UMORIL POLSESTRO IN SVAKA

Dvojni umor v Krkavčah: v zaporu do svojega stotega?

Tožilstvo brez milosti za dvojnega morilca Marka Matića. Sodbo bodo izrekli v ponedeljek.
Fotografija: Hiša zločina v Krkavčah FOTO: Moni Černe
Odpri galerijo
Hiša zločina v Krkavčah FOTO: Moni Černe

KOPER –  Na okrožnem sodišču se je končala glavna obravnava proti 72-letnemu Marku Matiću, ki mu obtožnica očita, da je 4. avgusta lani v jutranjih urah prišel v Krkavče in s svinčeno vodovodno palico na grozovit in zahrbten način umoril svojo 75-letno polsestro Milko Grbac in 83-letnega svaka Angela. Kazen za dvojni umor iz koristoljubnosti, maščevanja in sovraštva do pokojnih naj bo stroga, najstrožja možna, pred sodbo predlaga tožilstvo.

Po 25 let za vsak umor

Okrožna državna tožilka Anja Štrovs je namreč za Matića predlagala 25 let zapora za umor svaka in 25 let za polsestro, skupna kazen pa naj bo torej najvišja možna po naši kazenski zakonodaji, 30 let zapora. Obtoženčev odvetnik Branko Gvozdić je sicer v zaključnih besedah menil, da je klient krivdo priznal, da dogodek obžaluje, vendar pa po mnenju obrambe ni šlo za načrtovan umor, ampak kvečjemu za silobran ali uboj na mah. Pooblaščenec oškodovank, hčerk umorjenih zakoncev Grbac, odvetnik Franci Matoz, je ugovarjal, da ne gre verjeti obrambi, da je obtoženi ravnal v silobranu, saj je bila edino orožje, ki bi Matiću lahko grozilo, kuhalnica, ki jo je Milka držala v roki, ko je stala pri prižganem štedilniku in kuhala. Tako kot tožilka je tudi on poudaril, da je bil 72-letnik med dejanjem prišteven in se je torej zavedal svojega ravnanja.


In kaj je pred sodbo, kazenski sodnik Julijan Glavina mu jo bo izrekel v ponedeljek, dejal obtoženi dvojni morilec? Vprašal se je, ali je imel v kritičnih trenutkih pravico braniti svoje življenje ali pa naj bi mirno pustil, da ga polsestra in njen mož ubijeta.
Medtem pa sta se hčerki pokojnih v zvezi z dolgovanim denarjem in protipravno prilastitvijo premoženja staršev s strani družine Matić pogodili, in sicer tako, da sta od Marka in njegove žene prejeli stanovanje na Markovcu, v zameno pa umaknili tožbe in postali solastnici nepremičnine. Gre za dvosobno stanovanje, v katerem sta pred umoroma živela obtoženi ter njegova žena Petronila.
Tožilstvo bi dvojnemu morilcu prisodilo najstrožjo možno kazen. FOTO: Nataša Čepar
Tožilstvo bi dvojnemu morilcu prisodilo najstrožjo možno kazen. FOTO: Nataša Čepar

V hiši groze, kjer sta bila umorjena zakonca, pa se po zanesljivih informacijah notranjost že obnavlja. V njo prihajajo vnuk Marka Matića, žena njegovega starejšega sina Ivice ter njena mati, po pričevanjih ljudi pa nekateri od Matićevih v Krkavčah 124 tudi že prespijo. Prav tako naj bi bile hipoteke na stavbo in druge parcele, ki jih je vzel zdaj tudi uradni lastnik Grbčevih parcel, sin obtoženega Matića, zaradi nasilja nad ženo zaprti Ivica, upniku iz Domžal že poplačane. To očitno pomeni, da Matićevi nameravajo v Krkavčah tudi živeti, kar pa naj bi bil za vaščane največji strah in trepet, po umoru Angela so namreč celo podpisali peticijo, da si jih ne želijo v vasi, saj da so nasilni, grozijo jim in se jih zato bojijo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije