ŠOK

Tik pred nastopom so mu ukradli harmoniko

Objavljeno 15. januar 2019 17.22 | Posodobljeno 15. januar 2019 17.22 | Piše: Drago Perko

Timu Kranjcu iz zaklenjenega avta odnesli 4000 evrov vredno glasbilo. 18-letnega Sevničana je za harmoniko navdušil že pokojni oče.

Za Tima Kranjca se leto ni končalo srečno. FOTO: Osebni arhiv
SEVNICA – Brez harmonike ni prave veselice, pa naj vam je slovenska narodno-zabavna muzika pri srcu ali ne. Ko godec raztegne meh, je veselo, harmonika je cenjena in spoštovana. To je tudi inštrument, ki ni poceni, nekaj tisočakov, celo do 20, je treba odšteti zanj. Harmonikar svoje ljubice ne izpusti kar tako izpred oči. Če se to zgodi, je lahko usodno, boli. Prav to se je zgodilo 18-letnemu Sevničanu Timu Kranjcu. Konec minulega leta, v veselem decembru, točneje 29., se je z družino odpravil v Ljubljano. Da se poveselijo, tak čas je bil. Ker pa Tim rad razvedri ljudi, se je odločil, da bo zbrani družbi še zaigral. A je hotel, da je to presenečenje, točka večera.

Priljubljeni plen
Harmonike so na trgu med vlomilci in roparji zaželen plen. Še posebno so bile na udaru v letih 2015 in 2016. Diatonično harmoniko, vredno 3500 evrov, so leta 2016 ukradli na parkirišču v Novem mestu. V Grosupljem so leta 2016 vdrli v avtomobil in ukradli harmoniki znamke Pečjak in Svetlin, last Luke Adamiča, člana ansambla Azalea. Septembra 2016 so bili tatovi na delu na Gorenjskem, ob inštrumentu je šlo z njimi še nekaj zlatnine in denarja. V leto 2015 sega tatvina dveh Rutarjevih harmonik pri Zmajskem mostu v Ljubljani – v tem primeru so ju tatovi sami vrnili.

image
OSEBNI ARHIV T.K. Kapševa lepotica. FOTO: Osebni arhiv

Prazen kovček

Svojo harmoniko je pustil v avtu, počakal bi, da bi se zabava razživela, potem pa stopil ponjo. Rečeno, storjeno! Zabava se je razvila, nastopiti bi moral Tim, ki se je odpravil po svojo harmoniko. Potem pa šok! »Opazil sem, da je avto odklenjen, čeprav smo ga zaklenili – očitno so tako vešče vdrli. V njem je bil odprt kovček, harmonike pa nikjer!« nam o šokantnem odkritju pripoveduje Tim, ki je pustil glasbilo v avtu dobri dve uri, a je bilo to usodno, predolgo. Nekoga so zasrbeli prsti, na Avšičevi cesti v bližini Šentvida je vlomil v štirikolesnik in pobasal dragocen plen. Tima, vestnega dijaka srednje šole v Celju, kjer se šola v programu mehatronike (zmes strojništva, računalništva, robotike in programiranja), je to zelo prizadelo. Na kraj dogodka so prišli policisti in sestavili zapisnik, Tim pa je v upanju, da bo kaj pomagalo, na družabno omrežje facebook prilepil sliko svoje harmonike! »Če jo kdo najde, naj mi sporoči. Prosil bi za delitev!« je še dodal. Uporabniki facebooka so stvar vzeli resno in fotografijo z objavo delili kar 3200-krat. Menda se bo našel kdo, ki bi kaj vedel in tako pomagal?!

4
takšne harmonike so le izdelali pri Kapšu.

image
OSEBNI ARHIV T.K. Z že pokojnim očetom in prvo harmoniko. FOTO: Osebni arhiv
Ostal brez očeta

Mama Melita iskreno pove, da je njen Timi na igranje harmonike precej sentimentalno vezan. Prvo mu je pred desetimi leti kupil oče Roman, ki je kmalu zatem umrl v delovni nesreči. »Oči ga je vozil naokoli in mu pomagal pri učenju igranja. Tudi sam je imel kot otrok harmoniko, pa je želel, da ima to možnost tudi Tim,« dodaja Melita, ki je skupaj s sinom nadaljevala, kjer je njen mož končal. Fanta je vpisala v glasbeno šolo. »Pravi muzikant mora imeti tudi glasbeno izobrazbo,« nadaljuje mati, Tim pa se je igranja učil tudi pri cenjenem učitelju in mentorju Toniju Sotošku. Sicer pa je Tim član sevniške godbe, kjer zaigra tudi na svojo harmoniko.

Začeli zbirati denar

Kako naprej, mami in Tim ne vesta točno. »Na zabavi so bili vsi šokirani, ko so izvedeli, da so ukradli harmoniko. Kar sami od sebe so začeli zbirati denar za novo,« je ganjena Melita. Spomni se, da so pred dvema letoma napeli vse sile, ki jih imajo, da so za 4000 evrov kupili harmoniko, ki so jo izdelali v podjetju Kapš Harmonika, to danes vodi Vojko Kapš. Tim nam zaupa, da takih harmonik, kot jo je imel, ni veliko v Sloveniji – po zadnjih podatkih le štiri! »To je model harmonike Rok Žlindra,« nam še zaupa Timi, za katerega se leto 2018 ni lepo končalo. A fant preprosto mora igrati. Sicer pa bo skupaj še enkrat stopilo sevniško gospodarstvo in mu pomagalo do novega inštrumenta. Da bo raztegoval meh in širil dobro voljo med ljudmi. Drago Perko
Deli s prijatelji