JO BODO IZGNALI?

Nočejo, da jim vlada ženska

Indonezijski sultan bi prestol odstopil najstarejši hčeri. Njegova družina pravi, da jo bo po njegovi smrti izgnala.
Fotografija: Tradicijo je prekršil že s tem, ko je vzel le eno ženo. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Tradicijo je prekršil že s tem, ko je vzel le eno ženo. FOTO: Guliver/Getty Images

Indonezijski sultan Hamengkubuwono X., vladar Yogyakarte, regije na otoku Java, je vse prej kot tradicionalen. Svojo družino je razjezil že s tem, ko se je uprl tradiciji in si ni omislil več žena, zdaj pa poskuša še spremeniti zakon, ki dovoljuje vladati le moškim naslednikom. Ker nima sina, je odločil, da bo sultanat po njegovi smrti podedovala najstarejša od petih hčera, kar je sprožilo velik upor med njegovimi brati, ki so že napovedali, da bodo po njegovi smrti iz palače izgnali vse ženske.


Hamengkubuwono X. je v Indoneziji izjemno priljubljen, predvsem zaradi naprednih pogledov. Veliko mu denimo pomenijo pravice žensk in njihova enakopravnost, mnogo žensk je postavil na vodilne položaje, in kot kaže, namerava to nadaljevati ne glede na nasprotovanja in mnenje njegove družine. »Sklenili smo družinsko zavezo, da se zdaj ne bomo prepirali. A ko sultan zapusti ta svet, bomo, smo se strinjali, podprli so nas tudi državljani, njegove hčere in ženo izgnali iz palače. Ne bodo več članice naše družine, zato tudi ne bodo imele pravice tu živeti,« je bil krut sultanov brat Prabukusumo.

Odnosi med člani indonezijske vladajoče družine so izjemno napeti že več let, vse odkar je sultan začel na glas razmišljati o tem, da bi vladavino prepustil hčeri. Pred tremi leti jo je celo preimenoval v Gusti Kanjeng Ratu Mangkubumi, kar pomeni »tisti, ki v rokah drži svet«, v zgodovini pa so to ime nosili izključno sultanovi nasledniki. Hamengkubuwono X. je ob tem spremenil še naziv monarha, in sicer je odstranil khalifah, kar pomeni božji stevard, naziv pa lahko imajo zgolj moški. Eden od sultanovih bratrancev je njegove odločitve komentiral kot nemogoče in neumne. »Eden od simbolov na naši palači je petelin. Kaj bomo, če dobilo kraljico? Bomo simbol spremenili v kokoš?« je bila ena njegovih bolj prijaznih izjav. Princesi Mangkubumi, stara je 46 let, ni najbolj po volji, da bi nekoč vladala, čeprav je dejala, da je kot najstarejša med otroki vajena odgovornosti in se je ne boji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije