Spečo dušila z blazino

V Hrastovcu drugi poskus uboja v mesecu dni. Po sostanovalki je napadla še delavce zavoda.
Fotografija: Starejša se je zbudila, ko jo je mlajša dušila. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Starejša se je zbudila, ko jo je mlajša dušila. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

V zadnjih tednih, ko ogromno ljudi biva doma dlje, kot bi si želeli, nemara kdo začuti tesnobo. A te je manj kot v nekaterih ustanovah, v katerih so ljudje zaprti zaradi zdravstvenih težav, zaradi koronavirusa pa ne morejo več sprejemati niti obiskov bližnjih, ki jim je mar zanje: »Ministrstvo je pozvalo, da se zaradi naraščajočega števila okuženih s koronavirusom v Sloveniji prepovejo obiski v socialnovarstvenih ustanovah. Obveščamo vas, da so zato do nadaljnjega v SVZ Hrastovec še vedno prepovedani obiski,« je svojce prek spleta obvestila tamkajšnja direktorica Andreja Raduha. Stiska in tesnoba tam zaprtih se zagotovo nista zmanjšali, v četrtek so imeli v zavodu znova napad zoper življenje in telo.
Incident na zaprtem oddelku
Dva poskusa uboja v mesecu dni beležijo v Hrastovcu. FOTO: Oste Bakal
Dva poskusa uboja v mesecu dni beležijo v Hrastovcu. FOTO: Oste Bakal

Kot poroča Miran Šadl z mariborske policijske uprave, je na njihovem območju prišlo do poskusa uboja v socialnovarstvenem zavodu. Po naših podatkih gre za socialnovarstveni zavod Hrastovec, v katerem je nastanjenih 640 stanovalcev, za katere skrbi 480 zaposlenih.

»Trenutno v našem zavodu ni zabeleženega nobenega okuženega s covidom-19, vendar priznavamo, da s strahom zremo v prihodnost,« so nedavno tega zapisali zaposleni na spletni strani zavoda zaradi problematike pomanjkanja zaščitnih medicinskih sredstev. Strah v očeh pa je predvčerajšnjim nedvomno imela 49-letna oskrbovanka zavoda, ki si sobo na varovanem oddelku deli s 13 let mlajšo sostanovalko.

Kaj točno se je dogajalo v glavi slednje, ni znano, je pa zagotovo šlo za težko stanje, ki je botrovalo poskusu uboja. Šadl namreč navaja, da je 36-letna stanovalka poskušala vzeti življenje 49-letni sostanovalki; in to tako, da jo je poskušala z vzglavnikom zadušiti, starejša je takrat ležala oziroma spala v svoji postelji: »Oškodovanka se je med napadom zbudila, se osumljenki fizično uprla in se ubranila. Zaradi tega je dejanje ostalo pri poskusu,« povzema Šadl dogodke na zaprtem oddelku Hrastovca, ki so priklicali tudi delavce zavoda. Sledile so nadaljnje težave.


»Po dejanju je osumljenka še naprej grozila z dokončanjem kaznivega dejanja,« navaja policija ter opiše nadaljnji razvoj dogodkov: 36-letnico so poskušali pomiriti delavci zavoda, a jim tega ni dovolila: »Delavcem zavoda se je aktivno upirala. Zaradi tega so morali zoper njo uporabiti posebne varovalne ukrepe.« Šlo je celo tako daleč, da so jo morali po zdravniškem pregledu prepeljati na Oddelek za psihiatrijo Univerzitetnega kliničnega centra v Mariboru! Predstavnik tamkajšnje policijske uprave še navaja, da bodo zoper 36-letnico podali kazensko ovadbo na pristojno državno tožilstvo »zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja poskusa uboja«.
 

Ni bilo prvič


Glede na kraj dogodka ter zdravstvene težave, ki so 36-letnico pripeljale na zaprti oddelek Hrastovca, pa ni gotovo, da bo zaradi poskusa uboja rešetke psihiatrije zamenjala za zaporniške rešetke in žimnico: če je bila med storitvijo dejanja neprištevna, ji bo namesto 5–15 let ječe (kolikor ji grozi za uboj) izrečen ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja. Slednjega pa bi skoraj gotovo preživela na mariborski psihiatriji – torej tam, kamor so jo odpeljali po dejanju in pregledu.


»Osumljenka doslej še ni bila obravnavana za tako dejanje, kaznivo dejanje pa tudi ni v nobeni povezavi z v preteklosti že obravnavanimi podobnimi dejanji,« navaja policija. Spomnimo: pred mesecem smo poročali o skoraj identičnem dogodku, ko je 52-letnica v popoldanskem času napadla 11 let starejšo sostanovalko in jo poskušala zadušiti z vzglavnikom, napadena je napadalko odrinila, slednja pa jo je ucvrla iz sobe. Tudi poleti 2018 je duševno manj razvita varovanka z vzglavnikom poskušala zadušiti cimro. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije