V ŠVICO

Brigita Bukovec spokala kovčke in se preselila

Nekdanja atletinja Brigita Bukovec je sledila partnerju in se preselila v Švico. Njena družina je prijateljsko povezana s predsednikom Uefe Aleksandrom Čeferinom.
Fotografija: Željko skrbi za varnost predsednika Uefe Aleksandra Čeferina, Brigita z otrokoma je šla za njim. FOTO: Mediaspeed
Odpri galerijo
Željko skrbi za varnost predsednika Uefe Aleksandra Čeferina, Brigita z otrokoma je šla za njim. FOTO: Mediaspeed

Življenje ene najboljših slovenskih atletinj vseh časov Brigite Bukovec res ni dolgočasno. Potem ko je pred leti opustila športno kariero, ki jo je okronala z mnogo rekordi in medaljami, tudi olimpijsko, se je posvetila vzgoji mladih športnikov v svoji atletski šoli in vzgoji sinov Aljaža in Aleksandra. A pri 46 letih se je zaradi partnerja Željka Pavlice znašla na veliki življenjski prelomnici in se odselila iz Slovenije.

Družinski prijatelji Čeferinovih

Brigita že nekaj mesecev živi v Švici, in sicer v Nyonu, kjer je sedež Uefe. In kako se je nekdanja atletinja znašla tam? Njenega partnerja se nekateri še spomnijo kot osebnega varnostnika najvišjih slovenskih politikov, tudi predsednika države in vlade Janeza Drnovška, zadnja leta pa je bil vodja varnosti pri Nogometni zvezi Slovenije. Ko je postal Aleksander Čeferin predsednik Uefe, je v Švico v svojo najožjo ekipo vzel nekaj najbolj zvestih in zaupanja vrednih sodelavcev, med njimi Pavlico. Družini Čeferin in Pavlica sta že dolgo tudi zasebno prijateljsko povezani in preživljata skupne poletne počitnice na otoku Hvar. A če je Čeferinova žena Barbara Čeferin z otroki ostala v Sloveniji, se je Brigita Bukovec odločila drugače. Po nekaj mesecih je sledila Željku in v Švici začela popolnoma na novo.
Žena predsednika Uefe Barbara Čeferin je ostala v Sloveniji. FOTO: Uroš Hočevar
Žena predsednika Uefe Barbara Čeferin je ostala v Sloveniji. FOTO: Uroš Hočevar

Družina tako od avgusta lani živi v Nyonu. Otroka obiskujeta gimnazijo in osnovno šolo, in kot smo izvedeli, nimajo velikih težav s prilagajanjem na novo življenje. V Švici je namreč zelo dobro poskrbijo za otroke, ki še ne znajo enega od jezikov, ki jih tam govorijo, in jim pomagajo pri učenju, v primeru družine Brigite Bukovec je to francoščina. Imajo pa v tamkajšnjih šolah menda zelo nenavadno prakso, in sicer nimajo urejene prehrane, zato otroci med opoldanskim odmorom pridejo domov na mamino kosilo. Zaradi blagostanja v Švici veliko mam ne hodi v službo ali delajo za polovični delovni čas, zato lahko več časa posvetijo otrokom. Tako je tudi v Brigitini družini.
Ena najboljših slovenskih športnic je bila pred odhodom v Švico razočarana nad stanjem atletike pri nas. FOTO: Mediaspeed
Ena najboljših slovenskih športnic je bila pred odhodom v Švico razočarana nad stanjem atletike pri nas. FOTO: Mediaspeed

Razočarana nad Slovenijo

Kot smo še izvedeli, Brigita že dolgo pred preselitvijo ni skrivala razočaranja nad stanjem atletike oziroma vzgoje mladih atletov v Sloveniji. Ko je pred leti polna navdušenja ustanavljala svojo atletsko šolo, je bilo v šolah veliko razumevanja za njeno športno društvo in je lahko brez težav najela prostore za vadbo najmlajših. Z leti se je to spremenilo in je morala vsako leto znova kandidirati na razpisih na Mestni občini Ljubljana, in to vsakič pod drugimi pogoji. Od leta 2015 je imela velike težave s prostori in je bila odvisna od dobre volje šol, zato je morala zreducirati termine vadb. Na koncu sta ji priskočili na pomoč le OŠ Valentina Vodnika in OŠ Vič in ji odstopili telovadnico, a le v nezasedenih in manj primernih terminih. Bukovčeva je že dlje opozarjala, da je slovenska atletika na napačni poti, in to ravno zaradi napačnega pristopa k treningu za otroke; otroci po njenem mnenju začnejo prezgodaj in so v starosti, ko naj bi začeli trenirati, že utrujeni in zasičeni s treningi, zato pravzaprav nihče ne splava na površje. 
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije