VESOLJE

Iskanje devetega planeta

Poskušajo razložiti neobičajne orbite oddaljenih teles. Obstoj devetega planeta bi vse poenostavil, ne zapletel.
Fotografija: Na robu našega osončja bi lahko obstajal še en planet. FOTO: Nasa
Odpri galerijo
Na robu našega osončja bi lahko obstajal še en planet. FOTO: Nasa

LANSING – Nova astronomska študija nakazuje, da skrivnostni deveti planet res obstaja. Znanstveniki so namreč opazili kamniti predmet, ki naj bi ga v nenavadno orbito potegnil prav neodkriti planet. To naj bi bil še eden v seriji dokazov, ki podpirajo teorijo, da je na skrajnem robu našega osončja tako imenovani planet devet.

Astronomi že vrsto let ugibajo, ali obstaja planet, ki je še bolj oddaljen od Plutona. Ideja je prvič dobila krila leta 2016, ko so opazili nenavadne orbite pri ledenih predmetih na robu našega sončnega sistema. Gre za tako imenovane transneptunske objekte, ki so, po prepričanju številnih strokovnjakov, pod gravitacijskim vplivom devetega planeta našega osončja. Imeli so eliptične orbite, vse so bile enako usmerjenje in pod kotom 30 stopinj glede na ravnino, v kateri planeti krožijo okoli sonca. Omenjenega planeta še nihče ni videl, a veliko astronomov, tudi iz Nase, ga je začelo iskati.

Njegov obstoj naj bi povzročal nenavadne orbite manjših vesoljskih teles.
Njegov obstoj naj bi povzročal nenavadne orbite manjših vesoljskih teles.

​Leta 2014 je ekipa Univerze Michigan opisala oddaljeni predmet, ki bi lahko bil pritlikavi planet. Imenovali so ga 2015 BP519, zanimal pa jih je, ker kroži po drugi ravnini kot večina preostalih teles v našem osončju. S pomočjo računalniških simulacij so spoznali, da bi potrebovali deveti planet, ki bi to orbito sploh omogočil. Ko so ga dodali v simulacijo, je nastala točno takšna orbita, kot jo ima 2015 BP519.

»To ni dokaz, da obstaja planet devet,« je povedal profesor David Gerdes, »lahko pa bi obstajal.« Astronomi so prepričani, da ga bomo našli v nekaj letih. Trenutno ga pospešeno iščejo s teleskopom Subaru na Havajih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije