KOPALNICA

Slovenska veleposlanica se leto in pol ni mogla prhati

Objavljeno 26. avgust 2020 19.08 | Posodobljeno 26. avgust 2020 19.09 | Piše: Aleksander Brudar

Nekdanja diplomatka v Parizu Veronika Stabej na zatožni klopi. Trdi, da je s 5000 evri odškodnine za neuporabo kopalnice plačala sprejem Danila Türka.

Veronika Stabej vse očitke tožilstva zavrača. FOTO: ALEŠ ČERNIVEC
S francoskim državnim odlikovanjem poveljnik nacionalnega reda legije časti nagrajena nekdanja veleposlanica v Parizu Veronika Stabej se je zaradi domnevno nečednih poslov na tamkajšnjem veleposlaništvu znašla na sodišču. Tožilstvo ji očita zlorabo uradnega položaja, poneverbo in neupravičeno uporabo tujega premoženja med službovanjem v Parizu v prvi polovici prejšnjega desetletja.

Stabejeva, ki je pred ljubljanskim okrožnim sodnikom Martinom Jančarjem še enkrat zanikala vse očitke iz obtožnice, naj bi zlorabila položaj zaradi 5000 evrov odškodnine, ki jih je leta 2012 dobila od stanovalcev nad rezidenco v Parizu. Ta denar, ki naj bi pripadal državi, bi namreč morala Stabejeva, kot je ugotovilo ministrstvo za zunanje zadeve v poznejšem rednem nadzoru, navesti v poročilu ali bilanci, ki jo veleposlaniki oddajajo ob koncu leta.
image
REUTERS PICTURES Službovala je v Parizu. FOTO: Reuters

Poleg tega naj bi si obračunala preveč kilometrine, parkirnine in nakupov. V približno štirih letih naj bi državo oškodovala za 769 evrov. Spornih naj bi bilo tudi za 230 evrov izdatkov, ki jih je plačala s službeno kartico.
 

Da bi zasenčili arbitražni fiasko


Zagovornik nekdanje veleposlanice Janez Koščak je, še preden je na sodišču besedo dobila Stabejeva, poudaril, da tožilstvo zmotno zatrjuje, da je njegova klientka pridobila protipravno premoženjsko korist, »ker iz dopisa ministrstva za zunanje zadeve izhaja, da ministrstvo do obdolženke nima nikakršnih finančnih zahtev in da ni stranka v postopku«.

S tem se seveda na drugi strani nikakor ni strinjala tožilka Petra Lavrič. Stabejeva je nato v nekaj minutah poskušala pojasniti, kaj naj bi bilo v ozadju domnevne gonje proti njej. »Celotna obtožba in celoten proces izhajata iz drugih vzvodov ali vzgibov,« je začela in nadaljevala, da je bil ključen konec leta 2013 oziroma začetek prihodnjega leta, ko je prišlo do menjave zaposlenih na veleposlaništvu. »Takrat so se začele težave, predvsem v povezavi s sindikatom MZZ in nekaterimi delavci,« je bila jasna Stabejeva in dodala, da je bila tudi precej naivna, ko je hčeri šefinje kabineta zunanjega ministra Karla Erjavca, ki je bila tik pred diplomo iz francoščine, omogočila delo varuške na veleposlaništvu. Poudarja, da je vse plačala iz lastnega žepa.
Odlikovana po vrnitvi iz Francije
Konec leta 2015 oziroma nekaj mesecev potem, ko se je morala Stabejeva vrniti v Slovenijo, se je vlada strinjala s podelitvijo francoskega državnega odlikovanja poveljnik nacionalnega reda legije časti. Kot so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, je odlikovanje "nagrada veleposlanici za njen izjemni prispevek in nenehno prizadevanje v korist meddržavnih odnosov, s poudarkom na njenem tesnem sodelovanju z najvišjimi predstavniki francoskih oblasti, kakor tudi za njeno poglobljeno poznavanje Francije, njene kulture, družbe in francoskega jezika".


Danes, ko gleda nazaj, ugotavlja, da je bil prav to povod za vse, kar se ji dogaja. Stekel je namreč nadzor nad delom veleposlaništva, a, kot je na sodišču opozorila Stabejeva, je vse skupaj v javnost prišlo avgusta 2015, da bi preusmerili pozornost od »arbitražnega fiaska«. Hrvaški tisk je nekaj dni prej objavil pogovore med slovenskim članom arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem in agentko Simono Drenik z zunanjega ministrstva. Ker je bila hrvaška stran prepričana, da je nastala groba kršitev arbitražnega sporazuma, je 30. julija 2015 tudi uradno odstopila od njega.
 

Za leto in pol ob kopalnico


Odškodnino v višini 5000 evrov je Stabejeva dobila, potem ko zaradi stanovalcev, ki so nad njeno rezidenco v Parizu opravljali obnovitvena dela, dlje ni mogla uporabljati kopalnice v zasebnem delu rezidence. Večkrat naj bi namreč iztekala voda. »Tista kopalnica ni bila uporabljena eno leto in pol,« se je spominjala in dodala, da je zavarovalnica lastniku prostorov, ki jih je imela Slovenija v najemu, plačala materialno škodo, veleposlanici pa nematerialno »za škodo, ker je tekla voda in ker si nisi mogel tuširati. Temu je bila odškodnina namenjena,« je poudarila Stabejeva in pojasnila, da je bil ček za 5000 evrov napisan nanjo kot veleposlanico, kar naj bi bilo v Franciji povsem običajno. Tega denarja pa da tudi ni porabila zase, ampak ga je nakazala na račun veleposlaništva in ga porabila za plačilo sprejema predsednika države Danila Türka ob 20-letnici samostojnosti Slovenije.
2016.
so jo kazensko ovadili.


Parkirnine so, kot je razložila obtoženka, »rak rana vseh veleposlanikov«. Do takrat ji nihče ni rekel, da je problem, če te šofer s službenim avtomobilom in diplomatsko kartico pelje na letališče in tam parkira. Na letališče je tako peljal tudi njeno hčer: »Osem let je bila stara in jo je peljal do letala. Ker je to postalo problematično, sem nato vse stroške poravnala.« Izpostavila je še, da je kot veleposlanica zelo težko ločila zasebni in službeni del, saj kot veleposlanik v tuji državi lastno državo zastopaš 24 ur na dan vse dni v letu. Da je lahko oba dela ločila, je zato velikokrat raje dopustovala v Sloveniji. Vse očitane ji zneske, med drugim tudi parkirnino, je vrnila že leta 2015. Oziroma še preden je bila spomladi 2016 kazensko ovadena. 
Deli s prijatelji