDEN STAVK

Žvižgali so ministru – v Dubaju

Policisti začeli teden stavk javnega sektorja. Trpeli bodo predvsem starši šoloobveznih otrok in bolniki.
Fotografija: Policisti so včeraj odprli teden stavk pred poslopjem vlade. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Policisti so včeraj odprli teden stavk pred poslopjem vlade. FOTO: Blaž Samec

LJUBLJANA – Teden pred zimskimi šolskimi počitnicami sta deželo zasula sneg in stavkovni val; po ponedeljkovi stavki zaposlenih v policiji je danes na vrsti dvourna opozorilna stavka zaposlenih v zdravstvu, vrhunec stavkovnega vala pa je nedvomno jutrišnji dan, ko bo splošna enodnevna stavka v vzgoji in izobraževanju.
Kdor je mislil, da si bo ob včerajšnji stavki policistov lahko oddahnil od njihovih vozil in nadzora, se je uštel; v jutranjih urah je bilo (vsaj na ulicah prestolnice) vse kot po navadi, fluorescentno svetlikajoča se vozila so hitela po mestnih ulicah, tudi ustavljali so kot po navadi. Jasno, tatovi in intervencije imajo prednost pred stavko, tako de zakon. A pridih stavkovnega vala je vendarle prišel v dopoldanskih urah, ko so – med enakomerno padajočim snegom – žvižgali in piskali vladi.
»Prišli smo sem, da povemo vladi, kajti ministru za javno upravo Borisu Koprivnikarju žal ne moremo, ker je v Dubaju – ko se bo vrnil, bomo pa tudi njemu –, da so minili časi našega potrpljenja,« je včeraj bentil predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič.
Danes je na vrsti stavka zdravstvenih delavcev. FOTO: Voranc Vogel
Danes je na vrsti stavka zdravstvenih delavcev. FOTO: Voranc Vogel

Ministrica se nima za del vodstva

Da pri vladi ni posluha oziroma pravega razumevanja, je na svoj način potrdila notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, ko je po stavki izjavila, da stavka policistov ni uperjena proti vodstvu MNZ in policije. Kot da ministrica ne bi razumela, da je stavka uperjena proti vladi, katere del je tudi ona sama. Nekako v isto kategorijo zaznamkov o trenutni vladi pa spada navedba Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), ki pripravlja stavko za jutri zaradi izrazitega nestrinjanja z nesprejemljivim odnosom vlade do vzgoje in izobraževanja: »Dosegli bi radi, da bi oblast uresničila naše upravičene zahteve, ki jim sicer javno pritrjuje ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič, v tem pa se ji je pridružil tudi predsednik vlade Miro Cerar
Danes je na vrsti stavka zdravstvenih delavcev. FOTO: Voranc Vogel
Danes je na vrsti stavka zdravstvenih delavcev. FOTO: Voranc Vogel

Prav sredina stavka v šoli in vrtcih je tista, ki je že vnaprej povzročila šope sivih las – predvsem staršem, ki so jim sindikalisti razložili, da bodo na valentinovo šole zaprte: »Zavedamo se, da bo to povzročilo največ nevšečnosti prav vam, cenjeni starši,« so zapisali sindikalisti ter dodali, da vseeno računajo na »razumevanje in podporo« istih staršev, ki bodo z enim dnevom izobraževalno-šolske stavke izgubili dva svoja dneva: najprej sredo, ko bo marsikdo moral ostati doma in paziti otroke; nato še dan nadomeščanja zaradi stavke. Resda so dodali, da bo dežurno varstvo za tiste, ki ga nujno potrebujejo; šolskega prevoza ne bo, za dodatno nemotiviranost so še dodali: »Šolska prehrana: le dopoldanska malica, preostale obroke naj prinesejo s seboj.«
FOTO: Igor Zaplatil/delo
FOTO: Igor Zaplatil/delo

Za denar gre, ne za otroke

Do tod gre razumeti tako sindikat, kot nekatere javne uslužbence z res nizkimi plačami; naravnost perverzno neokusni pa so citati svizovcev, da gre »za dobro naših otrok«. Gre seveda za plače in denar učiteljev in vzgojiteljev, ne pa za dobro otrok, s čimer opleta sindikat funkcionarja Branimirja Štruklja – ta je glavni tajnik Sviza in predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja. Početje sindikalista Štruklja v času zadnje vlade je poglavje zase: z ministrom Koprivnikarjem si pred objektivi kamer pogosto podaja roko ob podpisu dogovorov, na ulici pa se obnaša popolnoma nasprotno, ko spodbuja stavkajoče. Zdaj za talce jemlje ne samo otroke, ampak tudi starše – namesto vlade ali vsaj ministrice pa s sindikatom korespondenco o okoliščinah in izvedbi stavke vodi državna sekretarka. Kje je pristojna ministrica, ni znano.
Je pa šolsko-izobraževalna ministrica (tako kot notranja) na spletni strani svojega ministrstva vsaj objavila nekaj informacij o stavki. Tega na spletni strani zdravstvenega ministrstva ni, tudi ministrica Milojka Kolar Celarc o stavki ni bila kaj gostobesedna – prejšnji teden je namreč imela pomemben notranjepolitični spopad s predsednikom SD Dejanom Židanom, današnja dvourna stavka delavcev v zdravstveni in babiški negi ter oskrbi pa bo – kot navajajo v ljubljanskem UKC – izvedena »umirjeno, da pacientom ne bo povzročala škode«. Stavke vsekakor ne gredo v prid vladi, ki vstopa v predvolilni čas; vprašanje pa je, koliko dni bodo do dogovora morali še žrtvovati starši, bolniki in drugi državljani. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije