DOPING

Nova hladna vojna: MOK proti Rusiji

Mednarodni olimpijski komite ne upošteva pomilostitve 15 ruskih športnikov na Mednarodnem športnem razsodišču.
Fotografija: Rus Aleksander Tretjakov v Pjongčangu ne bo branil zlate kolajne v skeletonu iz Sočija 2014. Foto: AP
Odpri galerijo
Rus Aleksander Tretjakov v Pjongčangu ne bo branil zlate kolajne v skeletonu iz Sočija 2014. Foto: AP

PJONGČANG – Na odprtju 23. zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu v petek ob 12. uri po slovenskem času bomo spoznali, kako moteče bodo v prihodnjih dveh tednih nizke temperature (do minus 20 stopnij Celzija) za tekmovalce, spremljevalne ekipe in gledalce. Že po včerajšnji odločitvi posebne komisije Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), da zavrne izdajo posebnega povabila za nastop na OI 13 ruskim športnikom in dvema trenerjema, ki jim je Mednarodno razsodišče za šport (CAS) v četrtek udpravilo dosmrtno prepoved nastopanja na igrah, pa je povsem jasno, da je med Rusijo in MOK vzniknila neke vrste hladna vojna. Med zavrnjenimi sta tudi olimpijska prvaka iz Sočija 2014, smučarski tekač Aleksander Legkov in skeletonist Aleksander Tretjakov.

Posebni komisiji MOK, ki je še enkrat temeljitvo preverila vsakega od 15 primerov, je predsedovala nekdanja francoska ministrica za šport Valerie Fourneyron, ki se je ukvarjala tudi z vabili 169 ruskim športnikom, ki že imajo dovoljenje za nastop na igrah na Korejskem polotoku. Ti bodo zaradi prepovedi nastopanja ruskega olimpijskega komiteja na igrah v Južni Koreji tekmovali pod olimpijsko zastavo. »Komisija je vnovič opravila dobro delo,« je dejal predsednik MOK Thomas Bach in poudaril, da vse športnike preverja dosledno in na enak način, saj deluje na podlagi tajnih podatkov, namesto imen športnikov pa se uporabljajo le šifre, s čimer je zagotovljena anonimnost tekmovalcev. Bach je šel še dlje in celo kritiziral CAS (»Ne smemo tvegati, da CAS pri športnikih izgubi verodostojnost.«) ter zahteval strukturne reforme športne arbitraže.
Kakor so se Rusi v četrtek razveselili rehabilitacije svojih rojakov v Lozani, so včeraj z razočaranjem in jezo pospremili odločitev MOK. Ruski minister za šport Pavel Kolobkov je prepričan, da je MOK kršil lastna pravila, in dodal je, da športniki in odvetniki zdaj iščejo možnost, da bi morda vendarle še lahko nastopili, a je časa malo. »To je velik udarec za olimpijsko gibanje in pravo,« je prepričan poslanec Pavel Krašenikov. Poudaril je, da se mora MOK držati lastnih pravil in k temu spada tudi spoštovanje odločitev CAS. Kako se bodo v Pjongčangu gledali Rusi in predstavniki MOK, verjetno ni treba ugibati. Spomnimo: MOK je pred časom izrekel dosmrtno prepoved nastopanja na OI za 43 ruskih športnikov in trenerjev, CAS pa je prejšnji teden po svoji preiskavi 28 Rusom preklical dosmrtni suspenz. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije